Hyppää pääsisältöön
  • English
  • Svenska
  • Ruokatieto
  • Ruokatieto
  • Ruokatieto

Hakulomake

Etusivu
Valikko
  • Etusivu
  • Ruokakasvatus
    • Ruokakasvatusta kaikille
    • Ruokavisa - vastuullisuus ruokaketjussa
    • Retki kauppaan
    • Utflykt till butiken
    • Ruuan reitti - ruokakasvatusta alakouluille
    • Kouluruoka-agentin käsikirja
    • Lupa kokata - elintarvikehygienian perusteet
    • Ruokaketju - ruuan matka pellolta pöytään
    • Pelit ja testit
    • Opettajien materiaali
  • Ajassa
    • Tiedotteet
    • Uutisarkisto
    • Tilaa Ruokatiedon uutiskirje!
  • Ruokakulttuuri
    • Kehitysvaiheita
    • Alueelliset erot ja erikoisuudet
    • Nykypäivän ruoka-arki
    • Nykypäivän ruokajuhla
    • Uutta omasta maasta
    • Maailman makuja
    • Ruoka ammattina
    • Ruoka harrastuksena
    • Ruokakulttuuri kautta aikojen
  • Ruokafakta
    • Tilastoja - Tietohaarukka
    • Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma
    • Ruokaketjun vastuullisuus
    • Tieto auttaa ymmärtämään
    • Ravitsemuskatsaus
  • Pikaopas
    • Ruokavalinnoillasi vaikutat
    • 1. Laatu maksaa hiukan enemmän
    • 2. Ruoka luo työtä ja hyvinvointia
    • 3. Arjen valinnat ratkaisevat
    • 4. Älä heitä ruokaa pois
    • 5. Tieto löytyy pakkauksista
    • Tausta ja materiaalit
  • Yhdistys
    • Yhteystiedot
    • Hyvää suomesta
    • Arctic food from Finland
    • Toiminta
    • HALLITUS
Ruokakulttuuri

Nykypäivän ruokajuhla

  • Perhejuhlat
  • Vuodenajat
    • Kevät
    • Kesä
    • Syksy
    • Talvi
      • Pikkujoulu
      • Adventti
      • Itsenäisyyspäivä
      • Lucianpäivä
      • Joulu
        • Jouluperinteitä
        • Jouluruokien historiaa
        • Suosituimmat jouluruuat
        • Joululeivonta
        • Menuehdotuksia
        • Ruokalahjat
        • Usein kysyttyä jouluruuasta
          • Kysymyksiä joululeivonnaisista
          • Kysymyksiä jouluruuista
      • Uudenvuoden juhlat
      • Runebergin päivä
      • Ystävänpäivä
      • Laskiainen
      • Kalevalan päivä
    • Isompia ja pienempiä ruokajuhlia
  • Muut juhlat
  • Ruokaohjeet
  • Juomakulttuuri
Etusivu / Ruokakulttuuri / Nykypäivän ruokajuhla / Vuodenajat / Talvi / Joulu / Usein kysyttyä jouluruuasta
Tulostettava sivu

Usein kysyttyä jouluruuasta

Olemme koonneet tähän yleisimpiä saamiamme kysymyksiä jouluruokien ja -leivonnaisten valmistamisesta. Vastaajina ovat toimineet Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijat. Toivottavasti niistä on apua sinullekin!

Kysymyksiä jouluruuista
Kysymyksiä joululeivonnaisista

ruokatieto, piparkakku linna     

© Ruokatieto Yhdistys ry 2023
Vanha Talvitie 2 A 16
(käynti kulmasta Työpajankadun puolelta)
00580 Helsinki
etunimi.sukunimi@ruokatieto.fi
Ruokatiedon tietosuojaseloste
  • Etusivu
  • Ruokakasvatus
  • Ajassa
  • Ruokakulttuuri
  • Ruokafakta
  • Pikaopas
  • Yhdistys
  • Tekstiversio
      • Etusivu
      • Ruokakasvatus
        • Ruokakasvatusta kaikille
          • Mitä ruokakasvatus on?
          • Pienin mahdollinen ruokakasvatusteko
          • Mitä voisi tehdä oppitunneilla?
          • Vuoden ruokakasvattaja
        • Ruokavisa - vastuullisuus ruokaketjussa
          • Osallistu Ruokavisaan
            • Mikä Ruokavisa?
            • Mitä on vastuullisuus?
            • Ruokavisan voittajat
            • Ruokavisan työryhmät ja neuvottelukunta
          • Ympäristö
            • Ruuan ympäristövaikutukset
              • Erilaiset mittarit ruuan ympäristövaikutuksille
            • Ympäristövaikutusten pienentäminen tuotannon keinoin
              • Kiertotalous
              • Kumppanuusmaatalous
              • Kalankasvatus
              • Kasvihuonetuotanto
            • Voit vaikuttaa ruuan ympäristövaikutuksiin
              • Ostoksilla
              • Vältä ruokahävikkiä
                • Tuunaa!
              • Lihaa kohtuudella
              • Ruokaa voi kerätä ja viljellä itsekin
              • Sesonkikalenteri helpottaa kausiruokailua
              • Säästä energiaa keittiössä
              • Kodin kierrätyspiste
            • Kaikilla on oikeus ruokaan
              • Miten ruokaa riittäisi kaikille?
