Hyppää pääsisältöön
English
Svenska
Ruokatieto
Ruokatieto
Ruokatieto
Hakulomake
Haku
Valikko
Etusivu
Ruokakasvatus
Ruokakasvatusta kaikille
Ruokavisa - vastuullisuus ruokaketjussa
Retki kauppaan
Utflykt till butiken
Ruuan reitti - ruokakasvatusta alakouluille
Kouluruoka-agentin käsikirja
Lupa kokata - elintarvikehygienian perusteet
Ruokaketju - ruuan matka pellolta pöytään
Pelit ja testit
Opettajien materiaali
Ajassa
Tiedotteet
Uutisarkisto
Tilaa Ruokatiedon uutiskirje!
Ruokakulttuuri
Kehitysvaiheita
Alueelliset erot ja erikoisuudet
Nykypäivän ruoka-arki
Nykypäivän ruokajuhla
Uutta omasta maasta
Maailman makuja
Ruoka ammattina
Ruoka harrastuksena
Ruokakulttuuri kautta aikojen
Ruokafakta
Tilastoja - Tietohaarukka
Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma
Ruokaketjun vastuullisuus
Tieto auttaa ymmärtämään
Ravitsemuskatsaus
Pikaopas
Ruokavalinnoillasi vaikutat
1. Laatu maksaa hiukan enemmän
2. Ruoka luo työtä ja hyvinvointia
3. Arjen valinnat ratkaisevat
4. Älä heitä ruokaa pois
5. Tieto löytyy pakkauksista
Tausta ja materiaalit
Yhdistys
Yhteystiedot
Hyvää suomesta
Arctic food from Finland
Toiminta
HALLITUS
Nykypäivän ruokajuhla
Perhejuhlat
Vuodenajat
Kevät
Kesä
Syksy
Talvi
Pikkujoulu
Adventti
Itsenäisyyspäivä
Lucianpäivä
Joulu
Jouluperinteitä
Jouluruokien historiaa
Suosituimmat jouluruuat
Joululeivonta
Menuehdotuksia
Ruokalahjat
Usein kysyttyä jouluruuasta
Kysymyksiä joululeivonnaisista
Kysymyksiä jouluruuista
Uudenvuoden juhlat
Runebergin päivä
Ystävänpäivä
Laskiainen
Kalevalan päivä
Isompia ja pienempiä ruokajuhlia
Muut juhlat
Ruokaohjeet
Juomakulttuuri
Etusivu
/
Ruokakulttuuri
/
Nykypäivän ruokajuhla
/
Vuodenajat
/
Talvi
/
Joulu
/
Usein kysyttyä jouluruuasta
Usein kysyttyä jouluruuasta
Olemme koonneet tähän yleisimpiä saamiamme kysymyksiä jouluruokien ja -leivonnaisten valmistamisesta. Vastaajina ovat toimineet Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijat. Toivottavasti niistä on apua sinullekin!
Kysymyksiä jouluruuista
Kysymyksiä joululeivonnaisista
Etusivu
Ruokakasvatus
Ruokakasvatusta kaikille
Mitä ruokakasvatus on?
Pienin mahdollinen ruokakasvatusteko
Mitä voisi tehdä oppitunneilla?
Vuoden ruokakasvattaja
Ruokavisa - vastuullisuus ruokaketjussa
Osallistu Ruokavisaan
Mikä Ruokavisa?
Mitä on vastuullisuus?
Ruokavisan voittajat
Ruokavisan työryhmät ja neuvottelukunta
Ympäristö
Ruuan ympäristövaikutukset
Erilaiset mittarit ruuan ympäristövaikutuksille
Ympäristövaikutusten pienentäminen tuotannon keinoin
Kiertotalous
Kumppanuusmaatalous
Kalankasvatus
Kasvihuonetuotanto
Voit vaikuttaa ruuan ympäristövaikutuksiin
Ostoksilla
Vältä ruokahävikkiä
Tuunaa!
Lihaa kohtuudella
Ruokaa voi kerätä ja viljellä itsekin
Sesonkikalenteri helpottaa kausiruokailua
Säästä energiaa keittiössä
Kodin kierrätyspiste
Kaikilla on oikeus ruokaan
Miten ruokaa riittäisi kaikille?
Tehtäviä Ympäristö-osiosta
Eläinten hyvinvointi
Mitä tarkoittaa eläinten hyvinvointi?
