Tuoreet yrtit ovat vuoden vihannes 2012

26.01.2012
Yrtit on valittu vuoden vihannekseksi 2012. Kotoisat ruuat rikastuvat ja kevenevät viljellyistä yrteistä, jotka johdattavat myös kansainvälisen keittiön houkutuksiin. Suomalaisten eniten käyttämät, perinteiset yrttisuosikit ovat tilli, persilja ja ruohosipuli.

Muista viljellyistä yrteistä suomalaiset ovat mieltyneet erityisesti basilikaan, jota käytetään suunnilleen yhtä paljon kuin sen jäljessä tulevia yrttejä yhteensä. Kuitenkin laaja makupaletti yrttejä jää vielä hyvin vähälle käytölle. Näin toteavat vuoden vihanneksen valitsevat puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry.

Maku ennen kaikkea

Tuoretta yrttisatoa saadaan Suomessa jatkuvasti kasvihuoneilta ja kesällä lisäksi avomaalta. Moni myös kasvattaa yrttejä itse ikkunalla, kasvimaalla tai vesiviljelylaitteissa, joita on viime vuosina alettu myydä myös kotikäyttöön.

Kaupallisessa viljelyssä pidetään nyt noin kolmeakymmentä erilaista tuoreyrttiä. Ne ovat löytäneet paikkansa ruuanlaittajien hyppysissä ja tuoreyrttien käyttömäärät ovatkin kymmenen viime vuoden aikana Suomessa yli nelinkertaistuneet.

Ruukkuyrtit ja kotiviljelyä helpottavat keksinnöt ovat jatkumoa vuosisatojen yrttiviljelyperinteelle. Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa jo 1600-luvulla. Naantalin luostarissa ja Turun linnassa yrttejä viljeltiin jo aiemmin. Tuolloin yrttien käyttö painottui lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Valistuksen myötä rohdoskäyttöä alettiin vieroksua. Ansaitun kunnianpalautuksensa ja maustemaisen käytön keittiössä yrtit saivat vasta vähin erin. Ne ovat pitäneet pintansa, koska arvostetuin asia ruuassa on aina maku. (Ruokatieto)

Variksenmarja, siankärsämö ja punikkitatit ovat vuoden 2012 luonnontuotteet (10.1.2012)
Kestävän ruuan ohjeita kerätty ilmastosivuille verkkoon (22.11.2011)
Kaupunkiviljely ansaitsi Helsingin ympäristöpalkinnon (4.11.2011)

Muualla verkossa:
Kasvikset.fi:Vuoden vihannes 2012: Yrtit