Tutkija: Voidaanko miljardit ihmiset ruokkia ilman luomuruokaa?

31.08.2011
Maailman kasvavan väestön kestävään ruokkimiseen ei riitä ruuantuotannon lisääminen. Ennen kaikkea menetelmien on muututtava, suomalaistutkijat toteavat.

– Mielestäni kysymys kuuluu: Voidaanko yhdeksän miljardia ihmistä ruokkia ilman, että siirrytään kohti luonnonmukaisempaa ruuantuotantoa, kyseenalaisti MTT:n erikoistutkija Helena Kahiluoto Helsingin yliopiston Agriculture and Forestry in a Changing World -seminaarissa viime viikolla.

Vuoteen 2050 mennessä maailman väestö on laskelmien mukaan kasvanut yhdeksään miljardiin, ja on arvioitu, että tämän hetkisellä järjestelmällä ruokaa pitäisi silloin tuottaa jopa 70 prosenttia nykyistä enemmän. Samaan aikaan vaaditaan luomutuotannon lisäämistä. Moni taho on julistanut yhtälön mahdottomaksi.

Luomu tehostaa luonnonvarojen käyttöä

Kahiluodon mukaan luonnonmukaisemmat viljelymenetelmät ovat paitsi kestävämpiä, myös kustannuksiltaan edullisempia, kun huomioidaan ympäristön sietokyky ja energian kallistuminen fossiilisten polttoaineiden huvetessa.

Akuutein paine maataloustuotannon uudistamiseen on kehitysmaissa ja aivan erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa suurin osa maailman miljardista nälkäisestä asuu nyt ja lähitulevaisuudessa.

– Paikallisia luonnonvaroja voitaisiin hyödyntää tehokkaammin ja turvallisemmin ottamalla käyttöön luomuviljelystä tuttuja menetelmiä, kuten viljelykiertoa, palkokasvinviljelyä maan rikastuttajana ja peltometsäviljelyä, Kahiluoto sanoi.

Samaa ehdotti viljelijä ja sijoittaja Ilkka Herlin viime viikolla Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistussa vieraskynässä. Ympäristösyyt ja kestävän kehityksen toteuttaminen saivat hänet pohtimaan nykymallista tavanomaista viljelytapaa luonnonmukaisempaa menetelmää, jossa ei kuitenkaan olisi kaikkia nykyisten luomusäädösten rajoituksia.

Tutkimustarpeet tutkijoiden tietoon

Suomessa luomuviljelyn edistäminen alettiin ottaa todesta viime vuonna, kun maabrändityöryhmä visioi, että vuoteen 2030 mennessä puolet Suomen maataloudesta olisi luomua. Taustalla oli muun muassa tavoite palauttaa kaikki Suomen järvet juotaviksi ja puhdistaa ravinnepäästöistä rehevöitynyttä Itämerta.

Helsingin yliopisto ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT haastettiin selvittämään luomutuotannon sekä sen tutkimuksen ja opetuksen edistämistä Suomessa. Keväällä 2011 kokoontunutta työryhmää johti agroekologian professori Juha Helenius.

– Eräs työryhmän ajatuksista oli tarjota elinkeinoelämän ja järjestöjen perustamalle Pro Luomu -yhdistykselle tutkimuksen vastinpari, kanava luomua edistävien tutkimustarpeiden välittämisestä tutkijoille, Helenius kertoo. (Ruokatieto)

Syöminen on kestävä ongelma (10.6.2011)
Vihreä ajattelu hakee pysyvää jalansijaa Pohjoismaiden elintarvikkeissa ja ruokakaupoissa (28.3.2011)
Luomuruuan markkinat ovat eläneet hyvin vaihtelevasti Euroopassa viime vuosina (22.2.2011)

Muualla verkossa:
Helsingin yliopisto: Ei tulevaisuutta ilman luomua?