Suomi 100 -juhlavuoden tekoja ja tapahtumia

Vuosi 2017 on satavuotiaan Suomen juhlavuosi. Varmaa on, että vuosi on ennen kokematon ruokajuhla.

Syödään yhdessä

ELO-säätiön vetämä ”Syödään yhdessä ”-hanke on valittu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan. Joukko ruoka-alan toimijoita on yhdessä valinnut teeman, tavoitteet ja toimet juhlavuodelle.

Erilaisia juhlavuoden tapahtumia ovat luomassa MMM:n, Marttojen, ELO-säätiön ja MTK:n lisäksi ainakin ETL, PTY, Mara, Finpro, Visit Finland, Metsähallitus, Leijona Catering, Maaseudun sivistysliitto, Ruokatieto, Kanresta Oy/Finlandiaravintola, Maa-ja kotitalousnaiset, Ruokatieto, Suomen Keittiömestarit ry, Paulig, Suomen Kylätoiminta ry, Eskimo, Hotelli-ja Ravintolamuseo, Ravintolakoulu Perho, Haaga-Perho, Suomen Gastronomien seura, Alko, Fazer, Atria, Olvi, Altia ja Lingnell & Piispanen.

syodaanyhdessa.fi
suomifinland100.fi
www.elo-saatio.fi

Kansallisruoka: ruisleipä

Suomi sai juhlavuoden kunniaksi oman kansallisruuan, ruisleivän. Kansalaisten ja ruoka-alan ammattilaisten näkemykset yhdistävässä projektissa haluttiin saada ihmiset näkemään suomalaisen ruokakulttuurin erityispiirteet, jotta osaamme olla niistä ylpeitä ja samalla kehittää ruokakulttuuriamme vahvuutemme ymmärtäen.

Ruisleipä on Suomen virallinen kansallisruoka.

Kansallisruokakisan järjestivät ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry.

Juhlavuoden menu

Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi on suunniteltu nimikkomenu, jota tarjoillaan juhlavuoden 2017 aikana Suomen ulkomaanedustustoissa. Kaikissa ruokalajeissa on mukana Suomen puhdas luonto ja sen antimet villiruuasta viljaan.

Suomi 100 Menu on sellainen, josta myös kotikokit saavat ideaa itsenäisyyspäivän ruokatarjoiluun.

Ruoka-Kalevala

Mitä ruokapöydissämme syödään? Mistä siellä puhutaan? Mitkä makumuistot elävät läpi elämän? Suomalaisten jakamat ruokatarinat ja -muistot kootaan Ruoka-Kalevalaksi S-ryhmän, Marttaliiton ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteistyönä.

Tavoitteena on kerätä 100 000 tarinaa, jotka taltioidaan SKS:n arkistoon. Valitut tarinat pääsevät myös mukaan SKS:n toimittamaan Ruoka-Kalevala-kirjaan.
ruokakalevala.fi

 

Kuva: ELO-säätö