Eläinten hyvinvoinnin kriteerejä
Eläimet ja ruuantuotanto
Sika lihan tuottajana
Nauta lihan tuottajana
Broileri lihan tuottajana
Kananmunien tuotanto
Lehmä tuottaa maitoa
Lammas lihan tuottajana
Luonnonkalat ja kasvatetut kalat
Tehtäviä eläinten hyvinvointi-osiosta
Ravitsemus
Pohjoisen ruokavalio
Hyvän syömisen helppo resepti
Ateriarytmi on kaiken A ja O
Lisävirtaa välipalasta
Syö kouluruokaa joka päivä
Hyvää mielelle ja kielelle
Ruoka maistuu yhdessä!
Suositeltavat valinnat
Lataa lautaselle lisää kasviksia
Täysjyvässä on paljon hyvää
Kulauta valkoista vitamiinijuomaa
Syö kalaa 2-3 kertaa viikossa
Käytä lihaa kohtuudella
Kananmunaa sopivasti
Voidellaan rypsiöljyllä
Hyvä tietää sokerista ja juomista
Mihin ja kuinka paljon ravintoa tarvitaan?
Laatua sekaruokavalioon
Laatua kasvisruokavalioon
Liikkuva tarvitsee enemmän
Tavoitteena kestävät valinnat
Kuka vaikuttaa valintoihisi?
Syö hyvää
Tehtäviä Ravitsemus-osiosta
Tuoteturvallisuus
Mitä on turvallinen ruoka?
Oiva-hymy kertoo tuoteturvallisuudesta
Suomessa ruuan turvallisuus on hvyällä mallilla
Omavalvonta
Miten omavalvonta toimii?
Esimerkki: Suomalainen salmonellavalvonta
Esimerkki: Miten omavalvonta toimii kanalassa?
Elintarvikkeiden kylmäketju ei saa katketa
Ruuan turvallisuus suomalaisessa ruokaketjussa
Rehu- ja lannoiteteollisuus
Alkutuotanto
Elintarviketeollisuus
Esimerkki: Lisäaineet
Kauppa
Koti
Pakkausmerkinnät kertovat tuotteista
Lakisääteiset pakkausmerkinnät
Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät
Vapaaehtoiset pakkausmerkinnät
Pakkausmerkintöjen uudet tuulet
Mitä elintarvikkeista pitää kertoa?
Tehtäviä tuoteturvallisuudesta
Työhyvinvointi ruoka-alalla
Mitä työhyvinvointi on?
Työn ilo
Työterveys
Ammattitaito on maatilan vahvuus
Työturvallisuus
Muistilista työssä jaksamiseen
Töissä ruoka-alalla
Maatiloilla tuotetaan raaka-aineita
Elintarviketeollisuus työllistää monenlaisia osaajia
Kaupassa työtehtävät ovat monipuolisia
Ruokapalvelu on lähelläsi jokaisena koulupäivänä
Asiakas vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin
Kuluttajana vaikutat lähelle ja kauas
Globaali työhyvinvointi
Tehtäviä työhyvinvoinnista
paikallinen hyvinvointi
Lähiruoka tulee läheltä
Lähiruoka Suomessa
Ruokapiiri pyörii
Villiä ruokaa läheltäsi
Ruuan tuotanto Suomessa
Suomen omavaraisuus
Paikallinen vuorovaikutus
Tuonti ja vienti
Tehtäviä Paikallisesta hyvinvoinnista
Taloudellinen vastuu
Ruuantuotannon taloudellinen merkitys
Ruokaketjussa liikkuu raha
Ruoka-ala työllistää
Pienillä osaajilla iso merkitys
Ruuan valinta – älä tuijota vain hintaa!
Mikä ruuassa maksaa?
Raaka-aineiden vertailu kannattaa
Miksi ruuan hinta nousee?
