Pirkanmaa

Ruokatieto, Kuva JP Laakio, tampere
Pirkanmaan tai paremminkin Tampereen ruokakulttuurista taitaa tulla ensimmäiseksi mieleen mustamakkara. Makkara on muutenkin oleellinen osa pirkanmaalaista ruokaperinnettä.

Pirkanmaalaiset eivät ruokakulttuurinsa puolesta juuri poikkea muista maakunnista. Samoja ruokia on totuttu syömään naapurimaakunnissakin.

Rievät kuuluvat perinteiseen pirkanmaalaiseen leipomiskulttuuriin.

Sanotaankin, että "On Tampereen tyttöset sieviä, kun syövät ne tuoreita rieviä."

Perinteestä on Pirkanmaalla siirrytty nykyaikaan. Mustamakkara tehdään teollisesti ja elintarviketeollisuus on maakunnassa muutenkin vahvaa.

Rievät kuuluvat perinteiseen pirkanmaalaiseen leipomiskulttuuriin

Tarinan mukaan ensimmäiset rievät leivottiin 1950-luvulla, kun Lempäälässä leipomoa pyörittävät Fanni Ståhlberg ja Elli Raekallio tulivat vahingossa ostaneeksi suuren määrän ohrajauhoja. Kun he miettivät, mitä jauhoilla tehtäisiin, syntyi ajatus ohraleivästä.

Kyseessä on vaalea hiivaleipä ohrajauhoista.

Kyseessä on vaalea hiivaleipä, jossa ohrajauhojen lisäksi käytetään vehnäjauhoja. Rievä leivotaan löysästä taikinasta pyöreäksi, pistellään haarukalla ja paistetaan korkeassa lämpötilassa. Rievä on parhaimmillaan uunituoreena voilla sipaistuna.

Siasta monenlaista syötävää

Pirkanmaan alueella on aina suosittu sianlihaa. Kyljestä on valmistettu sipulin kera muun muassa liedellä vedessä haudutettavaa, maustepippurilla, suolalla ja laakerinlehdellä maustettua Kyrönkäristystä.

Saman tyyppinen ruokalaji on Kastettava eli silloin rautapataan ladotaan suolattuja sianlihaviipaleita, sipulilohkoja, pippureita ja katajanmarjoja. Ainekset peitetään vedellä ja haudutetaan uunissa kypsäksi. Nimi tulee siitä, että liemeen kastetaan leipäpaloja. Myös läskisoosi, aladobi ja sianlihasoppa perunaklimpeillä höystettynä ovat perinteisiä pirkanmaalaisia ruokia.

Luopioisten pitäjänruoaksi nimetty pesälahna täytetään kalan selkäpuolelta sipuli-sienitäytteellä ja kypsennetään sanomalehtipaperiin käärittynä saunan hiilloksella.

Makeana herkkuna pöperöä.

Imelletyn perunalaatikon lisäksi tapana on ollut valmistaa imellettyä ruis-puolukkapuuroa miedossa uuninlämmössä pitkään hauduttamalla.

Makeana herkkuna alueella tunnetaan talkkunasta ja survotuista marjoista, useimmiten mustikoista, sekoitettava pöperö. Myös hörkkä eli ternijuusto ja rakkauspuuro eli makea maitokiisseli ovat tyypillisiä hillon tai mehun kanssa nautittavia herkkuja.