Hyvän maun rajoilla' valittiin vuoden keittokirjaksi

19.11.1998
Kielellisesti hauska ja visuaalisesti rikas 'Hyvän maun rajoilla - ruokaa ja
ruokapuhetta' -ruokakirja valittiin torstaina Vuoden 1998 Keittokirjaksi RUOKA
98 -messuilla Helsingissä. Keittiömestari ANTTI VAHTERAN ja VISA NURMEN
kirjoittama teos innostaa raadin mukaan lukijaansa ja edustaa trendikkäästi
juuri tätä aikaa. Sakeasta keskustelusta, keittiön huuruista ja höyryistä
syntynyt tiivistunnelmainen ruokakirja uudistaa keittokirjaa perinteitä
vaalien. Kirjoittajat toivovat, että ruuanlaitto ruokakirjan parissa on hauskaa
ja ennen kaikkea hyvän mielen lähde.

Valion ja Jaakko Kolmosen kirjoille kunniamaininnat

Ensimmäiseen Vuoden Keittokirja -kilpailuun osallistui liki 30 teosta.
Kunniamaininnalla palkittiin Valio Oy:n 'Aloittelevan Amorin keittokirja', jota
ylistettiin käyttäjälleen helposti avautuvaksi, luotettavaksi ja inspiroivaksi.
- Kunniamaininta on samalla kiitos Valion koekeittiön pitkäjänteisestä työstä,
josta kuluttajat ovat saaneet vuosikymmenten ajan nauttia, Suomen Gastronomien
Seuran puheenjohtaja RIITTA SUOMINEN totesi.

JAAKKO KOLMOSEN kirjoittama 'Ruokaa luonnon helmassa ja ulkouunin lämmössä' sai
myös kunniamaininnan. Kolmosen lähes runollinen keittokirja tuo esiin jo
unohtumassa olevaa perinnettä, ulkouunin monipuolista käyttöä, ja säilyttää
jälkipolville sellaisia ruokaohjeita, joita ei enää muualta saa. Teosta
kehuttiin kesämökkiläisten toivekirjaksi.

Vuoden keittokirja on kirjoitettu herkkusuille

'Hyvän maun rajoilla - ruokaa ja ruokapuhetta' -kirja on kirjoitettu kaikille
niille onnellisille ihmisille, joilla on huomenlahjanaan syntyperäinen
aistillisuus. Kurttuotsaisuus joutaa romukoppaan, ja alkupaloiksi kirjan
tekijät tarjoavat Brillat-Savarinin 1800-luvulla lausumia sanoja -
'Herkkusuiksi syntyneet ovat yleensä keskikokoisia. Heillä on pyöreät tai
neliömäisen leveät kasvot, kirkkaat silmät, matala otsa, lyhyt nenä, turpeat
huulet ja pyöreä leuka. Naiset ovat pulleahkoja, pikemminkin sieviä kuin
kauniita, liikalihavuuteen taipuvaisia. Mikäli nainen on lähinnä makeankipeä,
hänen piirteensä ovat sirommat ja hienostuneemmat, hän on ulkomuodoltaan
herttaisempi ja yleensä maiskuttaa suutaan.'

Vahteran ja Nurmen mielestä ei kuitenkaan pidä huolestua, jos lukija ei
tunnista itseään edellisestä kuvauksesta. - Olemme sitä mieltä, että
ruuanlaiton tulee olla ennen kaikkea hyvän mielen lähde. Toivomme, että olemme
kyenneet välittämään kirjaan niitä tuntemuksia, joiden vallassa olemme sekä
kokanneet, kuvanneet että kirjoittaneet.

Ruuanlaiton pitää olla kirjoittajien mukaan hauskaa, sillä kyseenalaisten
fiilisten vallitessa valmistettuihin ruokiin ilmaantuu selittämätön apea
makuvivahde. Onnettomien ruokailijoiden mieliin tulee vappuaamuinen haalea
kattila, jonka sisältönä on yksinäinen ja kelmeä nakki.

Raaka-aineista ei tingitä

Kirjan reseptit on laadittu yhtä vankkumatonta mittatikkua käyttäen. Vahteran
ja Nurmen mukaan jokainen, joka osaa valmistaa ruskean peruskastikkeen ilman
lähdekirjallisuutta, on pätevä loihtimaan pöytäänsä kaikki kirjan ruokalajit.

Tunnusomaista keittiömestari Antti Vahteran ja Visa Nurmen keittiötaiteelle on
tinkimättömyys valmistusaineissa. Esimerkiksi lasagne valmistuu tuorepastasta,
sinapiksi suositellaan kuuluisaa Dijonia ja parmesan tulee raastaa juuri ennen
ruuanvalmistusta. Vahtera ja Visa haluavat kirjassaan myös tuoda esiin
loistavia raaka-aineita, joiden arvostus on pudonnut hinnan myötä. Tällainen on
esimerkiksi lohi, josta kirjoittajat loihtivat useita käyttömahdollisuuksia.

Vuoden 1998 Keittokirjan valitsi viisihenkinen raati. Raadissa istuivat
keittiömestari, tv-kokki Maija Silvennoinen, Ruokatoimittajat ry:n
puheenjohtaja Tuula Nieminen, kotitalousopettaja Merja Huovinen Helsingin
yliopistosta, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Riitta Suominen ja AD
Heikki "Herbie" Kastemaa. Suomen Messut järjesti kilpailun osana RUOKA 98
-tapahtuman ohjelmatarjontaa. Seuraava kilpailu järjestetään ensi vuonna, ja
tulokset julkistetaan marraskuisilla ELMA 99 -messuilla. (FF)