Lucianpäivä

Sahramipullat
Lucian päivää vietetään 13.12., jonka yötä on perinteisesti pidetty vuoden pisimpänä.

Yhden Luciasta kerrotun legendan mukaan eräs ei-kristitty nuorukainen ahdisteli Luciaa kanssaan naimisiin, koska oli rakastunut tämän kauniisiin silmiin. Kun ahdistelu ei päättynyt, Lucia repi silmät päästään ja lähetti ne tarjottimella nuorukaiselle.

Kun Neitsyt Maria näki Lucian vahvan uskon, hän antoi Lucialle entistä kauniimmat silmät. Nuorukainen järkyttyi tapauksesta niin, että kääntyi kristinuskoon. Lucia on sokeiden ja näkövammaisten pyhimys.

Lucia tuo valoa talven pimeyteen.

Lucian päivän vietto Suomessa on alkanut vasta muutama vuosikymmen sitten. Ensimmäisen Lucia-valinnan ja -kulkueen järjesti Ruotsissa Stockholms Dagblad vuonna 1928.

Suomalainen Lucia valitaan Hufvudstadsbladetin lukijaäänestyksellä, ensimmäisen kerran vuonna 1950. Lucian kynttiläkruunu symboloi enkelin sädekehää.

Lucian päivän vietto alkoi Suomessa kouluista ja levisi erityisesti suomenruotsalaisiin yksityiskoteihin. Perheissä tavallisesti nuorin tytär puetaan aamulla valkoiseen asuun, punaiseen vyöhön ja puolukkaseppele päässään hän kantaa vielä nukkuvien perheenjäsenten vuoteiden vierelle aamiaistarjottimen ja herättää laulullaan heidät.

Lucia-päivän viettoon kuuluu myös sahramilla keltaiseksi värjätty leipä tai pulla.

TIESTIKÖ? Lucia (lat. lux, valo) on suomennettuna Valotar.

Sahramipulla