Keski-Pohjanmaa

ruokatieto, paisti ja kotikalja
Riistalla on aina ollut merkittävä asema keskipohjalaisessa ruokakulttuurissa. Erityisesti hirveä, metsälintuja, sorsaa ja jänistä on käytetty ruuan valmistuksessa. Tapoja valmistaa riistaa on yhtä monta kuin on kokkiakin.

Keski-Pohjanmaan maitomaakunta tarjoaa suurenmoisia herkkuja kermakylvyn saaneesta raejuustosta herkulliseen, viileään viiliin.

Punainen hera eli makea juusto eli juhannusjuusto on keskipohjalainen perinnejuusto, jolla oli aikoinaan lähes yhtä tärkeä asema keskipohjalaisissa pidoissa kuin leipäjuustolla eteläpohjalaisissa.

Rieskaa ja muttia

Maakunnan omat myllyt jauhavat parhaat rieska-ja muttijauhot. Aitoa rieskaa, mutta myös uudenlaisia leipiä leivotaan alueen lukuisissa leipomoissa.

Tähteeksi jäänyt mutti maistuu voissa paistettuna.

Perinteisesti arkiruokana, eväänä tai välipalana syöty mutti valmistetaan liedellä kattilassa. Kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen lisätään kerralla ohrajauhoja. Keitosta ei sekoiteta, vaan jauhoihin pistellään reikiä, jotta vesi pääsee pulppuamaan reikien läpi. Kypsänä mutti sekoitetaan halutun kokoisiksi kokkareiksi tai ryyneiksi.

Mutti syödään usein voin ja maidon kanssa. Tähteeksi jäänyt mutti maistuu voissa paistettuna.