Yhden asian yhdistyksillä laajakantoista toimintaa

Monen yhdistyksen toiminta on nivoutunut yhden raaka-aineen ympärille. Se ei tee niistä vähemmän painavia toimijoita, sillä ne pitävät sydämen asianaan suomalaisten johdattamista paremman ruuan ja juoman äärelle. Jäsenistö on usein vaikutusvaltaista ja yhdistykset ottavat yhteiskunnallisesti kantaa, jotta suomalaisten valinnan mahdollisuudet paranisivat.

Juustoseura ry

www.juustoseura.fi

Juuston ystävillä on useita yhdistyksiä. Perinteikkäin näistä on Juustoseura ry, joka on tyypillinen herraseura: viime vuosiin saakka se on hyväksynyt jäsenikseen vain miehiä. Seuran kotipaikka on Helsinki ja 15 muulla paikkakunnalla toimii paikallis- tai alueseura. Jäsenmäärä on noin 700.

Juustoseura perustettiin vuonna 1961 suomalaisen juustokulttuurin edistämiseksi. Juuston kulutus oli tuolloin 2,5 kiloa henkeä kohti vuodessa ja kauppojen juustovalikoima hyvin suppea. Seura on onnistunut tavoitteessaan: juuston kulutus oli vuonna 2015 lisääntynyt lähes 26,6 kiloon henkeä kohti vuodessa.

Suurelle yleisölle näkyvin toimintamuoto ovat suosituskilvet, jotka myönnetään hakemuksesta hyvin hoidetuille juustomyymälöille ja juustoja ja juustoruokia tarjoileville ravintoloille. Kilvet on myönnetty yli sadalle myymälälle tai ravintolalle eri puolille Suomea. Seura jakaa vuosittain Juustodiplomeja juuston hyväksi tehdystä työstä.

Juustopöytä ry

www.juustopoyta.fi

Vuonna 1978 aloitti toimintansa Juustopöytä ry, kun ministeri Marjatta Väänäsen aloitteesta ja puheenjohtaja, professori Elina Haavio-Mannilan sekä varapuheenjohtaja Tellervo Koiviston johdolla 100 yhteiskunnan eri aloilla johtavassa asemassa toimivaa naista kokoontui. Näin sai alkunsa naisten juustoseura, Juustopöytä ry, johon kuuluu nykyään jo lähes 300 jäsentä.

Juustopöydän tarkoituksena on jäsentensä juustojen ja juustonvalmistuksen tuntemuksen edistäminen, Suomen juustokulttuurin kehittäminen ja juustojen merkityksen selvittäminen osana terveellistä ravitsemusta.

Juustopöytä ry jakaa vuosittain Kultainen Juustohöylä -palkinnon, joka on huomionosoitus ja tapa kannustaa, kiittää, nostaa esille ja palkita suomalaisessa juustomaailmassa kunnostautunutta. Palkintoa on jaettu vuodesta 2010 lähtien.

Hyvän juuston ystävät ry on kaikille avoin yhdistys.

Suomen Munskänkarna ry

www.munskankarna.org

Munskänkarna-viiniseura perustettiin Ruotsissa vuonna 1958. Suomeen ensimmäinen yhdistys aloitti toimintansa Turussa vuonna 1982. Suomen Munskänkarna ry perustettiin vuonna 2000, ja siihen kuuluu tällä hetkellä 14 suomenkielistä rekisteröityä paikallisyhdistystä. Yhteensä Suomessa on noin 1 500 jäsentä.

Yhdistyksen tavoitteena on levittää ja syventää viinien ja muiden jalojen juomien tuntemusta sekä edistää hyviä ja kohtuullisia juomatapoja. Munskänkarnan yhdistykset järjestävät maistelutilaisuuksia, luentoja ja muuta koulutusta. Ne tarjoavat jäsenilleen myös mahdollisuuden testata viinitietouttaan tasokokeiden avulla.

Ruotsinkieliset yhdistykset (9 kpl) muodostavat oman alueellisen yhdistyksensä Svenska Munskänkarna i Finland r.f.

Osterin Ystävät

www.osterinystavat.fi

Osterin Ystävät ry on vuonna 1991 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää äyriäisten, eritoten ostereiden, tunnettavuutta Suomessa. Yhdistykseen kuuluu 80 jäsentä.

Osterin Ystävät järjestää vuosittain Osterinavauksen SM-kilpailut, Eläköön Osteri -tapahtuman sekä Hapansilakka-premiäärin. Puolentusinaa jäsentilaisuutta vuosittain sekä yhteistyö muiden gastronomisten yhdistysten kanssa on kirjattu toimintaohjelmaan.

Suomen Viiniyrittäjät ry

www.viinitilat.net

Suomen Viiniyrittäjät ry (SVY ry) on kotimaisten tilaviiniyrittäjien yhdistys, joka sai alkunsa vuonna 1995 viinitilatoiminnan käynnistyessä Suomessa.

Yhdistys pyrkii edistämään kotimaisista raaka-aineista valmistettujen juomien käyttöä ja lisäämään tietoisuutta laadukkaista tuotteista niin alan sisällä kuin ulospäinkin. Se on alusta lähtien tehnyt yhteistyötä viranomaisten kanssa alan luomiseksi ja edelleen sen kehittämiseksi.

Yhdistykseen kuuluu 50 jäsentä, joista alkoholijuomien valmistusluvan saaneita on 45. Tällä hetkellä Suomessa toimii 25 tilaviiniyrittäjää eri puolella Suomea.

Olutliitto ry – Ölförbundet rf

www.olutliitto.fi

Olutliitto on oluenkuluttajien yhdistysten yhteenliittymä, jonka tehtävänä on puolustaa oluenkuluttajan oikeuksia sekä vaalia olutkulttuuria. Olutliittoon kuuluu 31 itsenäistä ja rekisteröityä olutseuraa tai yhdistystä.

Vuonna 2000 syntynyt liitto toimii oluenkuluttajien edustajana oluen monipuolisen tarjonnan säilymisen puolesta. Liitto toimii myös kansainvälisesti European Beer Consumer Unionin (EBCU) jäsenenä. 

Yhdessä Pienpanimoliiton, Panimoliiton sekä muiden alan toimijoiden kanssa järjestettävät Olutkäräjät on saanut alkunsa Olutliiton aloitteesta. Tavoitteena on koota keskustelufoorumille olueen liittyvillä toimialoilla työskenteleviä ammattilaisia, viranomaisia, toimittajia ja aktiivisia harrastajia.

Olutliitto nimeää vuosittain Hyvän Tuomaan ja Pahan Nuutin.

Teen ystävät ry

www.teenystavat.fi

Vuonna 2003 perustetun Teen ystävät ry:n tavoitteena on edistää teekulttuurin tuntemusta Suomessa. Jäseneksi kutsutaan kahden jäsenen suosituksesta. Yhdistyksen perustamisvaiheessa teen ystävä sai vain harvoin hyvää teetä kahviloissa ja ravintoloissa, ja yhdistys kampanjoi edelleen teenjuojien paremman palvelun puolesta.

Yhdistys julkaisee kolme kertaa vuodessa sähköistä jäsenlehteä TEEN LEHTI. Yhdistys jakaa vuosittain kolme kunniakirjaa ansioituneille teepaikoille.

Alkuperäinen teksti: Mariaana Nelimarkka. Päivitetty 2016.