Tehtäviä Taloudellisesta vastuusta
Ruokavisan opeopas
Alkutuotanto - opettajalle
Siipikarja-ala - opettajalle
Retki kauppaan - opettajalle
Vastuullisuus suomalaisessa ruokaketjussa -opettajalle
Ympäristö - opettajalle
Eläinten hyvinvointi - opettajalle
Kestävä kouluruokailu -opettajalle
Ravitsemus - opettajalle
Tuoteturvallisuus - opettajalle
Työhyvinvointi ruoka-alalla - opettajalle
Paikallinen hyvinvointi - opettajalle
Taloudellinen vastuu - opettajalle
Suomalainen ruokakulttuuri - opettajalle
Retki kauppaan
Kaupparetki osana opetussuunnitelmaa
Vinkkejä retken suunnitteluun
Utflykt till butiken
Tips för planering av utflykten
Utflykt till butiken som en del av läroplanen
Ruuan reitti - ruokakasvatusta alakouluille
Johdanto
Näin käytät materiaalia
Ruokakasvatus ja kotitalousopetus alakoulussa
Ruuan reitti ja POPS 2014
Kalan reitti
Hyvä tietää kalasta
Ideoita opetukseen
Keskustelunaiheita tunneille
Ruokaohjeet
Taustamateriaalia opettajalle
Kananmunan reitti
Hyvä tietää kananmunasta
Ideoita opetukseen
Keskustelunaiheita tunneille
Ruokaohjeet
Taustamateriaalia opettajalle
Kasvisten reitti
Hyvä tietää kasviksista
Ideoita opetukseen
Keskustelunaiheita tunneille
Ruokaohjeet
Taustamateriaalia opettajalle
Lihan reitti
Hyvä tietää lihasta
Ideoita opetukseen
Keskustelunaiheita tunneille
Ruokaohjeet
Taustamateriaalia opettajalle
Maidon reitti
Hyvä tietää maidosta
Ideoita opetukseen
Keskustelunaiheita tunneille
Ruokaohjeet
Taustamateriaalia opettajalle
Viljan reitti
Hyvä tietää viljasta
Ideoita opetukseen
Keskustelunaiheita tunneille
Ruokaohjeet
Taustamateriaalia opettajalle
Yleisiä tehtäviä
Kouluruoka-agentin käsikirja
Mikä kouluruoka-agentti?
Miten agenttitiimi perustetaan?
Mitä agenttitiimi voisi tehdä?
Kouluruokailu esille vanhempainillassa
Kehitysideoita ja linkkivinkkjeä
Materiaalipankki
Lupa kokata - elintarvikehygienian perusteet
Hygieniaosaaminen
Kotikeittiöstä ammatilliseen elintarvikkeiden käsittelyyn
Hygieniapassi
Elintarvike
Elintarvikehygienia
Tehtäviä
Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Vaaratekijät
Kemialliset vaarat
Vierasesineet
Biologiset vaaratekijät
Pilaantuminen
Vaaratekijöiden lähteet
Tehtäviä
Mikrobiologia
Mikrobien pääryhmät
Hyödylliset ja haitalliset mikrobit
Lisääntymiseen vaikuttavat tekijät
Vesi
Lämpötila
Happamuus
Hapen läsnäolo
Bakteerien lisääntymisnopeus
Tehtäviä
Ruokamyrkytykset
Ruokamyrkytykset ja epidemiat
Ruokamyrkytysbakteereita
Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia viruksia
Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia loiseläimiä ja alkueläimiä
Elintarvikelainsäädäntö
Lainsäädännön käsitteitä ja keskeisiä vaatimuksia
Elintarvikehuoneisto
Viranomaisvalvonta
Tehtäviä
Omavalvonta
Omavalvontavelvoite
Omavalvontasuunnitelma
Kriittiset hallintapisteet
Tehtäviä
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely
Säilyvyyden parantaminen
Lämpötilat elintarvikkeiden käsittelyssä
Lämpökäsittelyt
Kylmäketju
Viimeinen käyttöpäivä, parasta ennen
Tehtäviä
Henkilökohtainen hygienia
Työntekijöiden terveys
Pukeutuminen työssä
Kädet
Tehtäviä
Puhtaanapito
Astianpesu
Siivoussuunnitelma
Siivousaineet ja -välineet
Desinfiointi
Tuhoeläintorjunta
Jätteiden käsittely
Tehtäviä
Hygienian tulokset
Hygienian onnistumisen mittaaminen ja seuranta
Opettajamateriaali
Hygieniaosaaminen
Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Mikrobiologia
Ruokamyrkytykset
Elintarvikelainsäädäntö
Omavalvonta
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely
Henkilökohtainen hygienia
Puhtaanapito
Hygienian tulokset
Tulostettava oppilasmateriaali
Ruokaketju - ruuan matka pellolta pöytään
Ympäristötekijät
Ilmasto
Suomi on pohjoinen maa
Auringon energia ylläpitää maapallon elämää
Ilmakehä maapallon suojana
Ilmastonmuutos
Vuodenajat säätelevät ravinnontuotantoa
Keskilämpötila Suomessa -2° - +5°C
Lyhyt kasvukausi
Suotuisa kasvupaikka
Vesi on jatkuvassa liikkeessä
Suomessa sataa kaikkina vuodenaikoina
Mitä matala- ja korkeapaineen aikana tapahtuu?
