Ruokakulttuurin edistäminen alan ammattilaisten järjestötoimintana

Ruokakulttuurin edistäminen ei ole 2000-luvulla ollut pelkästään yhdistysten ja järjestöjen varassa.

Gastronomie Finlande eli nyt ELO-säätiö

www.elo-saatio.fi

Vuonna 2009 yksittäiset ruokakulttuuritoimijat halusivat lisätä yhteistyötä suomalaisen ruokakulttuurin hyväksi perustamalla Gastronomie Finland -säätiön satsaamalla siihen tarvittavan alkupääoman ja luomalla toiminnalle säännöt. Alkuperäinen nimi Gastronomie Finlande muutettiin vuonna 2011 ELO-säätiöksi.

ELO-säätiötä johtaa hallitus ja johtaja, joka toimii myös säätiön asiamiehenä. Lisäksi säätiön toimintaa tukee hallituksen valitsema valtuuskunta. Säätiö saa rahoituksensa luomalla kilpailuille ja hankkeille yhteistyökumppanuuksia sekä aktiivisen varainkeruutoiminnan avulla.

Säätiö tekee monipuolista yhteistyötä, jolla lisätään suomalaisen ruokakulttuurin kiinnostavuutta. Tärkeimpiä toimintamuotoja alusta eli vuodesta 2009 alkaen olivat kansainvälinen Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailu, kansalliset Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut.

ELO-säätiö kokoaa ruokakulttuurin näkijät, tekijät ja resurssit saman pöydän ääreen ja tavoitteena on tehdä suomalaisesta ruokakulttuurista kansainvälisestikin kiinnostavaa. Missiona on siirtyä hajanaisuudesta innostuneeseen yhdessä tekemisen aikaan.

Vuodesta 2013 alkaen on tehty työtä kouluruokailun ja villiruuan parissa niin Suomessa kuin kansainvälisesti. ELO-säätiössä pani alulle Syödään yhdessä -ilmiön luomisen vuonna 2015. Ilmiön tueksi perustettiin saman vuoden syyskuussa Syödään yhdessä -rahasto. Syödään yhdessä oli kattoteema, kun Suomi juhli 100-vuotista itsenäisyyttä vuonna 2017.

Vuosittain jaetaan myös Lentävä Lautanen -palkintoja merkittävistä suomalaisista ruokakulttuuriteoista. Säätiö voi myös myöntää avustuksia ja stipendejä gastronomisiin opintoihin Suomessa ja ulkomailla sekä gastronomian alan tutkimukseen yksityishenkilöille ja alan tutkimuslaitoksille, koulutuslaitoksille sekä järjestöille, joko itsenäisesti tai yhteistyössä muiden säätiöiden ja toimijoiden kanssa.

Suomen Keittiömestarit ry

www.chefs.fi

Suomen Keittiömestarit ry on vuonna 1950 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on lisätä jäsenistönsä ammattitaitoa. Tavoitteena on edistää suomalaista ruokakulttuuria ja korkealaatuista keittotaitoa Suomessa ja ulkomailla. Yhdistys on Pohjoismaiden Keittiömestareiden (NKF) ja Keittiömestareiden Maailmanliiton (WACS) jäsen.

Suomen Keittiömestarit ry:llä on 14 alueyhdistystä, joiden aktiivinen toiminta pitää maakuntien ruokakulttuurin vireänä. Keittiömestareilla on ollut tärkeä rooli muun muassa maakuntamenujen luojina. Lisäksi Keittiömestarit huolehtii jatkossakin kokkimaajoukkueen toiminnasta.

Cercle des chefs

www.valrhonaprofessionals.com

Suklaavalmistaja Valrhonan ylläpitämän yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä ravintoloiden patisseerit ja keittiömestarit. Yhdistys järjestää koulutusta ja kilpailutoimintaa. Yhdistys on saanut suomalaisia jäseniä kiihtyvällä tahdilla suklaabuumin virittyä meillä, mutta toistaiseksi piiri on rajoittunut alle kymmeneen ammattilaiseen.

Euro-Toques Finland eli Suomen Eurokokit ry

www.euro-toques.org

Yhdistys pitää huolta suomalaisesta ruuasta yhdentyvässä Euroopassa. Eurooppalaisten kokkien yhteenliittymä osallistuu muun muassa EU-direktiivien laadintaan.

Colleqium Culinarium, CC-kilta ry

www.cc-kilta.fi

CC-kilta Ry on valtakunnallinen vuonna 1962 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on vaalia ja kehittää hovimestari-, esimies- ja vieraanvaraisuustaitoja, sekä hotelli- ja ravintolakulttuuria ja sen perinteitä Suomessa.

Kilta auttaa jäseniään kartuttamaan ammatillista osaamistaan. Se järjestää vuosittain hovimestarikilpailun, joka sai runsaasti julkisuutta syksyllä 2009, kun kilpailuun oli kutsuttu mukaan kaikkien aiempien vuosien finalistit ja finaalissa titaanien taistossa mitteli neljä edellisvuosien voittajaa.

Vuoden Hovimestarikilpailu 2015 -kisassa oli puolestaan ”Ketjujen taisto”, jossa CC-Kilta haastoi erityisesti ketjuravintolat lähettämään kilpailuun parhaat ravintolaesimiehensä.

Ruokatoimittajat ry

www.ruokatoimittajat.fi

Yhdistys syntyi vuonna 1968, kun kymmenen ruuasta kirjoittavaa kotitalousopettajaa alkoi tavata toisiaan säännöllisesti. Ruokatoimittajien yhdistyksen jäsenet edistävät kukin työssään ruokakulttuurin kehittymistä.

Vuonna 2008 40-vuotisjuhlaansa viettänyt ruokatoimittajien yhdistys on jäsentensä työn avulla välittänyt elämyksiä sekä tietoa uusista ruuista, raaka-aineista, ravitsemuksesta, kattauksesta ja ravintoloista.

Ruokatoimittajat ry palkitsee Ideasipulilla henkilöitä tai yhteisöjä, jotka ovat antaneet tuoreen ja idearikkaan panoksen ruokakulttuurin hyväksi. Ideasipuli-palkintoa on jaettu vuodesta 1991. Palkinto on jaettu 2000-luvulla parillisina vuosina.

 

Alkuperäinen teksti: Mariaana Nelimarkka. Päivitetty 2016.