Joululaatikot ovat ominta ruokakulttuuriamme

23.12.2014
Joululaatikot, kinkku, rosolli, glögi, piparkakut ja joulutortut ovat säilyttäneet suosionsa hämmästyttävän hyvin suomalaisessa joulupöydässä. Juhlatarjoiluun tuodaan mielellään uusia vaihtelevia kokelaita, erityisesti upeita kala- ja jälkiruokia. Myös ikivanha jouluruoka voi nousta trendiksi.

Lähes kaikki joulun suositut perinneherkut ovat jo ainakin 100 vuotta vanhoja. Ruokahistoriaa tutkinut filosofian tohtori Merja Sillanpää sijoittaa suurimman osan niistä juuriltaan Keski-Eurooppaan, mutta esimerkiksi joululaatikot ovat alkuperältään mitä suomalaisinta ruokaa.

Rosolli on lähtöisin Italiasta, mutta mistä löytyvät muiden jouluruokiemme juuret? Mitkä ikiaikaiset ruuat voisivat nousta uusiksi trendeiksi?
Lue lisää Tiedä mitä syöt -artikkelista:
Älä heitä ruokaa pois: Joululaatikot mitä suomalaisinta rukakulttuuria