Kananmunan leima kertoo tuotantotavan ja alkuperän

21.09.2004
Kananmunan alkuperä ja tuotantotapa näkyvät munan kuoren leimassa. Merkinnän avulla muna voidaan jäljittää kanalaan asti. Kuluttajienkin uskotaan kiinnostuvan merkinnästä, sillä se lisää luotettavuutta. Leimasta tiedottava "Valitse muna, jonka tunnet" -kampanja polkaistiin tänään käyntiin Kananmunaviikon kunniaksi.
Kananmunan alkuperä ja tuotantotapa näkyvät munan kuoren leimassa. Merkinnän
avulla muna voidaan jäljittää kanalaan asti. Kuluttajienkin uskotaan
kiinnostuvan merkinnästä, sillä se lisää luotettavuutta. Leimasta tiedottava
"Valitse muna, jonka tunnet" -kampanja polkaistiin tänään käyntiin
Kananmunaviikon kunniaksi.

Kananmunien merkintä on ollut pakollinen vuodenvaihteesta asti. Merkinnässä
ensimmäinen numero ilmaisee tuotantotavan: 0=luonnonmukainen tuotanto,
1=ulkokanala, 2=lattiakanala ja 3=häkkikanala. Suomessa käytössä ovat numerot
2, 3 ja 0, sillä ulkokanaloita ei kylmän ilmaston vuoksi Pohjoismaissa ole
lainkaan. Suomessa 85 prosenttia kananmunista tuotetaan häkkikanalassa. Noin 12
prosenttia munista tuotetaan lattiakanalassa, ja vajaat kaksi prosenttia
luomukanalassa.

Tuotemerkit saattavat hämmentää

Tuotemerkkien kirjo on munamarkkinoilla valtaisa, eikä tuotantotapa aina selviä
helposti. Kuluttajaa saattavat hämmentää esimerkiksi onnelliset ja vapaat kanat
sekä maalaismunat. -- Uusi leima yhdenmukaistaa kuluttajan saamaa tietoa ja
poistaa tulkinnanvaraa, Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja ILKKA RAUKOLA
toteaa. Yli puolet suomalaisista kertoo valitsevansa häkkikanalassa tuotettuja,
tavallisia munia. Myös vapaan tai onnellisen kanan munat ovat suosittuja,
kertoo Gallup Elintarviketiedon tutkimus.

Tutkimuspäällikkö EEVA HEIKKILÄ Gallup Elintarviketiedosta sanoo, että
kuluttajat tuntevat tuotantotapojen päälinjat, mutta tarkemmista
yksityiskohdista tiedetään vain vähän. Epätietoisuus lisää mielikuvien
tunteenomaisuutta. -- Tuotantotapa vaikuttaa keskeisesti munien valintaan,
joten erojen tunteminen on kuluttajille tärkeää. Tiedotuskampanjalle on selkeä
tilaus, hän toteaa.

Salmonella pysyi loitolla valvonnassa

Alkuperämaa ilmenee leiman maatunnuksesta, joka Suomella on FI. Käytännössä
kaikki Suomessa myytävät pakatut kananmunat ovat täällä tuotettuja, sillä
Suomessa noudatetaan tiukkaa salmonellanvalvontaohjelmaa, ja salmonellaa
esiintyy erittäin vähän. Suomessa tutkitaan vuosittain tuhansia näytteitä ja
esimerkiksi viime vuonna ei munintakanaloista löytynyt yhtään
salmonellapositiivista näytettä. Vastaava ohjelma on myös Ruotsissa.

Kuoren leiman viimeinen numerosarja leimassa on tilatunnus, josta selviää munan
tuotantotila. Jokaisella munia myyvällä kanalalla on tilatunnus. Yhdellä
tuottajalla voi olla useita tilatunnuksia, jos kanaloissa käytetään eri
tuotantotapoja. Tilatunnukset löytyvät kanalarekisteristä, jota ylläpitää maa-
ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus.

Myös esimerkiksi Munakunnan internetsivulta voi selvittää, mikä yhtiölle munia
toimittava kanala koodin taakse kätkeytyy.

Ruuan alkuperästä ei tiedetä
Leiman uskotaan lisäävän kuluttajan luottamusta. -- Ruuan tie kuluttajalle on
pidentynyt sekä ajallisesti että fyysisesti. Ruuan alkuperän hämärtymisestä
seuraa epävarmuutta, tutkija MERI VEHKAPERÄ Joensuun yliopistosta kertoo. --
Turvallisuuden tunnetta hankitaan tekemällä tietoon perustuvia valintoja,
Vehkaperä huomautti tiedotustilaisuudessa tänään Helsingissä. (Finfood)