Maaperä
Maaperä peittää kalliota
Maannoksen syntyminen
Maasta löytyy paljon luonnonvaroja
Jäätikkö muokkasi maaperää
Moreeni on yleisin maalaji Suomessa
Eloperäinen aines hajoaa maassa
Biologinen typensidonta
Maan happamuus
Maan rakenne
Maa on ravinnevarasto
Hyvän peltomaan ominaisuuksia
Eri maalajien viljavuus
Rapautuminen vapauttaa mineraaleja maaperästä
Luonto ravinnon lähteenä
Kalat
Vesi elinympäristönä
Elinympäristön ongelmia
Kalan rakenne
Kalan aistit
Kalojen lisääntyminen
Osana ravintoketjua
Kalastus
Kalasaaliit
Lupa kalastaa
Luonnonkaloja
Rapu
Riista
Riistaeläimen vuosi
Metsästyksen edellytykset
Riistanhoito
Metsästysmuotoja
Riistaeläimiä
Marjat ja muut luonnonkasvit
Mitä marjat ovat?
Luonnonmarjat
Milloin kannattaa mennä marjametsään?
Marjojen hyötykäyttö
Luonnonkasvien käyttö ravintona
Pettua saadaan männystä
Sienet
Mitä sienet ovat?
Vinkkejä sienestykseen
Kauppasienet
Metsäsieniä
Kasvien biologiaa
Kasvin osat
Kasvin erilaiset solukot
Yhteyttäminen ja hengitys
Kasvien vedenotto
Kasvien ravinteidenotto
Kasvien elinkierto
Suvullinen lisääntyminen
Siemenestä uusi yksilö
Kasvullinen lisääntyminen
Ravintoa maatilalta
Maatalous Suomessa
Maatalous eri osissa Suomea
Suomalainen maatila Euroopassa
Maatila yrityksenä
Kotieläimet
Lypsykarja
Lihakarja
Sika
Kanat ja broilerit
Kalkkuna ja muu siipikarja
Lammas
Vuohi
Hevonen
Poro
Kasvatettavat kalat
Kasvatettavat ravut
Mehiläiset
Peltokasvit
Perustietoa viljoista
Suomalaisia viljakasveja
Rypsi ja muut öljykasvit
Peruna
Herne ja papu
Sokerijuurikas
Nurmiheinät ja -palkokasvit
Puutarhakasvit
Juurekset
Kaalikasvit
Salaattikasvit
Sipulikasvit
Yrtit
Pinaatit ja mangoldi
Kasvihuonevihannekset
Muut vihannekset
Viljellyt sienet
Puutarhan marjat ja hedelmät
Puutarhamansikka
Puutarhavadelma
Herukat ja karviaiset
Omenat
Päärynä, kirsikka, luumu, kriikuna
Marjapensaan ja hedelmäpuun hoito
Viljelytoimet
Ojitus
Kalkitus
Muokkaus
Lannoitus
Kylvö
Kastelu
Kasvinsuojelu
Tuhohyönteiset
Leipäviljojen kasvitauteja
Rikkakasvien haittoja ja hyötyjä
Nurmen korjuu
Sadonkorjuu
Sadon varastointi
Viljelykierto
Kasvien viljely avomaalla ja kasvihuoneessa
Luonnonmukainen tuotanto
Kasvinjalostus
Elintarviketeollisuus
Valmisruokaa raaka-aineesta kuluttajan pöytään
Elintarvikkeiden kuljetus
Elintarvikkeiden valmistus
Viljatuotteet
Vihannekset
Marja- ja hedelmätuotteet
Perunajalosteet
Maitotuotteet
Kananmunatuotteet
Lihatuotteet
Kalatuotteet
Margariinit ja kasviöljyt
Sokeri
Ympäristö- ja laatuasiat
Yritykset ja yhteiskuntavastuu
Ekokilpailukykyinen yritys
Luonnonmukainen elintarvike
Omavalvonta ja muu laadunvalvonta
Laatu- ja ympäristöjärjestelmät
Elintarviketeollisuus Suomessa
Kauppa
Miten kauppa toimii?
Tuotteen reitti kauppaan
Mistä tuotteet löytyvät - kaupan pohjakartta
Erilaiset kaupat
Päivittäistavarakaupan myymälätyypit
Ostoksilla kaupassa
Hinta
Pakkausmerkinnät
Mitä pakkaukset kertovat?
Elintarvikkeiden käyttö ja säilyvyys
Ravitsemustiedot pakkauksessa
Alkuperä
Tuotantotapa
Ympäristömerkit
Ympäristöasiat
Tuotteen elinkaari
Ympäristöpäämäärät
Pakkaukset
Jätehuolto
Laatutyö kaupassa
Keittiö
Aterioiden suunnitteleminen
Miten ateroita suunnitellaan?
