Evira: Muuntogeenisyys näkyy elintarvikkeen pakkauksessa

04.08.2009
Muuntogeenisten ainesosien käyttö näkyy ruuan pakkauksessa, muistuttaa elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Jos tuotteessa ei ole ilmoitettu muuntogeenisten ainesosien käytöstä, se ei ole muuntogeeninen.

Pakkausmerkintä tehdään sekä kuluttajapakattuihin että suurtalouskoon tuotteisiin, jos valmistuksessa on käytetty muuntogeenisiä kasveja tai niistä valmistettuja ainesosia yli 0,9 prosenttia. Suomessa kaupan hyllyiltä ei tällä hetkellä löydy elintarvikkeita, jotka sisältävät muuntogeenisiä ainesosia, Evirasta kerrotaan.

Eläinrehusta ei merkintäpakkoa kotieläintuotteeseen

Merkintävelvollisuus ei ylety lihaan, maitoon, kananmuniin tai muihin kotieläintuotteisiin, vaikka eläimiä olisi ruokittu muuntogeenisellä rehulla. Eviran ylitarkastaja Sanna Viljakainen kertoo oletuksen olevan, että rehun dna pilkkoutuu eläimen ruuansulatuksessa samalla tavalla olipa rehu tavanomaista tai muuntogeenistä. Lopputuotteesta tavanomaista ja gm-rehua ei hänen mukaansa voi määrittää.

Myöskään ravintoloiden ruokalistoihin kasviraaka-aineiden gm-merkintävelvollisuutta ei ole ulotettu.

- Tiedon on kuitenkin löydyttävä keittiöstä. Sitä voi kysyä samoin kuin esimerkiksi ruuan sisältämiä allergeenejä,  Viljakainen sanoo.

Gm-rehua käytetään Suomessa tavanomaisessa tuotannossa. Luomutuotannossa muuntogeenisyys on kielletty.

Joissakin EU-maissa on tuottajajärjestöjen omin sopimuksin perustettu tuotantoeläinten kasvatusketjuja, joissa gm-rehua ei käytetä ja gm-vapaus ilmoitetaan eläintuotteen pakkauksessa. Esimerkiksi Ranskassa tuotetaan hitaasti kasvavaa Loue-kanaa, jonka tavanomainen rehu ei sisällä muuntogeenisiä ainesosia.

Hyväksytyt muuntogeenit arvioitu haitattomiksi

Muuntogeeniset elintarvikkeet sisältävät geeniteknisesti muunnettuja organismeja tai niistä valmistettuja ainesosia. Ne voidaan lyhentää muotoon gm tai gmo. Markkinoille päästäkseen tällaiset elintarvikkeet joutuvat EU:ssa läpäisemään tiukan tutkimus-, tarkastus- ja lupamenettelyn.

Muuntogeeniset elintarvikkeet tulee merkitä selkeästi. Merkintä "muuntogeeninen" tai esimerkiksi "valmistettu muuntogeenisestä soijasta" löytyy ainesosaluettelosta välittömästi muuntogeenisen ainesosan jälkeen tai muuntogeenisestä lajista valmistettujen ainesosien jälkeen.

Hyväksytyt muuntogeeniset ainekset eivät vaikuta haitallisesti ihmisen, eläimen tai ympäristön terveyteen. Evira ja Tulli valvovat Suomessa muuntogeenisiä elintarvikkeita ja rehuja.

Muuntogeeniset elintarvikkeet ovat elokuun teema Tuoreet kasvot 2009 – pakkausmerkinnät valokeilassa -kampanjassa. Kampanjassa ovat mukana myös Finlands svenska Marthaförbund, Kuluttajat - Konsumenterna, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Marttaliitto ja Suomen Kuluttajaliitto. (Ruokatieto)

Suomi ajaa gmo-vapaita alueita ja gm-ruuan merkintää (19.3.2009)
Gm-ruuan turvallisuusmielikuva nolla geenilääkkeisiin verrattuna (13.1.2009)
Uusi gm-maissi lähtee kansalaisten kommenttikierrokselle (8.1.2009)

Muualla verkossa:
Tuoreet kasvot, pakkausmerkinnät valokeilassa -kampanja: Muuntogeenisyysmerkinnät