Näin syö nelihenkinen suomalaisperhe

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa siitä miten Suomi syö. Ruokatieto laski vuonna 2010 tilasto- ja kulutuslukujen perusteella nelihenkisen suomalaisperheen viikon aikana käyttämän ruoka- ja juomamäärän. Keskivertoa edustava perhe kuvattiin ruokineen omassa keittiössään.

Perheen ruokakuva oli osa tiedekeskus Heurekassa vuonna 2011 järjestettyä ravintoa ja syömistä käsittelevään Bon appétit – Syödään yhdessä -näyttelyä.

Näyttelyssä kuva oli esillä yhdysvaltalaisen valokuvaaja Peter Menzelin eri maissa kuvaamien vastaavanlaisten otosten rinnalla.

Näin perheen ruuankulutus laskettiin

Peter Menzel toteutti 1990-luvulla valokuvaprojektin, jossa hän kuvasi yli 30 perhettä ympäri maailmaa kuluttamansa viikon ruokamäärän ääressä.

Suomalainen kuva perustui tilastotietoon. Kuvaa varten keskimääräinen ruuankulutus koottiin niin, että aikuisten ruuat kerättiin Finravinto 2007 -tutkimuksesta ja lasten ruokavalio Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi -tutkimuksesta (2008).  

Näistä tutkimuksista selvitettiin sekä eri ruoka-aineiden kulutusmäärät että ruokaryhmien suosituimmat elintarvikkeet, jotka sitten otettiin kuvaukseen mukaan.

Noin 300 euroa viikossa

Tilastokeskukselta saatujen tietojen perusteella suomalaisen nelihenkisen perheen ruokamenot vuonna 2008 olivat noin 290 euroa viikossa. Tähän on laskettu kulutus elintarvikkeisiin, alkoholittomiin juomiin, alkoholijuomiin sekä ravitsemispalveluihin.

Elintarvikevalikoimassa on viimeisten 20 vuoden aikana tapahtunut useita rakenteellisia muutoksia. Pitkälle jalostetut tuotteet ovat lisänneet suosiotaan. Näitä ovat peruna- ja leivonnaispakasteet, makeiset, sokeroidut juomat, light-juomat, vedet ja alkoholijuomat. Myös juuston, lihan ja viljan kulutus on kasvanut.

Myönteistä on kasvisten, hedelmien ja marjojen kulutuksen sekä pehmeiden rasvojen kulutuksen kasvu. Maitojuomien kulutus on laskussa.

Suurin haaste suomalaisten syömisessä on yhä energian, sokerin ja suolan liiallinen saanti.

Bon appétit syntyi yhteistyöstä

Bon appétit – Syödään yhdessä -näyttely oli tuotettu neljän eurooppalaisen tiedekeskuksen yhteistyönä ja ne esittelivät sen vuorotellen. Näyttelyn suunnitteluun ovat osallistuneet universcience/La Cité des sciences et de l’industrie (Pariisi), Heureka (Vantaa), Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia "Leonardo da Vinci" (Milano) ja Technopolis (Mechelen).

Näyttely korosti ruokakasvatuksessa terveellisyyden rinnalla syömisen nautinnollisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Päivitetty 22.2.2017.
Kuva: Juha-Pekka Laakio