Miten paljon ruokaa varataan?
Ruuan raaka-aineet
Viljavalmisteet
Kasvikset
Hedelmät ja marjat
Maitovalmisteet
Liha
Kananmuna
Kala ja äyriäiset
Rasvat
Säilykkeet ja valmisruuat
Sokeri ja hunaja
Raaka-aineiden säilytys kotona
Mikrobit pilaavat ruokaa
Raaka-aineiden säilytys
Säilytystilat ja hygienia
Ruuan terveysriskit
Säilyvyystaulukko
Ruuanvalmistus
Ravitsemus ja ruuan valinta
Miten syödä?
Syö monipuolisesti
Lautasmalli
Syö säännöllisesti
Kouluruoka
Välipala
Vesi
Nauti ruuasta
Makujen monipuolinen maailma
Energiaravintoaineet
Ruuan energia
Kuinka paljon tarvitsen energiaa?
Hiilihydraatit
Proteiinit
Rasvat
Suojaravintoaineet
Kivennäisaineet
Vitamiinit
Ravintokuitu
Ruoka-aineryhmät
Viljatuotteet
Kasvikset
Liha, kala ja kananmuna
Kalansyönti tekee fiksuksi
Maitovalmisteet
Rasvat
Sokeri ja suola
Kasvisruokavaliot
Erityisruokavaliot
Ruoka-aineallergiat ja yliherkkyys
Laktoosi-intoleranssi
Keliakia
Diabetes
Ruuansulatus
Liikunta tukee ravitsemusta
Pelit ja testit
Opettajien materiaali
Varhaiskasvatus
Mistä ruoka tulee?
Lasten ruokailu
Hyvät pöytätavat ovat osa hyviä käytöstapoja
Kasvuvoimaa kasviksista
Lapsen päivän ateriat
Perusopetus
Ruokavisan taustamateriaali opettajille
Ässäkokki: materiaalia kotitalousopetukseen
Aikaa ruualle
Kestävä arki
Maistuva ammatti
Luomua eri luokille
Hyvää luonnolle
Hyvää eläimille
Hyvää lautaselle
Aurinkomerkin viralliset säännöt
Luomuun liittyvät tehtävät
Luomusanasto
Lautasmallipeli
MAPPA
Ilmastodieetti
Kouluruokadiplomi
Lupa kokata
Kestävää kotitalousopetusta - opas opettajan työn tueksi
Ruokakoulu-Matskolan
Oma valinta
Suomalainen ruokakulttuuri -Opettajalle
Korkeakoulut
Kestävä ruoka pellolta pöytään – opettajien täydennyskoulutus 2022
Kestävyys kotimaisessa ruokajärjestelmässä, 1. – 31.3.2022
Alkutuotanto, 1. – 30.4.2022
Elintarviketeollisuus, 1. – 30.9.2022
Ruokakauppa, 1. – 31.10.2022
Ruokahävikki & kiertotalous, 1. – 30.11.2022
Kestävä ruoka – ruokakasvatuksesta ilmiöitä opetukseen 2016
Ympäristö ja eläinten hyvinvointi - näkökulmia ruuan vastuullisuuteen
Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla
Ravitsemuksellisesti laadukas ruoka
Ruoka ja raha - lisäarvoa lähiruuasta
Ajassa
Tiedotteet
RUOKAVISA 2023 ON KÄYNNISTYNYT!
EHDOTA VUODEN RUOKAKASVATTAJAA!
RUOKAVISA 2023 -OPPIMATERIAALI ON JULKAISTU – TEEMANA ALKUTUOTANTO
RUOKAVISA 2023 - AIHEENA ALKUTUOTANTO
RUOKATIEDON HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAKSI VALITTIIN ELLI SILTALA
UUSI RAVITSEMUSKATSAUS TARJOAA NÄKYMIÄ RAVITSEMUSTIETEEN AJANKOHTAISEEN TUTKIMUKSEEN
HÄVIKKI-BATTLESSA HIENOJA OIVALLUKSIA HÄVIKIN HYÖDYNTÄMISESTÄ – KUVAKILPAILUN VOITTAJAT OULUSTA JA KUOPIOSTA
TIETOHAARUKKA 2022 – SUOMALAISEN RUOKAKETJUN LUVUT YKSISSÄ KANSISSA
YLÄKOULUJEN HÄVIKKI-BATTLE ON NYT KÄYNNISSÄ - OSALLISTUMISAIKAA KOKO SYYSKUU
YLÄKOULULAISTEN HÄVIKKI-BATTLE KÄYNNISTYY 12.9.2022 - ILMOITTAUTUMINEN ON NYT AUKI
MAAILMAN MAITOPÄIVÄNÄ 1.6. JUHLITAAN MONIPUOLISTA MAITOA
RUOKAVISAN VOITON VEI JYVÄSKYLÄN NORMAALIKOULU - VOITOKAS VIDEO OPETTAA ARJEN TAITOJA
VUODEN RUOKAKASVATTAJA 2022 -HUOMIONOSOITUKSET MYÖNNETTIIN KAHDELLE YHTEISÖLLISYYTTÄ VAHVISTANEELLE RUOKAKASVATTAJALLE
RUOKAVISAN LOPPUKILPAILUSSA KISAAVAT KOULUT KESKI-SUOMESTA, POHJOIS-POHJANMAALTA JA VARSINAIS-SUOMESTA
RUOKAVISA 2022 ON NYT KÄYNNISSÄ - TULE MUKAAN!
