Kansanterveyspäivässä kerrattiin elintapojen merkitystä

11.11.2014
Jopa 90 prosenttia tyypin 2 diabeteksesta ja 70 prosenttia sepelvaltimotaudeista on ehkäistävissä, kun terveellinen ravinto, riittävä liikunta ja painonhallinta suojaavat ihmisiä. Nyt kolesteroli ja verenpaine näyttävät päinvastoin nousevan.

Samat, tunnetut riskitekijät vaikuttavat yhtä aikaa useisiin kansansairauksiin. Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut tavoitteen, että alle 70-vuotiaiden kuolleisuus sydäntauteihin, aivohalvauksiin, syöpiin, keuhkoahtaumatautiin ja diabetekseen vähenee jäsenmaissa neljänneksellä vuoteen 2025 mennessä.

"Lasku sepelvaltimotautikuolleisuudessa pysähtyy tai kääntyy jopa nousuun."

Ylijohtaja Erkki Vartiainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta uskoo, että näiden kroonisten sairauksien ehkäisy onnistuu Suomessa, mikäli muutokset keskeisissä riskitekijöissä kehittyvät myönteiseen suuntaan.

- Tällä hetkellä ennuste näyttää, että pitkään jatkunut lasku sepelvaltimotautikuolleisuudessa pysähtyy tai kääntyy jopa nousuun. Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että väestön keskimääräinen kolesterolitaso on noussut, ja myös verenpaineessa on tapahtunut muutoksia epäedulliseen suuntaan, Vartiainen varoittaa.

Lue Tiedä mitä syöt –pikaoppaan artikkelista, miten yhteiskunta voi tehdä terveelliset elintapamuutokset helpommiksi:
Arjen valinnat ratkaisevat: Yhdeksän kymmenestä voisi välttyä diabetekselta