EU:n suojaamat erikoisuudet

Kainuulaisia rönttösiä ja piirakoita
Euroopan Unionissa on nimisuojajärjestelmä, jonka voi ajatella tukevan paikallisten erikoisuuksien säilymistä ja tunnetuksi tekemistä. Suojan voi saada tuote, joka on tuotettu perinteisesti tietyllä alueella tai tietyllä valmistusmenetelmällä.

EU:n alueella nimisuojauksen on saanut jo yli 1 400 tuotetta, joista kymmenen on suomalaista. Suojausjärjestelmiä on kolme erilaista.
 

1. Suojattu alkuperänimitys (SAN)

Suojattu alkuperänimitys (SAN) voidaan antaa tuotteelle, joka tuotetaan ja jalostetaan tietyllä maantieteellisellä alueella. Suomessa ensimmäisenä alkuperänimityksellä suojattiin Lapin puikula (1997), joka saa erityisominaisuutensa kasvaessaan pitkän päivän oloissa. Lapin Puikula –perunan tulee olla tuotettu ja pakattu Lapissa. Nimisuojan meillä ovat saaneet myös Lapin Poron liha (2009), Lapin Poron kuivaliha (2010) sekä Lapin Poron kylmäsavuliha (2011).  Lapin Poron lihan on tuotettu, leikattu ja pakattu Suomen poronhoitoalueella.

Myös Kitkan viisas -muikku on lisätty SAN-tuotteiden joukkoon vuonna 2013. Kitkan viisas -nimitystä käytetään Koillismaan eli Kuusamon ja Posion kuntien ylänköalueen järvistä pyydetyistä pienikokoisista ja pehmeäruotoisista muikuista.

Muiden maiden esimerkkejä suojatun alkuperänimen saaneista ovat esimerkiksi italialaiset Parmigiano Reggiano -parmesaanijuusto ja Parman kinkku, ranskalainen Normandian Cammenbert -juusto ja kreikkalaiset Kalamata -oliivit sekä Feta-juusto.

2. Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM)

Maantieteellisen merkinnän suojan (SMM) saanut tuote liittyy perinteisesti tiettyyn maantieteelliseen alueeseen, mutta osa sen tuotanto- tai jalostusprosessista voi tapahtua kyseisen alueen ulkopuolella. Tällaisen suojauksen on saanut Suomesta Kainuun Rönttönen (2008). Se tarkoittaa, että maakunnan ulkopuolella valmistettuja rönttösiä ei saa kutsua Kainuun rönttösiksi.

Vuonna 2013 suojaus myönnettiin myös Puruveden muikulle. 

Muiden maiden SMM-suojan saaneita tuotteita ovat esimerkiksi espanjalainen Navarran parsa, irlantilainen Connemara Hill-alueen lammas sekä saksalainen Lybekin marsipaani.

3. Aito perinteinen tuote (APT)

Aidon perinteisen tuotteen (APT) merkinnän saanutta tuotetta voidaan valmistaa eri paikoissa EU:n alueella, mutta se on valmistettava perinteistä, rekisteröityä valmistusmenetelmää noudattaen. Suomalaisista tuotteista valmistusmenetelmältään suojattuja ovat sahti (2002), kalakukko (2002) ja karjalanpiirakka (2003). Mikään ei siis estä italialaisia valmistamasta ja markkinoimasta karjalanpiirakoita, kunhan valmistustapa on perinteinen ja suojattu.

ATP-merkinnän ovat saaneet myös esimerkiksi Mozzarella-juusto, Serrano-kinkku ja Pizza Napoletana. 

 

Kuva: Kainuulaisia rönttösiä.