Suomalaisen ruokakulttuurin asialla

Ruokavisa, Ruokatieto, proteiinin lähteitä, ravitsemus, kuva Jussi Ulkuniemi
Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta sekä tekemällä tunnetuksi Hyvää Suomesta -merkkiä suomalaisen elintarvikkeen tunnuksena.

Päämäärämme on lisätä suomalaisen ruuan arvostusta ja menekkiä, levittää ruokaan liittyvää tietämystä ja osaamista sekä vahvistaa suomalaisen ruokaketjun kilpailuetua. Toimintaamme ohjaavia arvoja ovat suomalaisuus, vastuullisuus ja kumppanuus.

Arvojamme ovat suomalaisuus, vastuullisuus ja kumppanuus.

Yhdistyksellä on noin 350 jäsentä, joihin kuuluvat kaikki Hyvää Suomesta -merkkiä käyttävät yritykset sekä muita suomalaista ruokaketjua edustavia yhteisöjä. Vuonna 1958 perustettu yhdistys toimii Helsingin Tukkutorilla. Yhdistyksen aiempina niminä ovat olleet Maatalousalan tiedotuskeskus MAT ry ja Finfood – Suomen Ruokatieto ry.

Yhdistyksen jäseneksi voivat hakea organisaatiot, jotka ovat kiinnostuneita käyttämään Hyvää Suomesta -merkkiä tai muutoin  edistämään suomalaista ruokakulttuuria.  Ruokatieto Yhditys ry:n säännöt  löydät tästä. Hyvää Suomesta -merkin käyttösäännöt löydät tästä.

Ruokakasvatusta ja viestintää

Sivusto www.ruokatieto.fi on ruokatiedon valtaväylä. Se avaa ruuan reitit pellolta pöytään, tutustuttaa rikkaaseen suomalaisen ruokakulttuuriin ja tarjoaa ruokafaktaa tilastojen muodossa.

Oppimateriaalia on tarjolla kaikille kouluasteille esiopetuksesta korkeakouluihin.

Ruokatieto, Ruokavisa-logoRuokakasvatus-osio on kouluissa suosittu oppimateriaali, jota käyttävät ahkerasti paitsi opettajat ja oppilaat, myös ruuasta kiinnostuneet kuluttajat. Oppimateriaalia on tarjolla kaikille kouluasteille esiopetuksesta korkeakouluihin. Yläkouluille on vuonna 2012 käynnistetty monipuolinen ruuan vastuullisuuteen liittyvä opetuskokonaisuus Ruokavisa. Sen vahvistaa vastuullisuutta suomalaisessa ruokakulttuurissa kehittämällä koulujen ruokakasvatusta ja viestimällä vastuullisen kuluttajuuden ja ruokaketjun läpinäkyvyyden puolesta.

Vuodesta 1965 lähtien ilmestynyt Tietohaarukka- tilastojulkaisu kuvaa ajankohtaisesti ruokaketjun toimintaa. Vuosittainen julkaisu toteutetaan sekä painotuotteena että verkkoversiona kolmella kielellä: suomi, ruotsi ja englanti.

Suomalaisen ruokakultttuurin täyskattaus pitää sisällää historiaa ja nykypäivää ruoka-alan ja ruokailijan näkökulmasta. Aineisto on vuonna 2017 julkaistu tuoreutettuna, ja on sellaisenaan perustietolähde kenelle tahansa.

HYVÄÄ SUOMESTA

Suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki.

Hyvää Suomesta -merkkiHyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Merkki on vapaaehtoinen ja sitä voivat käyttää elintarvikevalmistajat, jotka valmistavat tuotteitaan Suomessa, suomalaisista raaka-aineista. Lisäksi merkin käyttäjältä edellytetään Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsenyyttä.  Lisätietoa löytyy  www.hyvaasuomesta.fi -sivustolta.

ARCTIC FOOD FROM FINLAND

Suomalaisen ruuan viestin perusta viejille, ja miksipä ei myös tarinoille kotimaassa.

Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa, ja siksi ruokamme on maailman huippua. Tälle  www.arcticfoodfromfinland.fi  sivustolle on tiivistetty suomalaisen ruuan tarina. Sen tavoitteena on toimia yhteinäisenä pohjana, joka rakentaa mielikuvaa Suomesta ruokamaana paremmin kuin erilliset sirpaleet siellä täällä.

 

Kuva: Ruokavisa/Jussi Ulkuniemi