Kefiiri lupaava elintarvike allergian ehkäisyssä

17.10.2006
Miedoilla alkoholipitoisilla maito- tai soijajuomilla eli kefiireillä saattaa
olla allergialta suojaavaa vaikutusta. Journal of the Science of Food and
Agriculture -lehdessä julkaistu tutkimus tehtiin hiirillä, joten
asiantuntijoiden mukaan tarvitaan vielä runsaasti lisää tutkimusta asian
varmistamiseksi.

Kefiiri valmistetaan käymisteitse elävien bakteereiden avulla. Tutkimuksessa
osalle hiiristä juotettiin maidosta tai soijasta tehtyjä kefiirejä 28 päivän
ajan. Osa hiiristä sai puolestaan niin sanottua tavallista maito- tai
soijajuomaa.

Maito- ja soijakefiirit vähensivät allergisia reaktioita välittävän
immunoglobuliini E:n (IgE) ja immunoglobuliini G1:n (IgG1) määriä seerumissa
merkitsevästi. Esimerkiksi ovalbumiiniin reagoivan IgE:n määrä väheni
maitokefiiriä saaneiden ryhmässä kolminkertaisesti. Ovalbumiini on munan
valkuaisesta löytyvä proteiini, joka aiheuttaa allergiaa erityisesti pienille
lapsille.

Lisäksi hyödyllisten bifidobakteerien ja maitohappobakteerien määrä lisääntyi
ulosteissa merkitsevästi. Haitallisten Clostridium perfringens -bakteerien
määrä puolestaan väheni merkitsevästi. (Finfood)

Journal of the Science of Food and Agriculture