            • Tehtäviä Ympäristö-osiosta
          • Eläinten hyvinvointi
            • Mitä tarkoittaa eläinten hyvinvointi?
            • Eläinten hyvinvoinnin kriteerejä
            • Eläimet ja ruuantuotanto
              • Sika lihan tuottajana
              • Nauta lihan tuottajana
              • Broileri lihan tuottajana
              • Kananmunien tuotanto
              • Lehmä tuottaa maitoa
              • Lammas lihan tuottajana
              • Luonnonkalat ja kasvatetut kalat
            • Tehtäviä eläinten hyvinvointi-osiosta
          • Ravitsemus
            • Pohjoisen ruokavalio
            • Hyvän syömisen helppo resepti
              • Ateriarytmi on kaiken A ja O
              • Lisävirtaa välipalasta
              • Syö kouluruokaa joka päivä
              • Hyvää mielelle ja kielelle
              • Ruoka maistuu yhdessä!
            • Suositeltavat valinnat
              • Lataa lautaselle lisää kasviksia
              • Täysjyvässä on paljon hyvää
              • Kulauta valkoista vitamiinijuomaa
              • Syö kalaa 2-3 kertaa viikossa
              • Käytä lihaa kohtuudella
              • Kananmunaa sopivasti
              • Voidellaan rypsiöljyllä
              • Hyvä tietää sokerista ja juomista
            • Mihin ja kuinka paljon ravintoa tarvitaan?
              • Laatua sekaruokavalioon
              • Laatua kasvisruokavalioon
              • Liikkuva tarvitsee enemmän
            • Tavoitteena kestävät valinnat
            • Kuka vaikuttaa valintoihisi?
            • Syö hyvää
            • Tehtäviä Ravitsemus-osiosta
          • Tuoteturvallisuus
            • Mitä on turvallinen ruoka?
              • Oiva-hymy kertoo tuoteturvallisuudesta
              • Suomessa ruuan turvallisuus on hvyällä mallilla
            • Omavalvonta
              • Miten omavalvonta toimii?
                • Esimerkki: Suomalainen salmonellavalvonta
                • Esimerkki: Miten omavalvonta toimii kanalassa?
              • Elintarvikkeiden kylmäketju ei saa katketa
            • Ruuan turvallisuus suomalaisessa ruokaketjussa
              • Rehu- ja lannoiteteollisuus
              • Alkutuotanto
              • Elintarviketeollisuus
                • Esimerkki: Lisäaineet
              • Kauppa
              • Koti
            • Pakkausmerkinnät kertovat tuotteista
              • Lakisääteiset pakkausmerkinnät
                • Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät
              • Vapaaehtoiset pakkausmerkinnät
              • Pakkausmerkintöjen uudet tuulet
              • Mitä elintarvikkeista pitää kertoa?
            • Tehtäviä tuoteturvallisuudesta
          • Työhyvinvointi ruoka-alalla
            • Mitä työhyvinvointi on?
              • Työn ilo
              • Työterveys
              • Ammattitaito on maatilan vahvuus
              • Työturvallisuus
              • Muistilista työssä jaksamiseen
            • Töissä ruoka-alalla
              • Maatiloilla tuotetaan raaka-aineita
              • Elintarviketeollisuus työllistää monenlaisia osaajia
              • Kaupassa työtehtävät ovat monipuolisia
              • Ruokapalvelu on lähelläsi jokaisena koulupäivänä
            • Asiakas vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin
            • Kuluttajana vaikutat lähelle ja kauas
              • Globaali työhyvinvointi
            • Tehtäviä työhyvinvoinnista
          • paikallinen hyvinvointi
            • Lähiruoka tulee läheltä
              • Lähiruoka Suomessa
              • Ruokapiiri pyörii
              • Villiä ruokaa läheltäsi
            • Ruuan tuotanto Suomessa
              • Suomen omavaraisuus
              • Paikallinen vuorovaikutus
              • Tuonti ja vienti
            • Tehtäviä Paikallisesta hyvinvoinnista
          • Taloudellinen vastuu
            • Ruuantuotannon taloudellinen merkitys
              • Ruokaketjussa liikkuu raha
            • Ruoka-ala työllistää
              • Pienillä osaajilla iso merkitys
            • Ruuan valinta – älä tuijota vain hintaa!
              • Mikä ruuassa maksaa?
                • Raaka-aineiden vertailu kannattaa
              • Miksi ruuan hinta nousee?
