Martinpäivä yhdistyy kekriin ja Lutheriin

Hanhi uunipadassa
Martinpäivää vietetään 10.11. Pyhän piispa Martinuksen muistoksi. Protestanttisissa ja erityisesti luterilaisessa maailmassa Martinpäivä yhdistyy Martti Lutherin kunnioittamiseen.

Suomessa juhla on jäänyt vuosien varrella unohduksiin, mutta perinteisesti se on yhdistetty kekrin viettoon. Martinpäivällä on muiden pyhimysjuhlien tapaan pakanallinen pohja.

Pääroolissa hanhi

Martinpäivä oli alun perin germaaninen sadonkorjuujuhla, johon liittyi runsas syöminen ja juominen. Silloin teurastettiin kotieläimet, jotka eivät olisi selvinneet talven yli ja näihin eläimiin kuului hanhi. Tästä syystä hanhi muodostui juhlan pääruuaksi.

Skånessa tarjoillaan ”mustakeittoa”, joka valmistetaan hanhenverestä. 

Etelä-Ruotsissa, Skoonessa, vietetään vielä Martinpäivää, jolloin herkutellaan hanhella ja pääaterian yhteydessä tarjoillaan voimakkaasti maustettua ”mustakeittoa”, joka valmistetaan hanhenverestä.

Martinpäivän herkkuihin on kuulunut hanhen ja mustakeiton lisäksi erilaiset leivonnaiset, kuten Martinpäivän sarvet, piippusuiset pullaukot ja rinkilät.
 

TIESITKÖ? Martinpäivänä alkoi talonpojilla uusi tilivuosi. Silloin solmittiin maista uudet vuokrasopimukset ja maksettiin palvelusväen palkat.

Martinpäivänä alkoi talonpojilla uusi tilivuosi.