Satakunta

Ruokatieto, Kuva JP Laakio, sienet
Satakunnan ruokakulttuurissa on yhtäläisyyksiä muihin maakuntiin. Eniten toisiaan muistuttavat Satakunta ja Häme. Myös Varsinais-Suomen länsiosan ja Satakunnan ruokakulttuurit ovat niin lähellä toisiaan, että rajan veto on vaikeaa.

Meri ja merestä saadun saaliin hyväksikäyttö sekä merimieskulttuurin vaaliminen näkyvät satakuntalaisessa ruokaperinteessä. Meren yli lännestä on lisäksi tullut erityispiirteitä Ruotsista. Naapurimaan vaikutus näkyy ruokien nimityksissä sekä makutottumuksissa, joista makeus on erityisen tyypillisestä ruotsalaisille.

Satakuntalaisen ruokakulttuurin ehdotonta aatelia ovat kalaruuat. Silakka- ja siikaruuat ovat tunnettuja. 

Erittäin herkullista on Porin pitäjäruoka eli Ristiinnaulittu siika. Se valmistetaan kiinnittämällä suolalla maustettu ja perattu siika halkaistuna puunauloilla lautaan. Lauta asetetaan pystyasentoon nuotion loisteeseen hitaasti kypsymään. Lisukkeeksi maistuvat perunat, maukas kiviuunin kakko ja hyvä kotikalja.

Satakuntalaisen ruokakulttuurin ehdotonta aatelia ovat kalaruuat.

Kokemäenjoen alueen nahkiaiset ovat satakuntalaisten erikoisherkku. Pyyntiaikaan, alkusyksyllä hiilloksella paistettuja nahkiaisia myydään toreilla ja kauppahalleissa.

Kerpo on 30 kappaleen nahkiaisnippu, joka sidotaan vielä yhdellä nahkiaisella. Nahkiaiset syödään yleensä sormin suoraan paperikääreestä. 

Pöytä koreaksi

Satakuntalainen juhlaruokaperinne on maankuulua. Kun satakuntalaiset juhlivat, he syövät hyvin ja monipuolisesti. Lukuisat hirviporukat pitävät huolta riistan saatavuudesta.

Muita pitopöytien parhaimpia anteja ovat tuorejuustot, rosolli eli sallatti, graavattu siika, monet makkarat ja lihapullat, salaatit, juurekset, paistit sekä perunat.

Tyrnistä makua ateriaan

Satakunta tuottaa runsaasti siipikarjaa, sianlihaa, avomaan vihanneksia ja juureksia sekä kasvatettuja sieniä. Aidot perusraaka-aineet muovaavat ja pitävät yllä satakuntalaisten ruokatottumuksia. Lähellä tuotettu ruoka saa yhä enemmän jalansijaa niin arkena kuin juhla-aterialla.

Satakunta on julistautunut sienimaakunnaksi.

Maakunnassa sienestetään ahkerasti sekä lisäksi siellä tuotetaan runsaasti kasvatettuja sieniä, kuten herkkusientä, osterivinokasta ja siitaketta.

Merenrannan herkku, tyrni, kuuluu myös satakuntalaiselle aterialle. Se on maukas ja hieno raaka-aine leivonnaisiin, jälkiruokiin ja juomiin. Tyrnin vahva maku sopii myös lisukkeeksi liharuokiin esimerkiksi hyytelönä.