            • Tehtäviä Taloudellisesta vastuusta
          • Ruokavisan opeopas
            • Alkutuotanto - opettajalle
            • Siipikarja-ala - opettajalle
            • Retki kauppaan - opettajalle
            • Vastuullisuus suomalaisessa ruokaketjussa -opettajalle
            • Ympäristö - opettajalle
            • Eläinten hyvinvointi - opettajalle
            • Kestävä kouluruokailu -opettajalle
            • Ravitsemus - opettajalle
            • Tuoteturvallisuus - opettajalle
            • Työhyvinvointi ruoka-alalla - opettajalle
            • Paikallinen hyvinvointi - opettajalle
            • Taloudellinen vastuu - opettajalle
            • Suomalainen ruokakulttuuri - opettajalle
        • Retki kauppaan
          • Kaupparetki osana opetussuunnitelmaa
          • Vinkkejä retken suunnitteluun
        • Utflykt till butiken
          • Tips för planering av utflykten
          • Utflykt till butiken som en del av läroplanen
        • Ruuan reitti - ruokakasvatusta alakouluille
          • Johdanto
            • Näin käytät materiaalia
            • Ruokakasvatus ja kotitalousopetus alakoulussa
            • Ruuan reitti ja POPS 2014
          • Kalan reitti
            • Hyvä tietää kalasta
            • Ideoita opetukseen
            • Keskustelunaiheita tunneille
            • Ruokaohjeet
            • Taustamateriaalia opettajalle
          • Kananmunan reitti
            • Hyvä tietää kananmunasta
            • Ideoita opetukseen
            • Keskustelunaiheita tunneille
            • Ruokaohjeet
            • Taustamateriaalia opettajalle
          • Kasvisten reitti
            • Hyvä tietää kasviksista
            • Ideoita opetukseen
            • Keskustelunaiheita tunneille
            • Ruokaohjeet
            • Taustamateriaalia opettajalle
          • Lihan reitti
            • Hyvä tietää lihasta
            • Ideoita opetukseen
            • Keskustelunaiheita tunneille
            • Ruokaohjeet
            • Taustamateriaalia opettajalle
          • Maidon reitti
            • Hyvä tietää maidosta
            • Ideoita opetukseen
            • Keskustelunaiheita tunneille
            • Ruokaohjeet
            • Taustamateriaalia opettajalle
          • Viljan reitti
            • Hyvä tietää viljasta
            • Ideoita opetukseen
            • Keskustelunaiheita tunneille
            • Ruokaohjeet
            • Taustamateriaalia opettajalle
          • Yleisiä tehtäviä
        • Kouluruoka-agentin käsikirja
          • Mikä kouluruoka-agentti?
          • Miten agenttitiimi perustetaan?
          • Mitä agenttitiimi voisi tehdä?
            • Kouluruokailu esille vanhempainillassa
          • Kehitysideoita ja linkkivinkkjeä
          • Materiaalipankki
        • Lupa kokata - elintarvikehygienian perusteet
          • Hygieniaosaaminen
            • Kotikeittiöstä ammatilliseen elintarvikkeiden käsittelyyn
            • Hygieniapassi
            • Elintarvike
            • Elintarvikehygienia
            • Tehtäviä
          • Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
            • Vaaratekijät
            • Kemialliset vaarat
            • Vierasesineet
            • Biologiset vaaratekijät
            • Pilaantuminen
            • Vaaratekijöiden lähteet
            • Tehtäviä
          • Mikrobiologia
            • Mikrobien pääryhmät
            • Hyödylliset ja haitalliset mikrobit
            • Lisääntymiseen vaikuttavat tekijät
            • Vesi
            • Lämpötila
            • Happamuus
            • Hapen läsnäolo
            • Bakteerien lisääntymisnopeus
            • Tehtäviä
          • Ruokamyrkytykset
            • Ruokamyrkytykset ja epidemiat
            • Ruokamyrkytysbakteereita
            • Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia viruksia
            • Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia loiseläimiä ja alkueläimiä
          • Elintarvikelainsäädäntö
            • Lainsäädännön käsitteitä ja keskeisiä vaatimuksia
            • Elintarvikehuoneisto
            • Viranomaisvalvonta
            • Tehtäviä
          • Omavalvonta
            • Omavalvontavelvoite
            • Omavalvontasuunnitelma
            • Kriittiset hallintapisteet
            • Tehtäviä
          • Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely
            • Säilyvyyden parantaminen
            • Lämpötilat elintarvikkeiden käsittelyssä
            • Lämpökäsittelyt
            • Kylmäketju
            • Viimeinen käyttöpäivä, parasta ennen
            • Tehtäviä
          • Henkilökohtainen hygienia
            • Työntekijöiden terveys
            • Pukeutuminen työssä
            • Kädet
            • Tehtäviä
          • Puhtaanapito
            • Astianpesu
            • Siivoussuunnitelma
            • Siivousaineet ja -välineet
            • Desinfiointi
            • Tuhoeläintorjunta
            • Jätteiden käsittely
            • Tehtäviä
          • Hygienian tulokset
            • Hygienian onnistumisen mittaaminen ja seuranta
          • Opettajamateriaali
            • Hygieniaosaaminen
            • Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
            • Mikrobiologia
            • Ruokamyrkytykset
            • Elintarvikelainsäädäntö
            • Omavalvonta
            • Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely
            • Henkilökohtainen hygienia
            • Puhtaanapito
            • Hygienian tulokset
          • Tulostettava oppilasmateriaali
        • Ruokaketju - ruuan matka pellolta pöytään
          • Ympäristötekijät
            • Ilmasto
              • Suomi on pohjoinen maa
              • Auringon energia ylläpitää maapallon elämää
              • Ilmakehä maapallon suojana
              • Ilmastonmuutos
              • Vuodenajat säätelevät ravinnontuotantoa
              • Keskilämpötila Suomessa -2° - +5°C
              • Lyhyt kasvukausi
              • Suotuisa kasvupaikka
              • Vesi on jatkuvassa liikkeessä
              • Suomessa sataa kaikkina vuodenaikoina
              • Mitä matala- ja korkeapaineen aikana tapahtuu?
