Ystävänpäivä

Helmikuun 14. päivä vietetään ystävänpäivää. Suomessa ystävänpäivän viettäminen on melko uutta - sitä on alettu viettämään vasta 1980-luvun puolivälin jälkeen.

Vuodesta 1987 lähtien ystävänpäivä on ollut suomalaisessa kalenterissa virallinen juhlapäivä.

Ystävänpäivän englanninkielinen nimi on St. Valentines Day. Juhla on alkujaan katolilaisen pyhimys Valentinuksen päivä. Valentinus-nimisiä pyhimyksiä on kaksi, joten juhlan alkuperästä ei olla täysin varmoja. Erään legendan mukaan Valentinus vihki roomalaisia sotilaita avioliittoon toimien näin sotapäälliköiden kieltojen vastaisesti. Tästä syystä hänet vangittiin.

 Ystävänpäivä on alkujaan katolilaisen pyhimys Valentinuksen päivä.

Sotamiesten vaimot lähettivät hänelle kaltereiden taakse lahjoja ja kukkia kiitokseksi vihkimisestä. Keisari Marcus Aurelius tuomitsi Valentinuksen kuolemaan, ja hän kuoli kristittynä marttyyrina. Toisen tarinan mukaan Valentinus käski sotilaita taisteluun lähtemisen sijaan pysymään kotona vaimojensa ja rakastettujansa luona.

Suomessa juhlitaan ystävyyttä

Suomalaisen ystävänpäivän viettäminen eroaa amerikkalaisesta Valentinuksen päivästä, sillä Suomessa juhlaa vietetään lähinnä ystäviä muistamalla ja ystävien kanssa, eikä vain rakastavaisten juhlapäivänä.

Monet pitävät juhlaa liian kaupallisena, eikä juhlan amerikkalainen alkuperä vetoa enää samalla tavalla kuin 1980-luvulla.

Ystävänpäivän symboli on punainen sydän, joka kertoo rakkaudesta, ystävyydestä ja ihailusta.

Ystävänpäivän symboli on punainen sydän, joka kertoo rakkaudesta, ystävyydestä ja ihailusta. Ystävänpäivälle ei ole olemassa perinteistä leivonnaista, mutta silloin tarjoillaan erilaisia leivoksia ja karamelleja, jotka ovat muodoltaan sydämenmuotoisia tai muuten koristeltu ystävänpäivään sopiviksi.

Vinkki: Leivo ystävälle sydämellisiä punajuurisämpylöitä