KESTÄVÄ RUOKA PELLOLTA PÖYTÄÄN - KOTIMAINEN RUOKAJÄRJESTELMÄ TUTUKSI OPETTAJILLE
EHDOTA VUODEN RUOKAKASVATTAJAA
RUOKATIEDON HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJANA JATKAA HARRI HOVI KESKOSTA
RUOKAVISA 2022 -OPPIMATERIAALI ON JULKAISTU
RUOKAVISAN AIHEENA SIIPIKARJA-ALA
KOULURUOKAILUN KEHITTÄMISEEN TARVITAAN TUOREESEEN TUTKIMUKSEEN PERUSTUVIA TOIMINTAMALLEJA
HÄVIKKI-BATTLEN VOITOT OULUNSALOON JA HELSINKIIN - KILPAILUN TASO YLLÄTTI TUOMARISTON
KOULUT INNOSTUIVAT RUOKAHÄVIKIN VÄHENTÄMISESTÄ – YLI 10 000 OPPILASTA OSALLISTUU HÄVIKKI-BATTLEEN
TIETOHAARUKKA-JULKAISU ON MONIPUOLINEN TILASTOPAKETTI RUOKAKETJUSTA
RUOKATIETO YHDISTYS RY JÄRJESTÄÄ YLÄKOULULAISTEN HÄVIKKI-BATTLEN SYKSYLLÄ 2021
”OSALLA EI OLE AAVISTUSTAKAAN RUOAN HINNASTA” – YLÄKOULUJEN RUOKAVISA KIINNOSTI ETÄAIKANA ENEMMÄN KUIN KOSKAAN
RUOKAKASVATUKSEEN LISÄÄ YHTEISTYÖTÄ, TYÖKALUJA JA AKTIIVISUUTTA
RUOKAVISAN LOPPUKILPAILU KÄYDÄÄN ETÄYHTEYKSIN – MUKANA KOULUT POHJOIS-KARJALASTA, VARSINAIS-SUOMESTA JA UUDELTAMAALTA
TUTKIMUS OSOITTI RETKI KAUPPAAN -RUOKAKASVATUSKONSEPTIN VAHVISTAVAN LASTEN SITOUTUMISTA RUOKAAN
NOSTA SINÄKIN KUNTAVAALEISSA HUOMIO RUOKAPALVELUIDEN KOTIMAISUUDEN MAHDOLLISTAMISEEN
VUODEN RUOKAKASVATTAJA 2021 -TUNNUSTUKSEN SAAVAT RUOKANEUVOLIVEN TUOTTAJAT!
RUOKAVISA 2021 ON NYT KÄYNNISSÄ - TULE MUKAAN!
TULE MUKAAN RUOKAKASVATUKSEN KEHITTÄMINEN POIKKEUSOLOISSA -VIRTUAALITAPAHTUMAAN 24.3.2021
EHDOTA VUODEN RUOKAKASVATTAJAA
SUOMALAISTA SIAN- JA SIIPIKARJANLIHAN TUNNETTUUTTA NOSTETAAN EU-RAHOITUKSELLA KIINASSA
KOTITALOUSTUNNIT ETÄOPETUKSENA - VALMIIT TUNTISUUNNITELMAT JA OPETUSVIDEOT HYÖDYNNETTÄVÄKSI
KYMMENENNEN RUOKAVISAN VOITTO SULKAVALLE
KUMPULAN KOULUKASVITARHASTA VUODEN RUOKAKASVATTAJA 2020
RUOKATIEDON HALLITUSVALINNAT VUODELLE 2020
RUOKAVISA 2021 -OPETUSMATERIAALI ON NYT JULKAISTU
RUOKAVISA KISATAAN JO KYMMENENNEN KERRAN, JUHLAVUODEN VISAN TEEMANA KOULURUOKAILU
VIELÄ EHTII EHDOTTAA VUODEN RUOKAKASVATTAJAA
VUODEN RUOKAKASVATTAJA PALKITAAN ENSIMMÄISEN KERRAN
Uutisarkisto
20 vuotta uutispalvelua
Tilaa Ruokatiedon uutiskirje!