            • Maaperä
              • Maaperä peittää kalliota
              • Maannoksen syntyminen
              • Maasta löytyy paljon luonnonvaroja
              • Jäätikkö muokkasi maaperää
              • Moreeni on yleisin maalaji Suomessa
              • Eloperäinen aines hajoaa maassa
              • Biologinen typensidonta
              • Maan happamuus
              • Maan rakenne
              • Maa on ravinnevarasto
              • Hyvän peltomaan ominaisuuksia
              • Eri maalajien viljavuus
              • Rapautuminen vapauttaa mineraaleja maaperästä
          • Luonto ravinnon lähteenä
            • Kalat
              • Vesi elinympäristönä
              • Elinympäristön ongelmia
              • Kalan rakenne
              • Kalan aistit
              • Kalojen lisääntyminen
              • Osana ravintoketjua
              • Kalastus
                • Kalasaaliit
                • Lupa kalastaa
              • Luonnonkaloja
              • Rapu
            • Riista
              • Riistaeläimen vuosi
              • Metsästyksen edellytykset
              • Riistanhoito
              • Metsästysmuotoja
              • Riistaeläimiä
            • Marjat ja muut luonnonkasvit
              • Mitä marjat ovat?
              • Luonnonmarjat
              • Milloin kannattaa mennä marjametsään?
              • Marjojen hyötykäyttö
              • Luonnonkasvien käyttö ravintona
              • Pettua saadaan männystä
            • Sienet
              • Mitä sienet ovat?
              • Vinkkejä sienestykseen
              • Kauppasienet
              • Metsäsieniä
            • Kasvien biologiaa
              • Kasvin osat
              • Kasvin erilaiset solukot
              • Yhteyttäminen ja hengitys
              • Kasvien vedenotto
              • Kasvien ravinteidenotto
              • Kasvien elinkierto
              • Suvullinen lisääntyminen
              • Siemenestä uusi yksilö
              • Kasvullinen lisääntyminen
          • Ravintoa maatilalta
            • Maatalous Suomessa
              • Maatalous eri osissa Suomea
              • Suomalainen maatila Euroopassa
            • Maatila yrityksenä
            • Kotieläimet
              • Lypsykarja
              • Lihakarja
              • Sika
              • Kanat ja broilerit
              • Kalkkuna ja muu siipikarja
              • Lammas
              • Vuohi
              • Hevonen
              • Poro
              • Kasvatettavat kalat
              • Kasvatettavat ravut
              • Mehiläiset
            • Peltokasvit
              • Perustietoa viljoista
              • Suomalaisia viljakasveja
              • Rypsi ja muut öljykasvit
              • Peruna
              • Herne ja papu
              • Sokerijuurikas
              • Nurmiheinät ja -palkokasvit
            • Puutarhakasvit
              • Juurekset
              • Kaalikasvit
              • Salaattikasvit
              • Sipulikasvit
              • Yrtit
              • Pinaatit ja mangoldi
              • Kasvihuonevihannekset
              • Muut vihannekset
              • Viljellyt sienet
            • Puutarhan marjat ja hedelmät
              • Puutarhamansikka
              • Puutarhavadelma
              • Herukat ja karviaiset
              • Omenat
              • Päärynä, kirsikka, luumu, kriikuna
              • Marjapensaan ja hedelmäpuun hoito
            • Viljelytoimet
              • Ojitus
              • Kalkitus
              • Muokkaus
              • Lannoitus
              • Kylvö
              • Kastelu
              • Kasvinsuojelu
              • Tuhohyönteiset
              • Leipäviljojen kasvitauteja
              • Rikkakasvien haittoja ja hyötyjä
              • Nurmen korjuu
              • Sadonkorjuu
              • Sadon varastointi
              • Viljelykierto
              • Kasvien viljely avomaalla ja kasvihuoneessa
            • Luonnonmukainen tuotanto
            • Kasvinjalostus
          • Elintarviketeollisuus
            • Valmisruokaa raaka-aineesta kuluttajan pöytään
            • Elintarvikkeiden kuljetus
            • Elintarvikkeiden valmistus
              • Viljatuotteet
              • Vihannekset
              • Marja- ja hedelmätuotteet
              • Perunajalosteet
              • Maitotuotteet
              • Kananmunatuotteet
              • Lihatuotteet
              • Kalatuotteet
              • Margariinit ja kasviöljyt
              • Sokeri
            • Ympäristö- ja laatuasiat
              • Yritykset ja yhteiskuntavastuu
              • Ekokilpailukykyinen yritys
              • Luonnonmukainen elintarvike
              • Omavalvonta ja muu laadunvalvonta
              • Laatu- ja ympäristöjärjestelmät
            • Elintarviketeollisuus Suomessa
          • Kauppa
            • Miten kauppa toimii?
