Ruokatapahtumissa valokeilassa raaka-aineet ja valmistus

Ruokaa myydään ulkona
Perinteiset ruoka-alan messut, festivaalit ja tapahtumat ovat saaneet rinnalleen lukuisia uusia muotoja. Tuoteuutuuksien lisäksi tapahtumat voivat rakentua lähiruuan, katuruuan, yhdessä syömisen tai vaikkapa vain yhden raaka-aineen ympärille.

Viiveettömän viestinnän some-maailmassa tapahtumia on helppo myös polkaista pystyyn kevyelläkin organisaatiolla ja kohderyhmä löytyy helposti. 

Intohimona silakka tai salmiakki

Vuodesta 2011 Tampereella järjestettyihin Chilifest Finland -festareissa on tarjolla mm. chilikasvinäyttely, chilistä street foodia, grilliruokaa, jälkiruokia jne. Tulisten herkkujen lisäksi Chilifestissä on näytöskeittiöitä, kilpailuja, kuten chilinsyönnin MM-kisa, Chilirock sekä vuodesta 2016 myös pienpanimofestivaali Tulli Beerfest.
www.chilifest.fi/

Lakritsitiedon juhla, Lakritsi- ja salmiakkifestivaalit on järjestetty Helsingissä vuodesta 2014. Tapahtuman tarkoituksena on toimia kaikkien lakritsin ystävien, valmistajien ja jälleenmyyjien kohtauspaikkana. Festivaalien äitinä toimii Tuija Räsänen, joka on järjestänyt myös Tukholman Lakritsifestivaalit vuodesta 2009.
www.lakritsifestivaalit.com

Vuonna 2000 perustettu Lapinlahden Juustonystävät ry järjestää vuosittain Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat, joiden tarkoitus on ylläpitää alueen ihmisten juustoharrastusta. Juhlat ovat herkullisten juustojen ja hyvän musiikin ympärille koottu tunnelmallinen tapahtuma.
www.lapinlahti.fi/Juustonystavat/Juustonystavat/Juusto--ja-viinijuhlat

Lounais-Suomen ruokakulttuuri-yhdistys Kaffeli ry perustettiin 2010, ja sen toiminnan pääpaino on vuotuisen Neitsytperunafestivaalin toteuttamisessa. Ensimmäiset festarit järjestettiin 2011. Neitsytperunafestivaalin tavoitteena on nostaa suomalaisen varhaisperunan arvostusta ja kiinnittää huomiota siihen, että varhaisperuna on arkisuudestaan huolimatta ainutlaatuinen gastronominen erikoisuus.
www.neitsytperunafestivaali.fi/

Tammelan Makkaramarkkinat on laajentunut vuosien aikana lähes 10 000 kävijän tapahtumaksi. Ensimmäiset markkinat järjestettiin vuonna 1996. Markkinoilla on mm. Makkaramestarikilpailu ja Sinappimestarikilpailu.
www.makkaramarkkinat.fi

Stadin Silakkamarkkinat on yksi Suomen vanhimmista perinnetapahtumista, jo vuodelta 1743. Silakkamarkkinat on vuosien mittaan muuttunut ruuanhakumatkasta yleisötapahtumaksi, jossa yhdistyvät Helsingin merellinen saaristolaisperinne ja moderni ruokakulttuuri. Stadin Silakkamarkkinoiden järjestäminen siirtyi vuonna 2015 Helsingin Satamalta Helsingin Tukkutorille, joka vastaa torien ja kauppahallien, Teurastamon alueen ja kaupungin ruokakulttuuristrategian kehittämisestä.
www.stadinsilakkamarkkinat.fi

Monella paikkakunnalla on syksyn aikana omat silakkamarkkinansa:

Kokkolan kalamarkkinat
kalamarkkinat.fi

Porin silakkamarkkinat
www.pori.fi/tapahtumakalenteri/silakkamarkkinat.html#.V_X433n_pjo

Tampereen kalamarkkinat
www.kalatalo.fi/tampereen_kalamarkkinat/index_kalamarkkinat.htm

Turun silakkamarkkinat
www.silakka.info/turun_kalamarkkinat_ef107b

Virolahden silakkamarkkinat
www.virolahti.fi/FI/Tapahtumat/Silakkamarkkinat

 