Ruokakulttuuri
Kehitysvaiheita
Metsän satoa saaliiksi
Ruokakulttuuri 1500-1700-luvuilla
Metsäkauppa piristi ruokakulttuuria 1800-luvulla
Ruokaa taiteilijoiden tapaan
Kartanoiden ruokakulttuuri
Kartanot 1700-luvulla
Kartanot 1800-luvulla
Wehmaan kartano
Pääsiäinen Suur-Ahvenkosken kartanossa
Joulu Östersundomin kartanossa
Parsaherkkua Paddaisten kartanossa
Honkolan kartanon herkkuja
Kosken kartano - perinne elää
Toinen maailmansota ja lähivuosikymmenet
Ruokatapojen muuttuminen 1900-luvulla
Suosituimpia ruokia eri vuosikymmeniltä
Ravintolat ruokakulttuurin edistäjinä
Ravintolaelämä käynnistyy
Ulkona syömisen uusi nousu
Aineistoja
Perinneruokasanastoa
Alueelliset erot ja erikoisuudet
EU:n suojaamat erikoisuudet
SENSATIONAL! - Ruokaa eurooppalaisista laatutuotteista
Maakunnat
Ahvenanmaa
Etelä-Karjala
Etelä-Pohjanmaa
Etelä-Savo
Kainuu
Kanta-Häme
Keski-Pohjanmaa
Keski-Suomi
Kymenlaakso
Lappi
Pirkanmaa
Pohjanmaa
Pohjois-Karjala
Pohjois-Pohjanmaa
Pohjois-Savo
Päijät-Häme
Satakunta
Uusimaa
Varsinais-Suomi
Nykypäivän ruoka-arki
Mistä suomalainen ruokakulttuuri koostuu?
Arkiruokailun hyvä perusta
Ideoita arkeen
Hyvää aamusta iltaan
Viisaat valinnat tehdään arkisin
Hyvin suunniteltu on kokonaan syöty
Arkea on lupa helpottaa
Tee arjesta juhlaa!
Tietoa ruuasta ja ruuanlaitosta
10 syytä syödä kouluruokaa
Muutokset arkisyömisessämme
Suomalaisten suosikkiruuat
Näin syö nelihenkinen suomalaisperhe
Nykypäivän ruokajuhla
Perhejuhlat
Häät
Vuosihääpäivät
Syntymä- ja nimipäivät
Lakkiaiset ja valmistujaiset
Hautajaiset
Kihlajaiset
Rippijuhlat
Ristiäiset ja nimenantojuhlat
Vuodenajat
Kevät
Naistenpäivä
Pääsiäinen
Huhtikuussa syödään lahnaa
Vappu
Äitienpäivä
Kesä
Juhannus
Nyt grillaamaan!
Varhaisperunat
Jäätelö saapui Välimereltä Pohjolaan
Marjakarkelot
Ylös, ulos ja piknikille
Rapujuhlat
Syksy
Säilöminen
Riistakausi
Syyssadon juhlaa
Kekri
Martinpäivä
Halloween
Isänpäivä
Talvi
Pikkujoulu
Adventti
Itsenäisyyspäivä
Lucianpäivä
Joulu
Jouluperinteitä
Jouluruokien historiaa
Suosituimmat jouluruuat
Joululeivonta
Menuehdotuksia
Helpommat jouluherkut
Joulu kahdelle
Katin ja Jaakon joulumenu
Ruokalahjat
Anna lahjaksi aikaa ruuan parissa
Usein kysyttyä jouluruuasta
Kysymyksiä joululeivonnaisista
Kysymyksiä jouluruuista
Uudenvuoden juhlat
Runebergin päivä
Ystävänpäivä
Laskiainen
Kalevalan päivä
Isompia ja pienempiä ruokajuhlia
Muut juhlat
Ruokaohjeet
Juomakulttuuri
Maito
Piimä
Vesi
Mehut ja virvoitusjuomat
Alkoholijuomat
Uutta omasta maasta
Ilmiöitä ja trendejä
Ruokamatkailu
Ruokatapahtumat
Suomi 100 -juhlavuosi
Maailman makuja
Etniset ravintolat ja maahanmuuttajien vaikutus
Ruoka ammattina
Elintarvike- ja ravintola-ala
Kotitalousopetus
Ravitsemusala
Ruokamedia
Ruokakulttuurin asiantuntijat
Muut ruokakulttuuria edistävät tahot
Ruoka harrastuksena
Gastronominen Suomi
Perinteikkäimmät ruokaseurat syntyivät 1940- ja 50-luvuilla
Ruokakulttuurin edistäminen alan ammattilaisten järjestötoimintana
Yhden asian yhdistyksillä laajakantoista toimintaa
Ruokakulttuuri kautta aikojen
Ruokafakta
Tilastoja - Tietohaarukka
Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma
