Suomalaisen ruokakulttuurin asialla

Ruokavisa, Ruokatieto, proteiinin lähteitä, ravitsemus, kuva Jussi Ulkuniemi
Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta sekä tekemällä tunnetuksi Hyvää Suomesta -merkkiä suomalaisen elintarvikkeen tunnuksena.

Päämäärämme on lisätä suomalaisen ruuan arvostusta ja menekkiä, levittää ruokaan liittyvää tietämystä ja osaamista sekä vahvistaa suomalaisen ruokaketjun kilpailuetua. Toimintaamme ohjaavia arvoja ovat suomalaisuus, luotettavuus ja kumppanuus.

Arvojamme ovat suomalaisuus, luotettavuus ja kumppanuus.

Yhdistyksellä on noin 260 jäsentä, joihin kuuluvat kaikki Hyvää Suomesta -merkkiä käyttävät yritykset sekä muita suomalaista ruokaketjua edustavia yhteisöjä. Vuonna 1958 perustettu yhdistys toimii Helsingin Tukkutorilla. Yhdistyksen aiempina niminä ovat olleet Maatalousalan tiedotuskeskus MAT ry ja Finfood – Suomen Ruokatieto ry.

Yhdistyksen jäseneksi voivat hakea organisaatiot, jotka ovat kiinnostuneita käyttämään Hyvää Suomesta -merkkiä tai muutoin  edistämään suomalaista ruokakulttuuria.  Ruokatieto Yhditys ry:n säännöt  löydät tästä. Hyvää Suomesta -merkin käyttösäännöt löydät tästä.

Ruokakasvatusta ja viestintää

Sivusto www.ruokatieto.fi on ruokatiedon valtaväylä. Se avaa ruuan reitit pellolta pöytään, tutustuttaa rikkaaseen suomalaisen ruokakulttuuriin ja tarjoaa ajankohtaisia uutisia ruoka-alan asioista.

Ruokatiedon uutiset on palvelu alasta kiinnostuneille ammattilaisille ja kuluttajille, jotka haluavat seurata ruoka-alaa kärkijoukoissa. Ruokafaktaa esitellään myös alan tilastojen muodossa. Ruokatiedon uutiset ja alan tapahtumakalenteri ovat tilattavissa maksuttomana koosteena omaan sähköpostiosoitteeseen. Uutiskoosteella ja viikottaisella tapahtumakoostella on  kummallakin noin 5 000 sähköpostitilaajaa. Tuoreita uutisia voi lukea myös RSS-syötteenä tai seurata Ruokatiedon uutisia facebookissa tai twitterissä @RuokatiedonU.

Oppimateriaalia on tarjolla kaikille kouluasteille esiopetuksesta korkeakouluihin.

Ruokatieto, Ruokavisa-logoRuokakasvatus-osio on kouluissa suosittu oppimateriaali, jota käyttävät ahkerasti paitsi opettajat ja oppilaat, myös ruuasta kiinnostuneet kuluttajat. Oppimateriaalia on tarjolla kaikille kouluasteille esiopetuksesta korkeakouluihin. Yläkouluille on vuonna 2012 käynnistetty monipuolinen ruuan vastuullisuuteen liittyvä opetuskokonaisuus Ruokavisa. Sen vahvistaa vastuullisuutta suomalaisessa ruokakulttuurissa kehittämällä koulujen ruokakasvatusta ja viestimällä vastuullisen kuluttajuuden ja ruokaketjun läpinäkyvyyden puolesta.

Ruokatiedon keittokirja tarjoaa suomalaista ruokakulttuuria edustavia reseptejä niin arkeen kuin juhlaankin. Sähköisestä keittokirjasta löytyy vajaa 2 000 testattua reseptiä.

Vuodesta 1965 lähtien ilmestynyt Tietohaarukka- tilastojulkaisu uudistettiin vuonna 2012 kuvaamaan ajankohtaisesti ruokaketjun vastuullisuuden ulottuvuuksia. Vuosittainen julkaisu toteutetaan sekä painotuotteena että verkkoversiona kolmella kielellä: suomi, ruotsi ja englanti.

HYVÄÄ SUOMESTA

Suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki.

Hyvää Suomesta -merkkiHyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Merkki on vapaaehtoinen ja sitä voivat käyttää elintarvikevalmistajat, jotka valmistavat tuotteitaan Suomessa, suomalaisista raaka-aineista. Lisäksi merkin käyttäjältä edellytetään Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsenyyttä.  Lisätietoa löytyy  www.hyvaasuomesta.fi -sivustolta.

Kuva: Ruokavisa/Jussi Ulkuniemi