Ensimmäiset Valkosipulifestivaalit pidettiin vuonna 1986 Keravan kauppahallissa. Vuonna 2016 oli 31. valkosipulifanittajien juhla. Vuosittain käädytetään myös Kunniakynsilaukkaaja. Kerava on valittu jo vuonna 1985 Suomen valkosipulikaupungiksi. Taustalla toimii Valkosipulin Ystävät – Allium Sativum ry.
valkosipuliyhdistys.com/tapahtumat

Herkkusuille ja laatujuomien ystäville

Kansainvälinen hyvän ruuan festivaali Food & Fun Turku -tapahtumaa on järjestetty Turussa vuodesta 2014. Mukana ruokafestivaalilla on turkulaisia ravintoloita, baareja ja kahviloita. Festivaalille saapuu keittiömestareita, ravintola-alan ammattilaisia ja baarimestareita ympäri maailmaa, jotka tuovat oman menunsa paikallisiin ravintoloihin. Food and Fun -tapahtuman konsepti on peräisin Islannista, jossa sitä on vietetty vuodesta 2001.
foodandfunfinland.fi

Lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomi ja kotimaisten oluiden Syystober -tapahtumakokonaisuus on järjestetty Helsingissä vuodesta 2011. Herkkujen Suomi kokoaa Helsingin Rautatientorille lähi- ja luomuruuan tuottajia ja yrittäjiä ympäri Suomen. Pienten elintarvikeyritysten herkkuja voi napostella paikan päällä tai ostaa mukaan. Osastoilla esitellään myös maakuntia ja suomalaista maaseutua. Samaan aikaan Syystober-olutjuhla tarjoilee janoisille lähiruuan ystäville Suomen parhaita oluita.
www.mtk.fi/herkkujen_suomi

Naantalin kesän vuoden 2016 uusi tapahtuma Naantali Costa Food Festival nostaa festivaalin pääosaan ruuan eri muodoissaan. Mukana on mm. street food -elämyksiä ja ruokateeman mukaan toteutettuja ohjelmanumeroita moneen makuun.
www.ncff.fi

Ravintolapäivä täytti keväällä 2016 viisi vuotta ja oli myös viimeinen virallinen sellainen. Kun tapahtuma järjestettiin Helsingissä ensimmäisen kerran vuonna 2011, pop up -ravintoloita oli mukana noin 45. Seuraavana vuonna ravintoloita oli jo 200. Tapahtumasta innostuttiin vuosien saatossa koko Suomessa, ulkomaita myöten. Tapahtuman järjestäjien mukaan viiden vuoden aikana Ravintolapäivä on palvellut noin kolmea miljoonaa asiakasta 75:ssä eri maassa. Tästä eteenpäin jokainen päivä on Ravintolapäivä, ja pop-up-ravintolan, -kahvilan tai -baarin voi avata milloin tahansa, minne tahansa, korostavat tapahtuman ideoijat.
www.restaurantday.org/fi

Street Food Sunday -tapahtumassa voi nauttia mm. brunssia katuruuan ja piknikin merkeissä. Tapahtumassa on vaihtuva ruokarekka- ja -fillarikattaus. Tapahtumasarja on jatkoa edelliselle Street Food Thursdaylle. Järjestäjänä ovat mm. Katuruokayrittäjät ry ja Naa Naa Productions.
www.suvilahti.fi/tapahtumia/street-food-carnival

Tamperrada-juhla on Tampereen kauppahallissa vietettävä tamperelainen versio Espanjan San Sebastianin La Tamborrada -fiestasta. Se on kaikille hyvän ruuan ja juoman ystäville tarkoitettu tapahtuma, jossa juhlistetaan pirkanmaalaista ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuuria. Tamperradaa on juhlittu vuodesta 2013 ja sen järjestävät Tampereen Paistinkääntäjät, Pirkanmaan Keittiömestarit ja Food Is Art Tampere.
www.tamperrada.fi