Yritysten vastuullisuusteot-webinaari 14.3.2023
Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 13.12.2022
Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 11.10.2022
Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 16.8.2022
Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 3.5.2022
Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 8.3.2022
Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 8.2.2022
Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 25.11.2021
Yritysten vastuullisuusteot -webinaari 28.10.2021
Ruokaketjun vastuullisuus
Ympäristö
Tuoteturvallisuus
Ravitsemus
Eläinten hyvinvointi
Paikallisuus
Taloudellinen vastuu
Työhyvinvointi
Lue lisää vastuullisuudesta
Luonnonvarojen hupeneminen korostaa ruuan ympäristövastuuta
Paikallisuus käsittelee yhteisön hyvinvointia lähiruokaa laajemmin
Ravitsemusvastuu ulottuu ruuan sisällöstä sen markkinointiin
Ruuan tekijöiden hyvinvointi nousi osaksi vastuullisuutta
Ruuan turvallisuus on tahdon asia
Taloudellinen vastuu on ruuantuotannon perusta
Tietohaarukka kertoo tuotantoeläinten oloista
Tieto auttaa ymmärtämään
Lihan loppua ei vielä näy
Maataloudessa lisätään uusiutuvan energian käyttöä ja tehostetaan hiilen sitoutumista
Vettä on enemmän kuin tarpeeksi
Ravitsemuskatsaus
Pikaopas
Ruokavalinnoillasi vaikutat
Ruoka-osaajan valinnat trendien harjalla
1. Laatu maksaa hiukan enemmän
Kestävä kehitys tulee henkilöstölounaalle
Kouluruoka loi nahkansa Kouluruokapäivän elämyspajassa
Pienjuustolan menestyksen avain on lähiruuan arvostus
Ruokaturvallisuus laajenee uusilla bakteerikartoituksilla
Seniorit haluavat maukasta, tunnistettavaa ruokaa
2. Ruoka luo työtä ja hyvinvointia
Andien alkuperäiskasveille etsitään ruokakäyttöä Turun ja Perun yhteistyöllä
Kokkien mestaruustaisto siivittää Suomea ruokamaana
Lähiruoka voi syödä Suomessa tuotetun ruuan osuutta
Maatilalla ruuasta ja ympäristöstä opitaan osallistumalla
3. Arjen valinnat ratkaisevat
Aamiainen kymmenessä minuutissa on suomalaista arkea
Jodi ensimmäisenä ravitsemusneuvottelukuntaan
Joululaatikot mitä suomalaisinta ruokakulttuuria
Kestävän syömisen suosio kasvaa
Suomessa Pohjoismaiden paras D-vitamiinitilanne
Tuoreimmat ravitsemussuositukset nyt Pohjoismaisissa
Virkeä ja liikkuva ihminen jaksaa syödä hyvin
Yhdeksän kymmenestä voisi välttyä diabetekselta
4. Älä heitä ruokaa pois
Monta tietä hävikistä hyödyksi
Ruokahävikki halki ja poikki
Ruokakauppa ennaltaehkäisee ruokahävikkiä
5. Tieto löytyy pakkauksista
Lainsäädäntö ja kuluttajapalvelu näkyvät pakkausmerkinnöissä
Ravintokuidun määrä murroksessa
Suosikkituotteen pakkausmerkinnät kannattaa selvittää
Tutkijat taustoittavat vastuullista ruokaa verkossa
Tausta ja materiaalit
Yhdistys
Yhteystiedot
Hyvää suomesta
Arctic food from Finland
Toiminta
Toimintavuosi 2018
Toimintavuosi 2017
Toimintavuosi 2016
Toimintavuosi 2015
Toimintakertomus 2014
Toimintakertomus 2013
Toimintakertomus 2012
HALLITUS
Hallitus 2021
Hallitus 2020
Hallitus 2019
Hallitus 2018
HALLITUS 2017
Hallitus 2016
Hallitus 2015
Hallitus 2014