              • Tuotteen reitti kauppaan
              • Mistä tuotteet löytyvät - kaupan pohjakartta
              • Erilaiset kaupat
              • Päivittäistavarakaupan myymälätyypit
            • Ostoksilla kaupassa
            • Hinta
            • Pakkausmerkinnät
              • Mitä pakkaukset kertovat?
              • Elintarvikkeiden käyttö ja säilyvyys
              • Ravitsemustiedot pakkauksessa
              • Alkuperä
              • Tuotantotapa
              • Ympäristömerkit
            • Ympäristöasiat
              • Tuotteen elinkaari
              • Ympäristöpäämäärät
              • Pakkaukset
              • Jätehuolto
            • Laatutyö kaupassa
          • Keittiö
            • Aterioiden suunnitteleminen
              • Miten ateroita suunnitellaan?
              • Miten paljon ruokaa varataan?
            • Ruuan raaka-aineet
              • Viljavalmisteet
              • Kasvikset
              • Hedelmät ja marjat
              • Maitovalmisteet
              • Liha
              • Kananmuna
              • Kala ja äyriäiset
              • Rasvat
              • Säilykkeet ja valmisruuat
              • Sokeri ja hunaja
            • Raaka-aineiden säilytys kotona
              • Mikrobit pilaavat ruokaa
              • Raaka-aineiden säilytys
              • Säilytystilat ja hygienia
              • Ruuan terveysriskit
              • Säilyvyystaulukko
            • Ruuanvalmistus
          • Ravitsemus ja ruuan valinta
            • Miten syödä?
              • Syö monipuolisesti
              • Lautasmalli
              • Syö säännöllisesti
              • Kouluruoka
              • Välipala
              • Vesi
              • Nauti ruuasta
              • Makujen monipuolinen maailma
            • Energiaravintoaineet
              • Ruuan energia
              • Kuinka paljon tarvitsen energiaa?
              • Hiilihydraatit
              • Proteiinit
              • Rasvat
            • Suojaravintoaineet
              • Kivennäisaineet
              • Vitamiinit
              • Ravintokuitu
            • Ruoka-aineryhmät
              • Viljatuotteet
              • Kasvikset
              • Liha, kala ja kananmuna
                • Kalansyönti tekee fiksuksi
              • Maitovalmisteet
              • Rasvat
              • Sokeri ja suola
            • Kasvisruokavaliot
            • Erityisruokavaliot
              • Ruoka-aineallergiat ja yliherkkyys
              • Laktoosi-intoleranssi
              • Keliakia
              • Diabetes
            • Ruuansulatus
            • Liikunta tukee ravitsemusta
        • Pelit ja testit
        • Opettajien materiaali
          • Varhaiskasvatus
            • Mistä ruoka tulee?
            • Lasten ruokailu
              • Hyvät pöytätavat ovat osa hyviä käytöstapoja
              • Kasvuvoimaa kasviksista
              • Lapsen päivän ateriat
          • Perusopetus
            • Ruokavisan taustamateriaali opettajille
            • Ässäkokki: materiaalia kotitalousopetukseen
            • Aikaa ruualle
            • Kestävä arki
            • Maistuva ammatti
            • Luomua eri luokille
              • Hyvää luonnolle
              • Hyvää eläimille
              • Hyvää lautaselle
                • Aurinkomerkin viralliset säännöt
              • Luomuun liittyvät tehtävät
              • Luomusanasto
            • Lautasmallipeli
            • MAPPA
            • Ilmastodieetti
            • Kouluruokadiplomi
            • Lupa kokata
            • Kestävää kotitalousopetusta - opas opettajan työn tueksi
            • Ruokakoulu-Matskolan
            • Oma valinta
            • Suomalainen ruokakulttuuri -Opettajalle
          • Korkeakoulut
            • Kestävä ruoka pellolta pöytään – opettajien täydennyskoulutus 2022
              • Kestävyys kotimaisessa ruokajärjestelmässä, 1. – 31.3.2022
              • Alkutuotanto, 1. – 30.4.2022
              • Elintarviketeollisuus, 1. – 30.9.2022
              • Ruokakauppa, 1. – 31.10.2022
              • Ruokahävikki & kiertotalous, 1. – 30.11.2022
            • Kestävä ruoka – ruokakasvatuksesta ilmiöitä opetukseen 2016
              • Ympäristö ja eläinten hyvinvointi - näkökulmia ruuan vastuullisuuteen
              • Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla
              • Ravitsemuksellisesti laadukas ruoka
              • Ruoka ja raha - lisäarvoa lähiruuasta
      • Ajassa
        • Tiedotteet
          • RUOKAVISA 2023 ON KÄYNNISTYNYT!
          • EHDOTA VUODEN RUOKAKASVATTAJAA!
