Halloween on kelttiläistä perua

Halloween
Halloween-sana tulee englantilaisista sanoista All Hallows Eve eli pyhäinpäivän aatto. Sen juuret ovat kelttiläisessä Samhain-sadonkorjuujuhlassa, jossa valmistauduttiin vastaanottamaan uutta vuotta. Keltit uskoivat, että silloin kuolleiden henget yrittivät vallata ihmisiä.

Harhauttaakseen henkiä keltit pukeutuivat eläinasuihin. Kristinusko alkoi vaikuttaa 700-luvulla juhlaan, kun paavi Boniface IV korvasi pakanallisen juhlan kristillisellä pyhäinpäivällä, jollaiseksi hän nimitti marraskuun ensimmäisen päivän.

Karkki vai kepponen?

Yhdysvaltoihin halloween-perinne siirtyi skotlantilaisten ja irlantilaisten siirtolaisten mukana. Useimmissa maissa pyhäinpäivä on 1.11. ja sen aatto Halloween 31.10. Suomessa pyhäinpäivä liikkuu välillä 31.10.–6.11.

Halloweenin suosituin ajankohta meillä on lokakuun viimeinen viikonloppu. Se on noitien ja kummitusten juhlapäivä, jota vietetään ystävien tai perheen parissa. Naamiaisasut ovat olennainen osa karnevaalihenkistä juhlaa.

Halloween on erityisesti lasten ja nuorten juhla.

Halloween on erityisesti lasten ja nuorten juhla. He kiertävät ovelta ovelle herkkujen toivossa huutaen: Karkki tai kepponen?

Kurpitsojen huippusesonki

Kurpitsalyhdystä on aikojen saatossa muodostunut tärkein halloweenin tunnus. Irvistävä kurpitsa tunnetaan myös nimellä Jack O´Lantem.

Legendan mukaan juoppo Jack kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseen. Piru heitti hänelle helvetistä hiilen, jonka mies säilöi evääksi ottamansa nauriin sisään lyhdyksi. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa nauris vaihtui kurpitsaksi.

Yhdysvalloissa kelttien nauris vaihtui kurpitsaksi. 

Koverretun kurpitsan sisuksesta valmistetaan herkkuja juhlapöytään, kuten kurpitsakeittoa ja kurpitsapiirakkaa (pumpkin pie).

Suomessa halloween tunnetaan amerikkalaisessa muodossaan. Sen vastine meikäläisessä kulttuurissa on kekri.

TIESTIKÖ? Meksikossa halloweenin vastine on kuolleiden päivä (Día de los Muertos) ja Etelä-Amerikassa halloween tunnetaan nimellä Noche de Brujas eli noitien yö.

Kokeile vaikkapa:
 

Hillottu kurpitsa
Keittoa kurpitsasta Espoon Yhteislyseon tapaan
Kurpitsapiirakka

 

Kuva: Kotimaiset kasvikset