EFSA: Kauran ja ohran beetaglukaani edesauttaa normaalia kolesterolia

09.10.2009
Euroopan elintarvikeviranomainen EFSA antoi viime viikolla puoltavan lausunnon suomalaiselle vilja-alalle merkittävien kauran ja ohran beetaglukaanille. Beetaglukaani on viljan liukoinen kuitu, jonka EFSA katsoo säännöllisessä käytössä edesauttavan normaalin veren kolesterolin ylläpitämistä.

Väitteen käyttäminen edellyttää, että päivittäisen ruuan tulisi sisältää vähintään kolme grammaa beetaglukaania kaurasta, kauraleseestä, ohrasta tai ohraleseestä. Tieteellisessä lausunnossa lisätään, että beetaglukaanin tulisi olla prosessoimatonta tai minimaalisesti prosessoitua, mutta vaatimusta ei tarkenneta.

Painonhallintaan liittyvää beetaglukaani-hakemusta EFSAn ei puoltanut.

Sokeritasapainoon liittyvä hakemus auki

Beetaglukaanille on haettu terveysväitettä myös sen yhteydestä sokeritasapainoon ja glykeemiseen indeksiin, mutta siitä lausuntoa ei ole vielä annettu.

Viljateknologian professori Hannu Salovaara Helsingin yliopistosta uskoo, että lausunto on ainakin kauran beetaglukaanille myönteinen, sillä näyttöä verensokerin alenemiseen pidetään yleisesti vähintään yhtä vahvana kuin kolesterolin alenemiseen.

- Terveysväittämän osalta kauran ja kauratuotteiden asema näyttää vahvalta. Prosessoimattomuusasiasta puolestaan tarvitaan lisää argumentteja, Salovaara sanoo.

EFSA julkaisi viime viikolla kantansa kaikkiaan 523 terveysväitteestä, joista kolmasosa vakuutti asiantuntijat. EFSA valmistelee EU:n yhteistä listaa sallituista toiminnallisista väittämistä. Listan odotetaan valmistuvan vuoden 2010 alussa. EFSAn puoltamat terveysväitteet vahvistetaan komissiossa. (Ruokatieto - Laura Lounasheimo)

EFSA julkaisi kantansa 523 terveysväitteestä (9.10.2009)
EFSA puoltaa kalsiumia, D-vitamiinia ja luustoa koskevaa terveysväitettä (13.8.2009)
Kaurahiutaleet kertovat vedenkulutuksen pellolta pakettiin (17.4.2009)
Täysksylitolin terveysväite siunattiin EU:ssa (29.4.2009)

Muualla verkossa:
EFSA: Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to beta glucans and maintenance of normal blood cholesterol concentrations