          • RUOKAVISA 2023 -OPPIMATERIAALI ON JULKAISTU – TEEMANA ALKUTUOTANTO
          • RUOKAVISA 2023 - AIHEENA ALKUTUOTANTO
          • RUOKATIEDON HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAKSI VALITTIIN ELLI SILTALA
          • UUSI RAVITSEMUSKATSAUS TARJOAA NÄKYMIÄ RAVITSEMUSTIETEEN AJANKOHTAISEEN TUTKIMUKSEEN
          • HÄVIKKI-BATTLESSA HIENOJA OIVALLUKSIA HÄVIKIN HYÖDYNTÄMISESTÄ – KUVAKILPAILUN VOITTAJAT OULUSTA JA KUOPIOSTA
          • TIETOHAARUKKA 2022 – SUOMALAISEN RUOKAKETJUN LUVUT YKSISSÄ KANSISSA
          • YLÄKOULUJEN HÄVIKKI-BATTLE ON NYT KÄYNNISSÄ - OSALLISTUMISAIKAA KOKO SYYSKUU
          • YLÄKOULULAISTEN HÄVIKKI-BATTLE KÄYNNISTYY 12.9.2022 - ILMOITTAUTUMINEN ON NYT AUKI
          • MAAILMAN MAITOPÄIVÄNÄ 1.6. JUHLITAAN MONIPUOLISTA MAITOA
          • RUOKAVISAN VOITON VEI JYVÄSKYLÄN NORMAALIKOULU - VOITOKAS VIDEO OPETTAA ARJEN TAITOJA
          • VUODEN RUOKAKASVATTAJA 2022 -HUOMIONOSOITUKSET MYÖNNETTIIN KAHDELLE YHTEISÖLLISYYTTÄ VAHVISTANEELLE RUOKAKASVATTAJALLE
          • RUOKAVISAN LOPPUKILPAILUSSA KISAAVAT KOULUT KESKI-SUOMESTA, POHJOIS-POHJANMAALTA JA VARSINAIS-SUOMESTA
          • RUOKAVISA 2022 ON NYT KÄYNNISSÄ - TULE MUKAAN!
          • KESTÄVÄ RUOKA PELLOLTA PÖYTÄÄN - KOTIMAINEN RUOKAJÄRJESTELMÄ TUTUKSI OPETTAJILLE
          • EHDOTA VUODEN RUOKAKASVATTAJAA
          • RUOKATIEDON HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJANA JATKAA HARRI HOVI KESKOSTA
          • RUOKAVISA 2022 -OPPIMATERIAALI ON JULKAISTU
          • RUOKAVISAN AIHEENA SIIPIKARJA-ALA
          • KOULURUOKAILUN KEHITTÄMISEEN TARVITAAN TUOREESEEN TUTKIMUKSEEN PERUSTUVIA TOIMINTAMALLEJA
          • HÄVIKKI-BATTLEN VOITOT OULUNSALOON JA HELSINKIIN - KILPAILUN TASO YLLÄTTI TUOMARISTON
          • KOULUT INNOSTUIVAT RUOKAHÄVIKIN VÄHENTÄMISESTÄ – YLI 10 000 OPPILASTA OSALLISTUU HÄVIKKI-BATTLEEN
          • TIETOHAARUKKA-JULKAISU ON MONIPUOLINEN TILASTOPAKETTI RUOKAKETJUSTA
          • RUOKATIETO YHDISTYS RY JÄRJESTÄÄ YLÄKOULULAISTEN HÄVIKKI-BATTLEN SYKSYLLÄ 2021
          • ”OSALLA EI OLE AAVISTUSTAKAAN RUOAN HINNASTA” – YLÄKOULUJEN RUOKAVISA KIINNOSTI ETÄAIKANA ENEMMÄN KUIN KOSKAAN
          • RUOKAKASVATUKSEEN LISÄÄ YHTEISTYÖTÄ, TYÖKALUJA JA AKTIIVISUUTTA
          • RUOKAVISAN LOPPUKILPAILU KÄYDÄÄN ETÄYHTEYKSIN – MUKANA KOULUT POHJOIS-KARJALASTA, VARSINAIS-SUOMESTA JA UUDELTAMAALTA
          • TUTKIMUS OSOITTI RETKI KAUPPAAN -RUOKAKASVATUSKONSEPTIN VAHVISTAVAN LASTEN SITOUTUMISTA RUOKAAN
          • NOSTA SINÄKIN KUNTAVAALEISSA HUOMIO RUOKAPALVELUIDEN KOTIMAISUUDEN MAHDOLLISTAMISEEN
          • VUODEN RUOKAKASVATTAJA 2021 -TUNNUSTUKSEN SAAVAT RUOKANEUVOLIVEN TUOTTAJAT!
          • RUOKAVISA 2021 ON NYT KÄYNNISSÄ - TULE MUKAAN!
          • TULE MUKAAN RUOKAKASVATUKSEN KEHITTÄMINEN POIKKEUSOLOISSA -VIRTUAALITAPAHTUMAAN 24.3.2021
          • EHDOTA VUODEN RUOKAKASVATTAJAA
          • SUOMALAISTA SIAN- JA SIIPIKARJANLIHAN TUNNETTUUTTA NOSTETAAN EU-RAHOITUKSELLA KIINASSA
          • KOTITALOUSTUNNIT ETÄOPETUKSENA - VALMIIT TUNTISUUNNITELMAT JA OPETUSVIDEOT HYÖDYNNETTÄVÄKSI
          • KYMMENENNEN RUOKAVISAN VOITTO SULKAVALLE
          • KUMPULAN KOULUKASVITARHASTA VUODEN RUOKAKASVATTAJA 2020
          • RUOKATIEDON HALLITUSVALINNAT VUODELLE 2020
          • RUOKAVISA 2021 -OPETUSMATERIAALI ON NYT JULKAISTU
          • RUOKAVISA KISATAAN JO KYMMENENNEN KERRAN, JUHLAVUODEN VISAN TEEMANA KOULURUOKAILU
          • VIELÄ EHTII EHDOTTAA VUODEN RUOKAKASVATTAJAA
          • VUODEN RUOKAKASVATTAJA PALKITAAN ENSIMMÄISEN KERRAN
        • Uutisarkisto
          • 20 vuotta uutispalvelua
        • Tilaa Ruokatiedon uutiskirje!
