Mausteita säilötään säteilyttämällä

18.09.1996
­ Paras keino estää salmonellan ja patogeenisten mikrobien kasvu mausteissa on
säteilytys. Paprikajauheen, valko-, musta- ja chilipippurin säteilytys on
perusteltua, sillä yhtä hyvää keinoa säilyvyyden parantamiseksi ei ole,
tullilaboratorion yleisen kemian jaoston johtaja Esko Niemi kertoo. -
Säteilytys-sanan kuullessaan moni kuluttaja tosin kavahtaa, vaikka menetelmä on
turvallinen.

Vesihöyrysterilointia käytetään kokonaisille pippureille, mutta Niemen mukaan
se ei sovellu maustejauheille. - Mausteen laatu kärsii lämmöstä ja kosteudesta.

Hämeenlinnalainen LTK-Maustepalvelu Oy valmistaa lisäaine- ja mausteseoksia.
Laadunvalvonnan parissa työskentelee Leena Ruponen. - Raakaan lihaan kuten
raakapakastepihveihin ja marinadeihin käytettävät mausteet, lähinnä pippurit
tulevat meille usein säteilytettyinä. Lisäksi osa mausteistamme lähetetään
Tanskaan säteilytettäväksi.

Suomessa myytävien mausteiden laatua Esko Niemi luonnehtii melko hyväksi.
- Vähittäiskaupoissa myytäviä mausteita ei juuri säteilytetä, koska
myyntipäällysmerkinnöissä tulisi mainita säteilytys. Sen sijaan teollisuuden
käyttämiin marinadeihin on viisainta käyttää säteilytettyjä mausteita, ettei
bakteereille suoda liian hyviä kasvualustoja. Jos säteilytetyn ainesosan osuus
ei ylitä viittä prosenttia tuotteen painosta, ei pakkausmerkinnöissä tarvitse
säteilytyksestä ilmoittaa.

Kaasutusta käytetään enää tuholaisten torjuntaan

Suomen liityttyä Euroopan unioniin elintarvikkeiden kaasutus kiellettiin.
- Säteilytyksellä pyritään bakteerien tappamiseen. Sen sijaan kaasutuksella
voidaan torjua kookkaammat pieneliöt kuten torakat. Metyylibromidikaasutusta
käytetään esimerkiksi viljasiilojen puhdistamiseen.

Etyleenioksidia käytettiin aikaisemmin osittain kuivattuihin tuotteisiin kuten
mausteisiin ja pulvereihin, joiden pastörointi ja sterilointi on teknologisesti
vaikeaa. Etyleenioksidi joutui kiellettyjen kaasujen listalle, koska sitä
epäillään karsinogeeniksi. Etyleenioksidilla kaasutetuilla elintarvikkeilla ei
sen sijaan todettu olevan minkäänlaisia haittavaikutuksia.(FF)