Bill Gates innostaa aivoriiheen kasviproteiinien käytössä

09.04.2013
Ajankohtainen tutkimus maailman laajasta kasviproteiinien kirjosta voi muokata ruokavarojamme olennaisesti paremmiksi, sanoo Microsoftin hallituksen puheenjohtaja Bill Gates. Hän on toiveikas, että pyrkimystä proteiinirikkaaseen ruokavalioon voidaan alkaa tyydyttää uusilla kasviproteiineja muokkaavilla tekniikoilla.

Gatesin mielestä ruoka on nyt kypsä perustavanlaatuisille innovaatioille.

- Lähestymiskulmamme ruokaa ei ole muuttunut viimeisen sadan vuoden aikana. Meidän on etsittävä uusia tapoja parantaa köyhien ravitsemusta muuttamalla joitakin rikkaan maailman ruokavalintoja, Gates kirjoittaa kolumnissaan Mashable-sivustolla.

Vasta 8 prosenttia kasviproteiineista löydetty

Gatesin ja hänen vaimonsa perustama hyväntekeväisyyssäätiö Bill & Melinda Gates Foundation on lähtenyt rahoittamaan kasviproteiinien kehittämistä ja viestintää niiden arvioiduista mahdollisuuksista.

Ruoka on tuoreen Gates Notes –videon ja kolumnin aihe. Hän on huolissaan lihantuotannon kestämättömästä kasvusta ja köyhien ravinnonsaannista.

Gatesin keräämien tietojen mukaan vasta kahdeksan prosenttia maailman kasviproteiinivaroista on kartoitettu. Hän viittaa Nathan Myrhvoldin kirjaan Modernist Cuisine, ja toteaa ymmärtävänsä miksi ihmiset pitävät lihasta ja kermakastikkeesta niin paljon.

"Voidaanko eläinperäisten ruokien makuja, suuntuntumaa ja ravintosisältöä tuottaa halvemmalla sekä vähemmän lihottavasti ja työläästi."

Kysymys kuuluu, voidaanko eläinperäisten ruokien makuja, suuntuntumaa ja ravintosisältöä tuottaa halvemmalla sekä vähemmän lihottavasti ja työläästi.

Hyötysuhteet puntariin

Maailman yleisimmistä viljelykasveista vehnästä, maissista ja soijastakin saadaan proteiineja ihmisruuaksi. Nyt valtaosa näiden kasvien sadoista kuitenkin syötetään kotieläimille. Gatesin mielestä hyötysuhde on liian matala, kun 10 kilosta rehua saadaan kilo naudanlihaa. Kotieläinten pito ja ruokinta tuottaa myös enemmän kasvihuonekaasuja kuin saman kasviproteiinin tuominen suoraan ihmisen lautaselle. 

Kasviproteiineista ja –öljyistä saadaan nopeasti kuumentamalla, paineella ja viilentämällä tuotteita, joita ei Gatesin mukaan erota esimerkiksi naudan tai siipikarjan lihasta tai kananmunista.

Pohjois-Amerikassa useat ruokayritykset ovat kehittäneet teknologioita, joilla kasviproteiineista ja –öljyistä saadaan nopeasti kuumentamalla, paineella ja viilentämällä tuotteita, joita ei Gatesin mukaan erota esimerkiksi naudan tai siipikarjan lihasta tai kananmunista.

Tiedoista ei vielä ilmene, onko näiden kasviproteiinituotteiden sulavuus, imeytyminen ja kivennäispitoisuus verrannollinen lihaan, muniin ja maitoon. Kansainväliset trendit osoittavat joka tapauksessa, että kasvisruuan syöminen osana sekaruokavaliota on yleistymässä länsimaissa. (Ruokatieto)