Av den mat som äts i Finland är cirka 80 % tillverkad i Finland. Cirka 65 % av matens råvaror är finländska.
Livsmedelsproduktionen är global. Effektiva transportsystem möjliggör transport av mat och råvaror runt jorden. Utan import skulle vi inte ha bananer, kaffe eller salt.
Finländarna väljer allt mer utländska produkter fastän samma produkter även produceras i hemlandet. Av osten som vi äter är hälften utländsk. Även importen av kött ökar.
När maten kommer långt ifrån är det inte helt lätt att säkerställa matens ursprung, produktionssätt, möjliga etiska problem och mellanhänder.
I Finland har det gjorts ett stort arbete för att främja matens säkerhet. Vår matkedja har i många frågor bundit sig till ännu godare verksamhetssätt än vad lagen förutsätter och matkedjan har även en fungerande egenkontroll.
När maten är inhemsk är det lätt att få information om den.
De flesta vill förverkliga sina värderingar i de egna uppköpen, inte minst gällande val av mat. Det är viktigt, men inte helt lätt.
Den här guiden är gjord som en snabbguide för att underlätta konsumentens medvetna val. Varje påstående grundar sig på forskningsuppgifter som hittas i länken i samband med texten.
Bakom guiden står aktörer i den finländska matkedjan, som också betjänar konsumenter. Ta gärna kontakt!