Varsinaissuomalainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta. Rannikon talollisilla oli omat paattinsa seilaamassa lähinaapureiden satamiin. Tuliaisina saatiin aina jotakin uutta.
Kala, etenkin silakka, on kuulunut varsinaissuomalaiseen ruokavalioon kautta aikojen. Silakka suolattuna, paistettuna, hiillostettuna ja perunoiden päällä keitettynä oli jokapäiväistä särvintä. Ahventa, siikaa ja haukea oli usein kalasopassa.
Silakka on kuulunut varsinaissuomalaiseen ruokavalioon kautta aikojen.
Kalanviljely eli -kasvatus on nykyään Varsinais-Suomen saaristossa merkittävä elinkeino. Merialtaissa kasvatettava huokea ja helppokäyttöinen kirjolohi on uinut suomalaisiin ruokapöytiin.
Maakunnan viljelijät ovat olleet ensimmäisten joukossa aloittamassa sokerijuurikkaan, rypsin, tomaatin, kasvihuonekurkun, mansikan ja varhaisvihannesten viljelyä Suomessa.
Ensimmäiset kotimaiset varhaisperunat tulevat toreille ja kauppoihin usein Varsinais-Suomen saaristokunnista. Kesäkuun puolivälin paikkeilla vietetään Turussa Neitsytperunafestivaaleja.