Suomi 100 -juhlavuoden tekoja ja tapahtumia

Vuosi 2017 oli satavuotiaan Suomen juhlavuosi. Vuosi oli ennen kokematon ruokajuhla.

Syödään yhdessä

ELO-säätiön vetämä ”Syödään yhdessä ”-hanke valittiin Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan. Joukko ruoka-alan toimijoita valitsi yhdessä teeman, tavoitteet ja toimet juhlavuodelle.

Erilaisia juhlavuoden tapahtumia olivat luomassa MMM:n, Marttojen, ELO-säätiön ja MTK:n lisäksi ainakin ETL, PTY, Mara, Finpro, Visit Finland, Metsähallitus, Leijona Catering, Maaseudun sivistysliitto, Ruokatieto, Kanresta Oy/Finlandiaravintola, Maa-ja kotitalousnaiset, Suomen Keittiömestarit ry, Paulig, Suomen Kylätoiminta ry, Eskimo, Hotelli-ja Ravintolamuseo, Ravintolakoulu Perho, Haaga-Perho, Suomen Gastronomien seura, Alko, Fazer, Atria, Olvi, Altia ja Lingnell & Piispanen.

Lue lisää:
syodaanyhdessa.fi
suomifinland100.fi
www.elo-saatio.fi

Kansallisruoka: ruisleipä

Suomi sai juhlavuoden kunniaksi oman kansallisruuan, ruisleivän. Kansalaisten ja ruoka-alan ammattilaisten näkemykset yhdistävässä projektissa haluttiin saada ihmiset näkemään suomalaisen ruokakulttuurin erityispiirteet, jotta osaamme olla niistä ylpeitä ja samalla kehittää ruokakulttuuriamme vahvuutemme ymmärtäen.

Ruisleipä on Suomen virallinen kansallisruoka.

Kansallisruokakisan järjestivät ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry.

Juhlavuoden menu

Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi suunniteltiin myös nimikkomenu, jota tarjoiltiin juhlavuoden 2017 aikana Suomen ulkomaanedustustoissa. Kaikissa ruokalajeissa on mukana Suomen puhdas luonto ja sen antimet villiruuasta viljaan.

Suomi 100 Menu on sellainen, josta myös kotikokit saavat ideaa esimerkiksi itsenäisyyspäivän ruokatarjoiluun.

Ruoka-Kalevala

Mitä ruokapöydissämme syödään? Mistä siellä puhutaan? Mitkä makumuistot elävät läpi elämän? Suomalaisten jakamat ruokatarinat ja -muistot koottiin Ruoka-Kalevalaksi S-ryhmän, Marttaliiton ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteistyönä.

Tavoitteena oli kerätä 100 000 tarinaa, jotka taltioitiin SKS:n arkistoon. Valitut tarinat pääsivät myös mukaan SKS:n toimittamaan Ruoka-Kalevala-kirjaan.
ruokakalevala.fi

 

Kuva: ELO-säätö