01.09.2022

Elokuisena perjantaiaamuna Hakaniemen torin tunnelma oli rauhallinen. Sää oli pilvinen ja melko painostava, mutta lämmin. Väkeä liikkui rauhakseen torilla, erityisesti kahvikojuilla. Kahvin lisäksi torimyyjillä oli tarjolla muun muassa kotimaisia marjoja, perunaa ja herneitä. Rauhallinen aamu oli otollinen hetki torimyyjien ja asiakkaiden kanssa rupatteluun.

05.03.2015Paikallisuus

Ruokakasvatuksen osaamiskilpailu Ruokavisa kisattiin tänä keväänä ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti. Alkueristä finaaliin selvitti tiensä kolme koulua lähes koko Suomen mitalta. Loppukilpailuun selvittivät tiensä: Kuulammen koulu Tyrnävältä, Pohjois-Pohjanmaalta, Lyseonmäen koulu Heinolasta, Päijät-Hämeestä sekä Vesalan yläasteen koulu Helsingistä, Uudeltamaalta.

12.02.2015Työhyvinvointi

Ruoka-alan järjestöt aloittavat laajan kaksivuotisen hankkeen, jossa herätetään nuorten kiinnostusta ruuan parissa työskentelyyn. Nuoria innostetaan hakeutumaan ruokaketjun ammatillisiin ja akateemisiin opintoihin osallistavalla otteella.

29.01.2015Taloudellinen vastuu

Matti Jämsén sijoittui hienosti sijalle neljä aivan Norjan, Yhdysvaltain ja Ruotsin vanavedessä poikkeuksellisen kovatasoisessa Bocuse d'Or -kilpailussa. Suomi keräsi Lyonissa eniten palkintoja, sillä parhaan lihavadin ja parhaan assistentin palkinnot annettiin Team Finlandille.

16.01.2015Taloudellinen vastuu

Ruokavalintoja moititaan usein vaikeiksi. On ratkottava monia ristikkäisiä vastuullisuuden kysymyksiä. Asiat voi tehdä itselleen helpoksi seuraamalla viittä Tiedä mitä syöt –teesiä. 25 tuoretta artikkelia avaa niiden sisältöä arkeen.

31.12.2014Taloudellinen vastuu

Britanniassa kaupungit ja alueet voivat hakea kestävän ruokakaupungin arvonimeä, kun niiden julkiset ruokahankinnat ja hyvinvointipalvelut täyttävät tietyt kriteerit. Reilun kaupan kaupunkeja meillä jo on, tulevatko kestävät ruokakaupungit myös Suomeen.

31.12.2014Paikallisuus

Uusi pohjoismainen ruoka on valloittanut maailmaa viime vuodet. Miksi se kiinnostaa ihmisiä niin Pohjolassa kuin kansainvälisesti? Koska viimein on lähdetty luomaan uutta tukevasti omasta ruokaperinteestä käsin, sanoo ruotsalainen huippukokki Mathias Dahlgren.

31.12.2014Ravitsemus

Pohjoismaiden ministerineuvosto on koonnut pohjoismaiset näkemykset ruuasta ja ravitsemuksesta yhteen uudelle englanninkieliselle sivustolleen. Työkalupakki on tarkoitettu Pohjoismaiden yhteistyön lippulaivaksi ruoka-alalla.

23.12.2014Paikallisuus

Ruokatiedon uutiset kiittää lukijoita kuluneesta vuodesta sekä toivottaa maistuvaa joulua ja kestäviä lautasellisia uudelle vuodelle!

23.12.2014Paikallisuus

Joululaatikot, kinkku, rosolli, glögi, piparkakut ja joulutortut ovat säilyttäneet suosionsa hämmästyttävän hyvin suomalaisessa joulupöydässä. Juhlatarjoiluun tuodaan mielellään uusia vaihtelevia kokelaita, erityisesti upeita kala- ja jälkiruokia. Myös ikivanha jouluruoka voi nousta trendiksi.

19.12.2014Tuoteturvallisuus

Elintarvikevalvonnan Oiva-järjestelmään otetaan vuonna 2015 jopa 7 600 uutta ruokayritystä. Oivassa jo mukana olevia myymälöitä ja ravintoloita on noin 37 500. Lopulta mukaan tulevat kaikki Suomessa ruokaa käsittelevät ja myyvät yritykset.

18.12.2014Paikallisuus

Nyt kokataan värikästä ruokaa perusraaka-aineista bloggaaja Mari Moilasen tapaan. Lapsikin haluaa tietää, mitä, miksi ja miten syödään. Lasissa on olutta, kullekin makunsa mukaan; makuasiat laittaa järjestykseen olutkouluttaja Anikó Lehtinen. Hyvän joulun vinkit ovat nyt yhdessä paketissa, kun Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm paketoivat ruokajoulun.

17.12.2014Taloudellinen vastuu

Maakunnissa uskotaan lähiruuan suosion kasvuun julkisissa keittiöissä. Vuonna 2020 jo 20 prosenttia raaka-aineista aiotaan ostaa omasta maakunnasta. Samalla ulkomaisen ruuan osuuden arvellaan ammattikeittiöissä nousevan 25 prosenttiin, osoitti Lähiruoka-hankkeen loppuraportti.

11.12.2014Taloudellinen vastuu

Komea kalkkuna koristaa hyvin myös suomalaista joulupöytää. Perinteisen, täytetyn joulukalkkunan lisäksi mehevästä kalkkunan fileestä voi valmistaa juhlapöytään sopivaa herkkua. Jos jotain sattuisi jäämään yli, syntyy tähteistä niin vokkia, vartaita kuin hampurilaisia.

10.12.2014Tuoteturvallisuus

Suurin osa elintarvikkeista myydään pakattuina. Siksi elintarvikepakkauksissa pitää olla selkeät merkinnät, joiden perusteella kuluttaja voi tehdä tietoisia valintoja ja ostaa itselleen soveltuvia tuotteita. Mitkä tiedot ainakin kannattaa tarkistaa?

09.12.2014Ravitsemus

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan suomalainen karppaaja karppaa varsin löyhästi. Osa karppaajista syö lähes puhtaita hiilihydraatteja, kuten sokeria ja valkoisia vehnäjauhoja. Hieman yli puolet itseään karppaajana pitävistä noudatti ruokavaliota laihtuakseen.

02.12.2014Ravitsemus

Ikääntyvät suomalaiset haluavat syödä tuttua, nautittavaa ruokaa, johon kukkaro ja puruvoima riittävät. Voimia säilyttää ravintotiheä ruoka, mutta laatu voi maksaa. VTT selvitti seniorien ruokanäköaloja.

28.11.2014Ympäristö

Vastuuverkko.fi ja Foodweb –sivustot latovat näytön pöytään, kun pohditaan vastuullisia ruokavalintoja. Tänä vuonna avatut tietosivustot sisältävät testejä ja lautasmallin mukaisen ateriasovelluksen. Keskustelut ja kuluttajapaneeli mittaavat ihmisten osallistumishalua.

25.11.2014Ravitsemus

Uusi valtion ravitsemusneuvottelukunta vuosille 2014 – 2017 on nimetty. Neuvottelukunnan rooli nimenomaan tieteellisenä asiantuntijaelimenä vahvistui uudessa kokoonpanossa. Ensimmäisenä työnään neuvottelukunta pohtii riittävää jodin saantia.