Chilit ovat vuoden vihannes 2013

15.01.2013
Paprikakasveihin kuuluvat chilit on valittu vuoden 2013 vihanneksiksi. Suomessa chilien kasvatus innostanut niin kauppapuutarhoja kuin kotiviljelijöitäkin. Suomalaisessa keittiössä chilien käyttö on vielä melko suppeaa, mutta kiinnostus chilejä kohtaan on kasvussa, kertoo Kauppapuutarhaliitto.

Chilien viljely ei ole helpoimmasta päästä, mutta silti ne ovat innostaneet etenkin monia miehiä puutarhatöiden pariin, vuoden vihanneksen valintaryhmä kiittää. Chilit ovat tarkkoja valon, lämmön ja kastelun suhteen.

Mielihyvän polte

Suomessa viljeltyjä chilipalkoja myydään sekä tuoreina rasioissa että jatkojalostettuina tuotteina chilijauheista säilykkeisiin. Chilit voivat koukuttaa myös fyysisesti. Palkojen tulinen polte saa ihmisessä aikaan mielihyvää tuottavan endorfiiniryöpyn.

Palkojen tulisuus johtuu kapsaisinoideista. Eniten näitä polttavia yhdisteitä on vaaleissa siemenkiinnikkeissä. Koska kapsaisinoidit ovat rasvaliukoisia yhdisteitä, poltetta ei voi lievittää vedellä. Parhaiten tulisuutta voi huuhdella suusta rasvaisilla maitotaloustuotteilla tai leivällä.

Kapsaisiinilla on todettu olevan joitakin terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Se saattaa suojata mahahaavalta ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Chileissä on myös erityisesti C- ja E-vitamiinia.

Lajikirjo haastaa kokeiluihin

Suomesta löytyy runsaasti innokkaita chiliharrastajia, niin kasvattajia kuin syöjiä. Esimerkiksi Tampereella järjestettävät chilifestarit ovat keränneet useana vuonna yli 20 000 kävijää.

Viljelijät vaihtavat keskenään siemeniä ja kasvatusvinkkejä. Chilikasvien perheessä lajeja ja lajikkeita riittää tuhansia, kuten myös monia viljelymenetelmiä multaruukusta vesiviljelyyn ja keinovalaistukseen. Harrastajille ne tuovat mielenkiintoa ja haasteita.

Paprikakasveille on ominaista sadon jaksottaisuus. Chileillä satotaakkaa voi jakaa ja näin varmistaa hedelmien tasaisempi kypsyminen keräämällä palkoja jatkuvasti.

Vuoden 2012 vihanneksia olivat tuoreet yrtit. Vuoden nimikkovihannes on nimetty vuodesta 1967 lähtien. (Ruokatieto)

Ruokatrendit: Paikallisesti virittynyt ruoka yhdistää (17.12.2012)
Kasvihuonekasvisten viljely kuluttaa aiempaa vähemmän energiaa (18.5.2012)
Tuoreet yrtit ovat vuoden vihannes 2012 (26.1.2012)

Muualla verkossa:
Kauppapuutarhaliitto: Vuoden vihannes 1967 - 2013
Puhtaasti kotimainen -sivusto
Facebook: Puhtaasti Kotimainen