Ikääntyviä kiinnostaa valmisruuan tuunattavuus

31.08.2012
Ikääntyviä ei kiinnosta erityinen senioreille suunnattu ruoka, vaan tavallinen hyvä ruoka ja tuunattava valmisruoka. Ruokaa on totuttu tekemään itse ja valmistakin halutaan muokata oman maun mukaiseksi. Kaupassa ikääntyvät toivovat räätälöityjä palveluita, joita ei kuitenkaan alleviivata seniori-nimikkeillä.

Nyt valmiit ruokavaihtoehdot kaupassa, kotipalvelussa ja hoitolaitoksissa eivät vastaa ikääntyvien kuluttajien käsityksiä ateriasta. Heidän mielestään lämmitettävän valmisruuan lisäksi ateriaan vaaditaan kasvislisäke kuten salaatti sekä leipä, ruokajuoma, jälkiruoka ja kahvi.

Valmisruokien käytön suurimpia esteitä ovat ruokien epämiellyttävä maku, niiden sisältämät lisäaineet, epämääräinen ulkonäkö ja rakenne sekä korkea hinta. Tiedot käyvät ilmi Kuluttajatutkimuskeskuksen tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin yli 55-vuotiaiden näkemyksiä ikääntyville mieluisasta ateriasta ja ateriapakkauksista.

”Valjuja ja saman makuisia”

Erikoistutkija Helena Tuorila Kuluttajatutkimuskeskuksesta muistuttaa, että ikääntyvät ovat kuluttajina samanlaisia kuin muutkin, he haluavat syödä vaihtelevasti ja yksilöllisesti.

- Niin valmisruokiin kuin ruokapalveluihinkin toivotaan valinnanvaraa, räätälöintimahdollisuuksia ja joustavuutta, Tuorila sanoo.

Ikääntyvät kertoivat tutkimuksessa, että valmisruuissa pääraaka-aineen maku peittyy herkästi erilaisiin mausteseoksiin, ja ruuasta katoaa sille ominainen luonne. Ruokia moititaan myös mauttomiksi ja valjun värisiksi. Ainesosia ei aina pysty tunnistamaan.

- Vähän semmoinen tunne, että ai mitäs tää onkaan, kun se maistuu samalta kuin eilinen ruoka, vaikka eri ruokalaji, kuluttaja pohti tutkimuksessa.

Kritiikki on samansuuntaista, kuin jota koululaiset antoivat kouluruuasta Lasten parlamentin vuonna 2010 toteuttamassa kyselyssä. Eniten vierastettiin mössöruokien nimellä kulkevia aterioita, joista ei erottanut raaka-aineita.

Lisää kasviksia ja proteiinia

Ikääntyvät toivoivat ruokiin ennen kaikkea lisää kasviksia ja vähemmän lisäaineita. Vastaajat kertoivat nyt käyttävänsä valmisruokia vain satunnaisesti esimerkiksi sairauden tai remontin aikana.

Ruokien ravitsemukselliseen laatuun vastaajat kaipasivat parannusta myös lisäämällä proteiinin ja kuidun osuutta. Annoskokojen pienentyessä iän myötä vaatii lihaskunnon ylläpito proteiinia ja ruuansulatuksen toiminta kuitua tiivistetymmässä muodossa.

Palvelutalojen asukkaat toivovat mahdollisuutta maustaa itse ruokaansa esimerkiksi pöytiin tarjolle asetetuilla mausteilla ja salaatinkastikkeilla. Ruuan tarjolle panolla ja ruokailutilan yleisellä viihtyvyydellä on vastaajien mukaan suuri merkitys ruokahaluun.

Myös suoraan tarjottimille annostelluissa aterioissa esteettisyys koettiin tärkeäksi, eikä esimerkiksi pääruokaa ja salaattia haluta syödä samalta lautaselta.

Räätälöintiä tahdikkaasti

Kuluttajat eivät halua kauppoihin erityisiä senioriosastoja tai ikääntyville suunnattua valmisruokaa. Ikääntyvien huomioimisen toivotaan tapahtuvan kaupoissa tahdikkaammin.

Kaupat voisivat tarjota kuljetuspalveluita, ruokaa omasta keittiöstään sekä lounaskahviloita. Päivisin kaupoissa voisi olla pakkaajia ja apua hitaasti eteneville kuluttajille. Kotiinkuljetuksen lisäksi palveluhenkilöt voisivat laittaa ruokia kaappeihin ja jopa lämmittää niitä asiakkaille.

Pakkauksiin ja kaupan opasteisiin kaivattiin selkeitä merkintöjä, joista ainakin ruuan päiväys ja ravintosisältö tulisivat hakematta esiin. Niin valmisruokien valikoiman kuin merkintöjenkin selkeyttämisen uskotaan helpottavan kaikenikäisten ruokailijoiden arkea.

Tutkimukseen osallistui 266 yli 55-vuotiasta kuluttajaa. Tutkimusaineisto kerättiin ryhmäkeskusteluissa sekä eläytymismenetelmällä, jossa kuluttajat kirjoittivat näkemyksensä hyvästä tai huonosta ateriasta.

Raportti on osa Tekesin rahoittamaa Seniori-Sapuska-kehittämishanketta, joka toteutetaan teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen yhteistyönä. Seniori-Sapuska -hanke alkoi viime vuonna ja se päättyy vuonna 2014. (Ruokatieto)

Seniorien kaipaamien ruokaelämysten tunteminen on kilpailuvaltti (18.1.2012)
Kulutustutkija: Suomesta puuttuu nautinnon kulttuuri, ruuasta säästetään aina ensiksi (24.1.2011)

Muualla verkossa:
Kulutajatutkimuskeskus: Ikääntyvien näkemyksiä hyvästä ateriasta ja ateriapakkauksesta (pdf)