Joulu kahdelle

Joulua vietetään joskus myös pienellä joukolla - yksin, kaksin tai kolmistaan. Jouluruuista ei silloinkaan tarvitse tinkiä, sillä niitä voi valmistaa myös pienen annoksen.

Isosta määrästä riittää moneen

Jos sinulla on pakastin, joitakin ruokalajeja esim. keittoja, liharuokia, jäädykkeitä ja leivonnaisia on kätevämpää valmistaa normaalilla neljän henkilön ruokaohjeella ja pakastaa ylimääräiset sopivina annoksina myöhempää käyttöä varten.

Jos jouluaaton lisäksi myös joulupäivänä ja tapaninpäivänä syödään kaksin - voidaan syödä joka päivä erilainen pääateria tai käyttää osaksi samoja ruokalajeja kuin aattona. Esim. 1-2 kg kalkkuna-/kinkkurullasta riittää leikkelettä myös aamiaiselle tai raaka-ainetta iltapalasalaattiin tai joulun jälkeisten päivien ruokiin.

Kalapöydän herkkuja voi valmistaa myös normaaliohjeen mukaan, koska ne säilyvät jääkaapissa viikon verran. Kalaherkkuja voi antaa sievään purkkiin pakattuna joulutervehdykseksi ystäville tai sukulaisille.

Oheiset ruokaohjeet ovat kahdelle henkilölle.

Alkuruokia

Punajuuriterriinit, silliä, kirjolohikierteet, keitetyt perunat
Jouluisia kalaherkkuja pienillä sydänleivillä

Sydänleivät

Saaristolaisleipä sopii kalaherkuille. Voit käyttää myös muuta mieleistäsi leipälaatua. ota sydänmuotilla paahdetusta leipäviipaleesta pieniä leipäsiä. Varaa paahdettuja sydänleipäsiä kullekin ruokailijalle 4-5 kpl. Jos et halua näperrellä sydänleipäsiä muotilla, niin varaa siinä tapauksessa jokaiselle 1 reilu paahdettu leipäviipale ja kokoa sille kaikki kalaherkut omiksi ryhmikseen. Poista kuitenkin leipäviipaleesta kovat reunat.

Valitse leipien päällysteiksi joko kaupan kalatiskistä ostettuja tai itse valmistamiasi kalaherkkuja esim. yrttisilakoita, panimomestarin silliä, sitrussiikaa, pestolla marinoitua lohta ja mätiä.

Keittoja

Pikantti punajuurikeitto (tee puolikas annos)
Täyteläinen fenkoli-porokeitto

Pääruokia

Kalkkunakääryleet, basmatiriisi, haudutettu punakaali (tee neljäsosa-annos)
Lohipatee, sitruuna-viinikastike, yrttiset veneperunat, vihreä salaatti
Luumuinen porsaanfilee, hunajaiset lanttu-omenakuutiot

Jälkiruokia

Valkosuklaa-pannacotta omenaliemessä
Marjahyytelöt