Uuden sadon kasvikset kannattaa kypsentää siten, etteivät ne veltostu vaan jäävät napakan kypsiksi. Parhaiten se onnistuu kypsentämällä kasvikset höyryttämällä tai keittämällä vähässä vedessä.
Kasvikset jätetään napakan kypsiksi.
Olennainen osa satokautta on säilöminen. Kesän makuja voi tallettaa niin etikkaan, sokeriin, pakastimeen, kuivattuina kuin hapatettuina.
Juuressosekeitto
Paahdetut uunikasvikset
Lindströmin pihvit
Timjamimuffinit
Syksyn paras omenakakku
Syyskesän vadelmabooli
Omenat ovat loppukesän ja syksyn odotetuimpia herkkuja. Lukuisista omenalajikkeista kypsyy omansa niin kesä-, syys-, kuin alkavaksi talvikaudeksikin.
Hyvinä omenasyksyinä kotiomenapuut saattavat kantaa omenoita usein enemmän kuin on tarpeen. Tällöin hedelmiä kannattaa käyttää mahdollisimman monipuolisesti.
Lisää omenaa leipätaikinaan, pataan, lettujen täytteeksi ja muffinsseihin. Keitä vesitilkassa, soseuta, sokeroi ja pakasta. Parhaat soseet syntyvät happamista ja kovista lajikkeista, jotka pehmenevät kypsennettäessä hyvin.
Omenat säilyvät parhaiten kylmässä, +1 - +2 asteessa.
Omenat säilyvät parhaiten kylmässä, +1 - +2 asteessa. Omena tuottaa runsaasti etyleeniä, joten ne kannattaa säilyttää erillään muista kasviksista.
Omenainen savusilakkakastike pastalle
Omenahyytelö (luomu)
Omena-kaurapaistos
Omenaleipä
Omenainen lettuyllätys
Kuva: Valtioneuvoston kuvapankki, Sre:n ruokakuvat/Jarkko Martikainen