Taste of Helsinki on kulinaristisen elämyksen tarjoava gourmet-festivaali Helsingin keskustassa Kansalaistorin puistossa. Jokavuotisen, vuodesta 2012, tapahtuman isä on irlantilainen Barry MacNamara ja hänen vaimonsa Mira. Neljän päivän festareilla on Suomen parhaimpia ravintoloita ja keittiömestareita, joiden ravintoloiden antia pääsee maistelemaan pieninä maisteluannoksina. Mukana on monenlaista muuta ruokaan ja juomaan liittyvää.
www.tasteofhelsinki.fi

Porvoossa 2016 ensimmäistä kertaa järjestetty Smaku – Taste of Porvoo -ruokafestari kerää yhteen Porvoon ravintoloita tarjoamaan parin viikon ajan kiinnostavia makupaloja. Jokainen ravintola toteuttaa noin 5 euron arvoisen maisteluversion vähintään yhdestä lämpimästä tai kylmästä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta. Yleisö äänestää tapahtumassa suosikkiannoksiaan ja tulosten pohjalta valitaan Porvoon Makuaarre 2016.
www.facebook.com/SmakuTasteOfPorvoo

Suomi 100-ohjelmaan kuuluvan Syödään yhdessä -hankkeen tavoitteena on saada tämä vähän yhdessäsyövä kansa syömään yhdessä, kutsumaan toisiaan kylään, kahvittelemaan, eväsretkelle, yhteisen pöydän ääreen kotona, ravintoloissa ja työpaikoilla – niin arjessa kuin juhlassakin. Ilmiön halutaan leviävän koko maahan ja maan rajojen ulkopuolellekin. Ainakin joka kuun 6. päivä on syy syödä ja nauttia yhdessäolosta, toivovat hankkeen vetäjät Elo-säätiöstä.
syodaanyhdessa.fi

Juomakulttuurin kohottamiseen

Grand Champagne Helsinki on järjestetty Helsingissä vuodesta 2015. Kolmipäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen samppanjan ystävät, ammattilaiset ja alan huippunimet. Satojen eri samppanjoiden, ja niihin sopivien ruokien, maistelun lisäksi on tarjolla luentoja. Tapahtuman päävetäjä on Suomen ensimmäinen Master of Wine, Essi Avellan.
grandchampagnehelsinki.fi

Kuopion viinijuhlat (myös Kuopion kansainvälinen viinijuhla) on vuosittainen kesällä Kuopion sataman alueella järjestettävä viinifestivaali. Sen vakiintunut noin 50 000 kävijän yleisö tekee tapahtumasta yhden Suomen kesän suurimmista. Viinijuhlat rakentuvat vuosittaisen viinimaa-teeman ympärille. Viinien lisäksi esitellään kyseisen maan ruokia, kulttuuria ja musiikkia. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin vuonna 1997, jolloin viinimaana esittäytyi Itävalta.
kuopiowinefestival.fi

Muita ruoka- ja viinitapahtumia

Kauhajoen ruokamessut
www.ruokamessut.fi

Maan maut -tapahtuma, Fiskars 
www.fiskarsvillage.fi/se/se_och_gor/evenemang/maan-maut-matevenemang

Meri-Lapin ruokamessut
www.ruokamessut.com

Tampereen viinikylä
tampereenviinikyla.fi

Turun ruoka- ja viinimessut 
www.turunmessukeskus.fi/tapahtuma/turun-ruoka-ja-viinimessut

Viini ja ruoka, Helsinki  
shop.messukeskus.com/tapahtumalista/muut/kirjamessut-viini-ruoka-hyva-elama-2016.html

Viini ja ruoka, Jyväskylä
www.sevent.fi/kirjaruokaviini

Estradi ruokatapahtumille, -tilaisuuksille ja -nautinnoille

Teurastamo on Helsingin Kalasataman kupeessa uutta kaupunki- ja ruokakulttuuria kuhiseva entinen teurastuslaitos vuodelta 1933. Se avattiin kaupunkilaisten käyttöön syksyllä 2012. Teurastamolla toimii mm. B-Side Bar, B-Smokery, Flavour Studio, Helsingin Kahvipaahtimo, Ho's Food, Jädelino, Kellohalli, Pasta Factory ja The Helsinki Distilling Company. Teurastamon tapahtumakalenterista löydät ilmaisista pihatapahtumista ja talkoista festareihin, luentoihin, iltatapahtumiin ja ruokakursseihin.
teurastamo.com

 

Kuva: Suomi syö ja juo