      • Ruokakulttuuri
        • Kehitysvaiheita
          • Metsän satoa saaliiksi
          • Ruokakulttuuri 1500-1700-luvuilla
          • Metsäkauppa piristi ruokakulttuuria 1800-luvulla
            • Ruokaa taiteilijoiden tapaan
          • Kartanoiden ruokakulttuuri
            • Kartanot 1700-luvulla
            • Kartanot 1800-luvulla
            • Wehmaan kartano
            • Pääsiäinen Suur-Ahvenkosken kartanossa
            • Joulu Östersundomin kartanossa
            • Parsaherkkua Paddaisten kartanossa
            • Honkolan kartanon herkkuja
            • Kosken kartano - perinne elää
          • Toinen maailmansota ja lähivuosikymmenet
            • Ruokatapojen muuttuminen 1900-luvulla
            • Suosituimpia ruokia eri vuosikymmeniltä
          • Ravintolat ruokakulttuurin edistäjinä
            • Ravintolaelämä käynnistyy
            • Ulkona syömisen uusi nousu
          • Aineistoja
          • Perinneruokasanastoa
        • Alueelliset erot ja erikoisuudet
          • EU:n suojaamat erikoisuudet
          • SENSATIONAL! - Ruokaa eurooppalaisista laatutuotteista
          • Maakunnat
            • Ahvenanmaa
            • Etelä-Karjala
            • Etelä-Pohjanmaa
            • Etelä-Savo
            • Kainuu
            • Kanta-Häme
            • Keski-Pohjanmaa
            • Keski-Suomi
            • Kymenlaakso
            • Lappi
            • Pirkanmaa
            • Pohjanmaa
            • Pohjois-Karjala
            • Pohjois-Pohjanmaa
            • Pohjois-Savo
            • Päijät-Häme
            • Satakunta
            • Uusimaa
            • Varsinais-Suomi
        • Nykypäivän ruoka-arki
          • Mistä suomalainen ruokakulttuuri koostuu?
          • Arkiruokailun hyvä perusta
            • Ideoita arkeen
              • Hyvää aamusta iltaan
              • Viisaat valinnat tehdään arkisin
              • Hyvin suunniteltu on kokonaan syöty
              • Arkea on lupa helpottaa
              • Tee arjesta juhlaa!
              • Tietoa ruuasta ja ruuanlaitosta
            • 10 syytä syödä kouluruokaa
          • Muutokset arkisyömisessämme
          • Suomalaisten suosikkiruuat
          • Näin syö nelihenkinen suomalaisperhe
        • Nykypäivän ruokajuhla
          • Perhejuhlat
            • Häät
              • Vuosihääpäivät
            • Syntymä- ja nimipäivät
            • Lakkiaiset ja valmistujaiset
            • Hautajaiset
            • Kihlajaiset
            • Rippijuhlat
            • Ristiäiset ja nimenantojuhlat
          • Vuodenajat
            • Kevät
              • Naistenpäivä
              • Pääsiäinen
              • Huhtikuussa syödään lahnaa
              • Vappu
              • Äitienpäivä
            • Kesä
              • Juhannus
              • Nyt grillaamaan!
