Elintarvike- ja ravintola-ala kiinnostaa luovia kädentaitajia

Ruokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Jussi Ulkuniemi
Suomessa ruuan ja raaka-aineen jalostuksessa työskentelee noin 37 600 ihmistä ja ravintolapalveluissa noin 68 000. Alalle tullaa monia koulupolkuja pitkin ammattikouuluista, ammattikorkeakouluista ja yliopistoista sekä oppisopimuksella.

Ammattikorkeakouluissa eri puolilla Suomea matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla suoritetaan matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto. Kouluja ovat esimerkiksi  Haaga-Helia, Laurea, Centria ja Savonia.  

Tutkintoja on sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi. Restonomin tutkinnon suorittamiseen menee tavallisesti 3,5 vuotta.

Koulutusohjelmien sisältö vaihtelee myös paljon eri ammattikorkeakouluissa. Esimerkiksi palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma tarjoaa useita erikoistumismahdollisuuksia, ja se voi sisältää esimerkiksi ruoka-, hotelli- ja ravintola-alan, matkailun, kuluttajapalvelujen ja toimitilapalvelujen opintoja.

Tämän lisäksi matkailun koulutusohjelma on joissakin ammattikorkeakouluissa laaja-alainen ja kattaa sekä ruoka-, hotelli- ja ravintola- että toimitilapalvelujen erikoistumisalueet.

Elintarvikeala työllistää lisäksi oppisopimuskoulutuksesta.

Elintarvikeala työllistää lisäksi oppisopimuskoulutuksesta ja toisen asteen ammattioppilaitoksista valmistuneita monenlaisiin tehtäviin ja ammattinimikkeisiin. Tällaisia ovat esim. suurtalous- ja ravintolakokki, leipuri-kondiittori ja tarjoilija.

Keittiöiden mestarit ja salin väki

Keittiömestari on ravintolakeittiön esimiehen ammattinimike. Tehtävää hoitavalla henkilöllä voi olla esimerkiksi ruuanvalmistukseen suuntautuneen restonomin tutkinto. Muun muassa ravintolakoulu Perhossa ja Haaga-Heliassa on mahdollista suorittaa myös kansainvälinen keittiömestaritutkinto.

Keittiömestarit, sommelierit ja tarjoilijat rakentavat suomalaista ruokakulttuuria myös ansioitumalla kansallisissa ja kansainvälisissä keittiökisoissa, kuten Vuoden Kokki ja Bocuse d’Or, esiintymällä tv-ohjelmissa, tapahtumissa ja elintarvikealan mainonnan keulahahmoina.

Suosituimmilla ammattilaisilla on vahvat fanijoukkonsa, jotkut nousevat suorastaan idoleiksi. 

 

Kuva: Ruokatieto