Jouluun juureksilla uudella tavalla

26.11.1998
Tavallisimmat joulun ajan juurekset ovat porkkana, lanttu ja punajuuri. Ei tule
kuitenkaan unohtaa perusruokaamme perunaa, joka kuuluu myös olennaisesti joulun
ajan ruokiin mm. perunalaatikon muodossa ja kyytipoikana sillien ja muiden
joulukalojen kanssa.

Juuresten kulutus suurimmillaan

Joulun alla erityisesti lantun ja punajuuren kulutus kasvaa tuntuvasti.
Kotitaloudet ostavat jopa puolet koko vuoden lantuista jouluruokiin. Porkkanan
kulutus on tasaisempaa läpi vuoden. Porkkanoiden kulutus on kasvanut
tasaisesti koko yhdeksänkymmentäluvun, mutta lanttu ja punajuuri ovat vaivoin
pitäneet pintansa.

Juureksia jouluruokiin uudella tavalla

Varsinkin joulun alla, pikkujouluateroita valmistellessa, voisi perinteisistä
joulun ajan juureksista valmistaa ruokia uudella tavalla. Perinteinen rosolli
voidaan muuttaa punajuuri-fetajuustosalaatiksi ja porkkanalaatikko vaihtaa
inkiväärillä ja persiljalla maustetuiksi keitetyiksi porkkanaviipaleiksi.
Joulun ajan taatelikakku puolestaan voidaan mehevöittää porkkanaraasteella.
Lanttulaatikon sijasta voi kokeilla myös haudutettuja lanttukuutioita yrteillä
maustettuina. Sitten varsinaisessa joulupöydässä perinteiset jouluruoat tuovat
sen "oikean" joulutunnelman tuoksuineen ja makuineen, eikä niihin ole ehditty
vielä kyllästyä.

Vähäenergisiä ja edullisia raaka-aineita

Juurekset ovat erittäin edullisia ja erityisesti joulun alla niitä saa ostaa
suurissa pusseissa edulliseen hintaan. Juurekset ovat tunnetusti myös
vähäenergisiä ja sopivat näin ollen hyvin joulun ajan ruokapöytään
tasapainottamaan helposti energiasisällöltään liian raskaiksi koostuvia
jouluaterioita. Juurekset antavat aterioihin myös kaivattua silmäniloa
kirkkailla väreillään ja varsinkin makua mehukkuudellaan.

Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset suosittelevat edelleen
hiilihydraattipitoisten ruoka-aineiden; juuresten, vihannesten, perunan,
marjojen, hedelmien ja viljavalmisteiden käytön lisäämistä ruokavaliossa niiden
sairauksia ehkäisevien ja terveyttä ylläpitävien ominaisuuksien vuoksi.
Ruokakolmiossa peruna, viljavalmisteet, kasvikset, marjat ja hedelmät
muodostavat ruokavalion perustan. Suomalaisten kasvisten kulutus on kasvanut
kiitettävästi, mutta niiden käyttöä olisi varaa vieläkin nostaa. Vanha vuosi
voidaan päättää kirimällä kasvisten kulutuksessa yhä lähemmäksi
ravitsemussuosituksia.


Kotimaiset Kasvikset ry:n teemaviikkoa Jouluun juureksilla vietetään viikolla
49 (30.11.-6.12.98). Kaarina Roininen on laatinut oheiset ruokaohjeet.
Pikkujoulun punajuuri-fetajuustosalaatti
Inkivääriporkkanat
Porkkana-Taatelikakku

Tämä tiedote on sähköisessä muodossa Kotimaiset Kasvikset ry:n kotisivuilla
http://www.finfood.fi/kasvikset kohdassa tiedotus/tiedotteet ja Finfoodin
tiedotteissa osoitteessa http://www.finfood.fi.