Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaa on vahva maatalousmaakunta, jossa tuotetaan lihaa, maitoa ja viljaa. Alueella asuu vain noin neljä prosenttia Suomen väestöstä, mutta siellä tuotetaan 14 prosenttia suomalaisesta ruuasta.

Juustoja Pohjanmaalla on valmistettu kautta aikojen. Niistä tunnetuin on leipäjuusto, jota myydään nykyään kaupoissa ympäri Suomen. Leipäjuusto paistetaan perinteisesti avotulella puisella juustolaudalla, jota pyörittämällä juustosta saadaan molemmilta puolilta kiinteä ja rusketäpläinen.

Leipäjuusto tarjotaan perinteisesti kahvin kanssa, mutta se sopii hyvin myös jälkiruokiin ja erilaisiin kylmiin alkupaloihin. Juustoperinne on vahvistunut pohjanmaalaisten juustoloiden tuotannon monipuolistumisen ansiosta. 

Eteläpohjalainen ruoka on yksinkertaista, mutta "piroissa komiaa".

Juustojen lisäksi tunnettuja eteläpohjalaisia perinneruokia ovat kova leipä, kropsut, vohlut, klimppisoppa, ohrakryynipuuro, ruisvelli, läskisoosi sekä silakka- ja veriruuat.