Kana on vuoden 2013 maatiaiseläin

11.02.2013
Ruuan suhteen vaatimaton, viileässäkin selviytyvä maatiaiskana on vuoden 2013 maatiaiseläin. Alkuperäisrotumme on aikojen kuluessa sopeutunut paikallisiin kasvatusolosuhteisiin. Suomalaista maatiaiskanaa pidetään elinvoimaisena ja pitkäikäisenä sekä rotuna, jolla on tallella luontainen vaisto jälkeläisten hoitoon.

Suomalaisia maatiaiskanoja on nykyisellään noin 4 800. Erillään säilytettäviä kantoja kanoissamme on tusinan verran. Kantojen geneettistä taustaa ja sukulaisuussuhteita selvitetään Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa MTT:ssä käynnissä olevassa perimän tutkimuksessa. Tuloksia on odotettavissa vuonna 2013.

1300-luvulla kananpidon katsotaan olleen maassamme jo vakiintunutta.

Kahden vuosituhannen historia

Maatiaiskanalla on ollut oma geenivarojen säilytysohjelmansa jo 15 vuoden ajan. Mikä on kuitenkin vain lyhyt tuulahdus sen historiassa, sillä suomalaisen maatiaiskanan juuret juontavat ajanlaskumme alkuun. 1300-luvulla kananpidon katsotaan olleen maassamme jo vakiintunutta.

Suomessa kanasta kehittyi paikallisiin oloihin sopeutuneita kantoja, jotka ovat vuosien saatossa risteytyneet lähialueiltamme myöhemmin tuotujen kanojen kanssa. Näiden jälkeläisiä ovat nykyiset maatiaiskanamme kaksitoista erillistä kantaa.

Parikymmentä vuotta sitten havahduttiin siihen, että suomalaisen maatiaiskanan tulevaisuus oli huolestuttavasti vaarantunut. MTT:n koordinoiman ohjelman tavoitteena on säilyttää maatiaiskanan eri kantoja, rotupuhtautta ja perinnöllistä monimuotoisuutta.

Uusia kanankasvattajia kaivataan

Yksittäiset kannat ovat kuitenkin edelleen uhanalaisia ja uusia kasvattajia tarvitaan.

Maatiaiskanan säilytysohjelma on onnistunut tehtävässään välttää maatiaiskanarodun sukupuutto. Yksittäiset kannat ovat kuitenkin edelleen uhanalaisia ja uusia kasvattajia tarvitaan.

Ohjelman säännöt uusittiin viime vuonna ja julkaistiin pdf-tiedostona MTT:n sivuilla. Säilytysohjelmaan liittyneet kasvattajat rekisteröidään ja heidän odotetaan raportoivan tietoja eläinten lukumääristä sekä ulkomuoto- ja tuotostiedoista.

Maatiainen ry valitsee vuosittain vuoden maatiaiseläimen, maatiaiskasvin ja perinnemaiseman, joita yhdistys haluaa tehdä tunnetuksi. Vuoden 2013 kasviksi on valittu perinteinen perenna harjaneilikka. Viime vuoden maatiaiseläin oli sarvekas kyyttölehmä. (Ruokatieto)