              • Varhaisperunat
              • Jäätelö saapui Välimereltä Pohjolaan
              • Marjakarkelot
              • Ylös, ulos ja piknikille
              • Rapujuhlat
            • Syksy
              • Säilöminen
              • Riistakausi
              • Syyssadon juhlaa
              • Kekri
              • Martinpäivä
              • Halloween
              • Isänpäivä
            • Talvi
              • Pikkujoulu
              • Adventti
              • Itsenäisyyspäivä
              • Lucianpäivä
              • Joulu
                • Jouluperinteitä
                • Jouluruokien historiaa
                • Suosituimmat jouluruuat
                • Joululeivonta
                • Menuehdotuksia
                  • Helpommat jouluherkut
                  • Joulu kahdelle
                  • Katin ja Jaakon joulumenu
                • Ruokalahjat
                  • Anna lahjaksi aikaa ruuan parissa
                • Usein kysyttyä jouluruuasta
                  • Kysymyksiä joululeivonnaisista
                  • Kysymyksiä jouluruuista
              • Uudenvuoden juhlat
              • Runebergin päivä
              • Ystävänpäivä
              • Laskiainen
              • Kalevalan päivä
            • Isompia ja pienempiä ruokajuhlia
          • Muut juhlat
          • Ruokaohjeet
          • Juomakulttuuri
            • Maito
            • Piimä
            • Vesi
            • Mehut ja virvoitusjuomat
            • Alkoholijuomat
        • Uutta omasta maasta
          • Ilmiöitä ja trendejä
          • Ruokamatkailu
          • Ruokatapahtumat
          • Suomi 100 -juhlavuosi
        • Maailman makuja
          • Etniset ravintolat ja maahanmuuttajien vaikutus
        • Ruoka ammattina
          • Elintarvike- ja ravintola-ala
          • Kotitalousopetus
          • Ravitsemusala
          • Ruokamedia
          • Ruokakulttuurin asiantuntijat
          • Muut ruokakulttuuria edistävät tahot
        • Ruoka harrastuksena
          • Gastronominen Suomi
          • Perinteikkäimmät ruokaseurat syntyivät 1940- ja 50-luvuilla
          • Ruokakulttuurin edistäminen alan ammattilaisten järjestötoimintana
          • Yhden asian yhdistyksillä laajakantoista toimintaa
        • Ruokakulttuuri kautta aikojen
      • Ruokafakta
        • Tilastoja - Tietohaarukka
        • Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma
          • Yritysten vastuullisuusteot-webinaari 14.3.2023
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 13.12.2022
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 11.10.2022
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 16.8.2022
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 3.5.2022
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 8.3.2022
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 8.2.2022
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 25.11.2021
          • Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 28.10.2021
        • Ruokaketjun vastuullisuus
          • Ympäristö
          • Tuoteturvallisuus
          • Ravitsemus
          • Eläinten hyvinvointi
          • Paikallisuus
          • Taloudellinen vastuu
          • Työhyvinvointi
          • Lue lisää vastuullisuudesta
            • Luonnonvarojen hupeneminen korostaa ruuan ympäristövastuuta
            • Paikallisuus käsittelee yhteisön hyvinvointia lähiruokaa laajemmin
            • Ravitsemusvastuu ulottuu ruuan sisällöstä sen markkinointiin
            • Ruuan tekijöiden hyvinvointi nousi osaksi vastuullisuutta
            • Ruuan turvallisuus on tahdon asia
            • Taloudellinen vastuu on ruuantuotannon perusta
            • Tietohaarukka kertoo tuotantoeläinten oloista
        • Tieto auttaa ymmärtämään
          • Lihan loppua ei vielä näy
          • Maataloudessa lisätään uusiutuvan energian käyttöä ja tehostetaan hiilen sitoutumista
          • Vettä on enemmän kuin tarpeeksi
        • Ravitsemuskatsaus
      • Pikaopas
        • Ruokavalinnoillasi vaikutat
          • Ruoka-osaajan valinnat trendien harjalla
        • 1. Laatu maksaa hiukan enemmän
          • Kestävä kehitys tulee henkilöstölounaalle
          • Kouluruoka loi nahkansa Kouluruokapäivän elämyspajassa
          • Pienjuustolan menestyksen avain on lähiruuan arvostus
          • Ruokaturvallisuus laajenee uusilla bakteerikartoituksilla
          • Seniorit haluavat maukasta, tunnistettavaa ruokaa
        • 2. Ruoka luo työtä ja hyvinvointia
          • Andien alkuperäiskasveille etsitään ruokakäyttöä Turun ja Perun yhteistyöllä
          • Kokkien mestaruustaisto siivittää Suomea ruokamaana
          • Lähiruoka voi syödä Suomessa tuotetun ruuan osuutta
          • Maatilalla ruuasta ja ympäristöstä opitaan osallistumalla
        • 3. Arjen valinnat ratkaisevat
          • Aamiainen kymmenessä minuutissa on suomalaista arkea
          • Jodi ensimmäisenä ravitsemusneuvottelukuntaan
          • Joululaatikot mitä suomalaisinta ruokakulttuuria
          • Kestävän syömisen suosio kasvaa
          • Suomessa Pohjoismaiden paras D-vitamiinitilanne
          • Tuoreimmat ravitsemussuositukset nyt Pohjoismaisissa
          • Virkeä ja liikkuva ihminen jaksaa syödä hyvin
          • Yhdeksän kymmenestä voisi välttyä diabetekselta
        • 4. Älä heitä ruokaa pois
          • Monta tietä hävikistä hyödyksi
          • Ruokahävikki halki ja poikki
          • Ruokakauppa ennaltaehkäisee ruokahävikkiä
        • 5. Tieto löytyy pakkauksista
          • Lainsäädäntö ja kuluttajapalvelu näkyvät pakkausmerkinnöissä
          • Ravintokuidun määrä murroksessa
          • Suosikkituotteen pakkausmerkinnät kannattaa selvittää
          • Tutkijat taustoittavat vastuullista ruokaa verkossa
        • Tausta ja materiaalit
      • Yhdistys
        • Yhteystiedot
        • Hyvää suomesta
        • Arctic food from Finland
        • Toiminta
          • Toimintavuosi 2018
          • Toimintavuosi 2017
          • Toimintavuosi 2016
          • Toimintavuosi 2015
          • Toimintakertomus 2014
          • Toimintakertomus 2013
          • Toimintakertomus 2012
        • HALLITUS
          • Hallitus 2021
          • Hallitus 2020
          • Hallitus 2019
          • Hallitus 2018
          • HALLITUS 2017
          • Hallitus 2016
          • Hallitus 2015
          • Hallitus 2014