Pohjois-Savo

ruokatieto, kukot_joensuu
Tunnetuimpia pohjoissavolaisia elintarvikkeita ovat juustot, marjamehut sekä kala-, liha-, ja kasvistuotteet. Luomun ja lähiruuan tuotanto on lisääntynyt alueella voimakkaasti.

Maito, liha ja marjat ovat edelleen Pohjois-Savon vahvoja raaka-aineita. Pohjois-Savo on perinteistä karjatalousaluetta. Tuotanto on jo pitkään painottunut maidon ja naudanlihan tuotantoon. Lihanjalostus on menneinä vuosikymmeninä ollut Pohjois-Savossa merkittävä elinkeino.

Mansikantuotantoa on erityisesti Suonenjoen seudulla, jossa mansikkaa on viljelty jo yli 70 vuoden ajan.

Laadukkaita tuotteita pienyrityksistä

Monet maakunnan ruoka-alan yrityksistä ovat erikoistuneet ravintoloiden raaka-ainetoimittajiksi. Elintarvikkeita tuotetaan pääosin pienissä yrityksissä, mikä mahdollistaa laadukkaiden ja persoonallisten ruokatuotteiden tuottamisen.

Savolainen rieska on pyöreä, pullea, muhkea ja hieman hapan.

Noin puolet pienistä yrityksistä on kotileipomoita, joiden päätuote on ruisleipä. Myös rieska on edelleen savolaisen ruokapöydän vakioherkku. Savolainen rieska on pyöreä, pullea, muhkea ja hieman hapan.