Laskiainen

Joistain perinteisistä laskiaisajan ruuista on tullut osa suomalaista arjen ruokakulttuuria. Tiestitkö, että esimerkiksi hernekeitto ja pannukakku olivat alkujaan laskiaisruokia?

Laskiainen on kristillinen kirkkovuoden juhla. Nimitys tulee  laskeutumisesta pääsiäistä edeltävään paastoon. Laskiaissunnuntain jälkeisenä tiistaina vietetään laskiaistiistaita, jota seuraavana päivänä tuhkakeskiviikkona alkaa katollisten 40 arkipäivän kestävä paastoaminen.

Laskiaista on perinteisesti vietetty riehakkaasti. Maaseudulla juhlittiin rehdisti työntekoa ja kaupungeissa järjestettiin naamiaisia. Yhteinen perinne oli mäenlasku. Nykyäänkin lapset sekä haalaripukuiset opiskelijat laskevat laskiaistiistaina mäkeä.

Tuhtia ja rasvaista ruokaa

Entisaikaan laskiaisena oli lupa herkutella ja syödä kunnolla, sillä alkoihan laskiaisen jälkeen pääsiäispaastoaminen, jonka aikana ruokavaliosta jätettiin pois liha, maitotuotteet ja kananmunat. Ruokien runsauden uskottiin jatkuvan koko vuoden, kun tarjoomusten annettiin olla pöydässä koko päivän.

Laskiaisena tarjottiin perinteisesti paljon ruokaa, jonka piti olla mahdollisimman rasvaista. Tällä uskottiin varmistettavan ruoan saatavuus seuraavaksi vuodeksi. Mitä enemmän rasva kiilsi syöjien sormissa ja suupielissä, sitä enemmän siat lihoivat ja lehmät lypsivät.

Hernerokka oli keskiajalla tavallinen ruoka, josta tehtiin laskiaisena tavallista lihaisampi ja rasvaisempi. Se valmistettiin herneistä ja joulusta jääneistä lopuista lihoista, eli sian päästä ja sorkista. Laskiaisena tarjolla oli myös lämmitettyjä rasvamakkaroita ja juustoja.

Hernerokka oli keskiajalla tavallinen ruoka, josta tehtiin laskiaisena tavallista lihaisampi ja rasvaisempi. 

Venäjällä laskiaisperinteeseen kuului olennaisesti tattarijauhoista valmistetut kuohkeat ohukaiset eli blinit. Kuumia blinejä syödään smetanan, kaviaarin ja erilaisten lisäkkeiden, kuten sipulin ja suolakurkun kanssa. Blinit ovat edelleen ortodoksisen kirkon laskiaisajan herkkua.

Blinit ovat suosittuja myös Suomessa tammi-helmikuussa, jolloin monissa ravintoloissa vietetään bliniviikkoja ja kodeissa järjestetään blinikestejä.  

Mantelimassalla vai hillolla?

Roomalaiskatollisen kirkon perinteiseen kuului, että ennen pääsiäispaaston alkua kuului syödä valkoista ruokaa, jota pidettiin erityisen pyhänä. Valkoisista vehnäjauhoista tehty laskiaispulla sopii hyvin tähän perinteeseen.

Laskiaispulla on peräisin 1600-luvun Ruotsista, josta se rantautui myös Suomen konditorioihin ja kahvipöytiin 1800-luvulla. Varakkaan väen suosima mantelimassatäyte kertoo laskiaispullan läntisestä alkuperästä. Köyhempi väki nautti pullansa kuuman maidon kanssa.

Laskiaispulla on peräisin 1600-luvun Ruotsista.

Myöhemmin laskiaispulla on muotoutunut hillo- ja kermatäytteiseksi laskiaispullaksi. Laskiaispullien ystävien keskuudessa suosittu "kiistanaihe" on, miten laskiaispulla kuuluu syödä: hillolla vai mantelimassalla?

Jälkiruoaksi laskiaisena tarjottiin yleiseurooppalaista laskiaisajan herkkua eli pannukakkua, koska helposti pilaantuvat voi ja kananmunat tuli käyttää pois ennen pitkän paaston alkua.

Laskiaisena tehtiin onnea tuottavia rituaaleja

Aikaisemmin laskiaiseen liittyi paljon uskomuksia ja enteitä, joiden takia taloissa tehtiin laskiaistiistaina erilaisia onnea tuottavia rituaaleja. Laskiaisesta kehittyi eräänlainen talonpoikainen työnjuhla. Lähes kaikki laskiaistiistain tekemiset tai tekemättä jättämiset liittyivät naisten aikaansaannoksiin ja naisten käsitöiden raaka-aineisiin, pellavaan ja villaan. 

Pellavaonnea etsittiin muun muassa mäkeä laskemalla. Mitä kauemmaksi kelkka tai muu liukumisväline liukui, sitä pidempiä tulisi seuraavan kesän pellavista.

Pellavaonnea etsittiin muun muassa mäkeä laskemalla.

Laskiaiseen liittyvät säännöt ovat peräisin katoliselta ajalta. Laskiaisena ei saanut esimerkiksi käsitellä teräaseita eikä tehdä töitä, mistä kuului liikaa ääntä. Välttämättä tehtävien kotitöiden tekeminen lopetettiin kuitenkin jo varhain iltapäivällä, jotta työt olisivat joutuneet hyvin koko vuoden. Kun työt lopetettiin ajoissa, ehdittiin nauttia laskiaisen runsaista ja rasvaisista ruoista.