Rapujuhlat ilahduttavat iltojen pimetessä

Rapuja tarjottimella
Ravustuskausi alkaa Suomessa heinäkuun 21. päivänä ja päättyy lokakuun lopussa. Ravunystävät keittävät saksiniekkoja jo heti ensimmäisenä ravustuspäivänä. Niiden saksi- ja pyrstölihaa on mukava nauttia paahtoleivän päällä tillikoristein pitkin loppukesää värikkäiden paperilyhtyjen valossa illan hämärtyessä.

Rapuja voidaan syödä joko alku- tai pääruokana. Rapujuhlat ovat kutsuja, joissa aikuisillakin on ruokalappu.

Kutsuja, joissa aikuisillakin on ruokalappu. 

Juhlissa voi vapaasti ryystää, imeä, pestä sormia pöytään katetussa vesikupissa ja laulaa iloisesti nuotilleen tai nuotin vierestä suupalojen ja snapsien välissä. Rapujuhlien kattausväri on punainen.

Rapuja käsitellään tarkasti

Keitettävien rapujen tulee olla ehdottomasti eläviä. Niitä lisätään kattilaan vähitellen niin, että uusi rapu pääsee aina kiehuvaan veteen. Silloin ne kuolevat välittömästi.

Sopiva keittoaika on 8–12 minuuttia. Ravun kuoressa on erilaisia väriaineita. Kuumuudessa ruskeat, siniset ja vihreät ainesosat hajoavat. Vain keltainen ja punainen jäävät jäljelle. Sen takia ravut punastuvat keitettäessä.

Ravut jäähdytetään mahdollisimman nopeasti keitinliemessään, josta tilli on poistettu. Rapukesteissä isäntä valitsee ensimmäisen ravun vieressään istuvalle.

Rapujen keittäminen

40 kpl rapua
5 l vettä
1 ½ dl merisuolaa
2–4 palasokeria
100 g tuoretta tilliä

 • Huuhdo ravut kunnolla kylmällä vedellä ja varmista, että ne ovat eläviä.
 • Ota esille tarpeeksi iso kattila ja mittaa siihen vesi, suola, sokeri sekä reilusti tillin varsia kukintoineen. Keitä lientä noin 10 minuuttia.
 • Ota tillit pois. Nostele elävät ravut yksitellen liemeen niin, että vesi koko ajan jatkaa kiehumistaan. Pistele ravut pataan kokojärjestyksessä, isoimmat ensin.
 • Kun kaikki ravut ovat kattilassa, keitä niitä vielä koosta riippuen 8–12 minuutin ajan. Älä turhaan pitkitä keittämistä, ettei ravun liha sitkisty.
 • Ota kattila liedeltä, lisää sinne vielä tuoreita tillin kukintoja. Jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti.

Parhaimmillaan ravut ovat noin kuuden tunnin kuluttua keittämisestä. Siirrä ravut saman tien jäähtymään viileään, niin ne säilyvät vielä vuorokauden pari.

 • Poista tillit reikäkauhaa käyttäen. Rapuja ei myöskään saa nostaa sormin. Käytä reikäkauhaa tai keittiöpihtejä, sillä sormissa on aina bakteereita, jotka nopeuttavat rapujen pilaantumista.

Rapuja ei saa nostaa sormin. Käytä reikäkauhaa tai keittiöpihtejä!

Tarjoa rapujen seuraksi rapeaksi paahdettua leipää, voita ja tillisilppua sekä tietysti kylmää, huurteista juotavaa.

Rapujen syönnin 7 vaihetta

 1. Ota saksesta tukeva ote. Irrota saksiosat nivel kerrallaan ja imeskele niistä mehut ja lihat.
 2. Irrota saksien pienempi haara, naksauta sen kärki auki rapuveitsellä ja imaise mehut. Naksauta tämän jälkeen isomman saksen kärki auki, imaise mehut ja avaa saksen sivu. Irrota isomman saksen sisällä oleva liha veitsellä.
 3. Ota kiinni ravun selkäpanssarista ja käännä rapu selälleen pyrstö itseesi päin. Taita pyrstöä viimeisten jalkojen kohdalta ja irrota se selkäpanssarista.
 4. Imaise selkäpanssarissa oleva liemi. Kaavi panssarin sisäpinnalta herkullinen rapuvoi.
 5. Leikkaa pyrstö sivusta auki ja kuori se.
 6. Irrota pyrstölihan päällä oleva lihasuikale ja poista sen alta löytyvä tumma suoli.
 7. Nauti lihasaalis sellaisenaan tai kokoa lihat voidellulle ja tillillä maustetulle paahtoleivälle.

 

Kuva: Scanstockphoto/Mikael Damkier