Kesätunnelmia Hakaniemen torilta

01.09.2022
Elokuisena perjantaiaamuna Hakaniemen torin tunnelma oli rauhallinen. Sää oli pilvinen ja melko painostava, mutta lämmin. Väkeä liikkui rauhakseen torilla, erityisesti kahvikojuilla. Kahvin lisäksi torimyyjillä oli tarjolla muun muassa kotimaisia marjoja, perunaa ja herneitä. Rauhallinen aamu oli otollinen hetki torimyyjien ja asiakkaiden kanssa rupatteluun.

Aloitimme kierroksen Arjan Marjan kojulta, joka on ollut Hakaniemen torilla jo 35 vuotta. Myyjän mukaan suosittuja tuotteita ovat olleet mansikat, vadelmat ja herukat. Tämä kesä on ollut edellisiä kesiä hiljaisempi. Syyksi arveltiin ainakin kojujen siirtyminen kauppakeskuksiin ja ruokakauppojen edustalle. Turisteja on käynyt muun muassa Helsingissä järjestetyn jalkapallon Super Cupin aikoihin. Kysyimme myyjältä, miten hiljentynyttä toria voisi kehittää. Hän kaipasi torille esimerkiksi jäätelökioskia, sillä jäätelö, marjat ja kahvi ovat erinomainen yhdistelmä. Myös muiden alojen yrittäjät, esiintymislava ja useammat istumapaikat toisivat torille eloa ja viihtyvyyttä. Hakaniemen tori on hyvien julkisten yhteyksien varrella, mutta myös yksityisautoille kaivattaisiin enemmän parkkitilaa.

Torimyyjän työn parhaiksi puoliksi mainitaan erilaisten ihmisten kohtaaminen. Myyjä kuvailee olevansa terapeutin kaltaisessa roolissa, sillä ihmiset avautuvat hänelle kaikenlaisista asioista, niin iloista kuin suruista. Merkityksellisyyttä työhön tuovat asiakkaat, jotka ovat käyneet marjakojulla ensimmäisistä vuosista lähtien. Useat asiakkaat käyvät kojulla joka kesä, jolloin myös kuulumiset vaihdetaan. Varsinkin iäkkäämpien asiakkaiden kohdalla kohtaamiset saavat miettimään, näkeekö heitä vielä seuraavana kesänä. Myös toisella marjakojulla, ensimmäistä torikesäänsä viettävä myyjä vahvistaa torimyyjän työn parhaiksi puoliksi ihmisten tapaamisen. Hänen mukaansa torilla on yleisesti hyvä tunnelma, jota voisi vielä kehittää lisäämällä kaikille sopivaa tekemistä. Tammilehdon herneiden kojulla lisätään parhaisiin puoliin myös raitis ilma. Myyjä on samaa mieltä parkkipaikkojen vähyydestä, joka vaikeuttaa torille tulemista autolla.

Myös Lopen peruna T. Ketosen koju on ollut Hakaniemen torilla kauan, 40 vuotta. Hyvä sää on suosinut vilkkaudeltaan keskinkertaista torikesää. Huono sää vaikuttaa asiakkaiden käymisen lisäksi tuoreiden tuotteiden laatuun, joten torimyyjä osaa arvostaa hyvää säätä. Heidän mukaansa erityisesti pientä perunaa on ostettu tänä kesänä paljon. Myyjät kertovat Hakaniemen torin olleen aikaisemmin vilkkaampi ja täydempi. Hakaniemen torilla pääosassa ovat aina olleet ruoka ja kukat. Heidän mukaansa torille tullaan useimmiten ostamaan jotakin tiettyä tuotetta. Kojulla arvellaan, että torilla käymistä pidetään vanhanaikaisena toimintana, mikä voi vaikuttaa torien hiljentymiseen.

Pääsimme keskustelemaan myös muutamien asiakkaiden kanssa. Hieman kauempaa tullut pariskunta kertoo käyvänsä toreilla satunnaisesti ja tällä kertaa he olivat tulleet Hakaniemen torille aamukahville sekä ostamaan kotimaisia marjoja. Torissa vetoaa erityisesti elämyksellisyys, tuotteiden kaunis esillepano sekä kotimaisuus. Sunnuntaisin on mukava käydä sunnuntaimarkkinoilla erityisesti lastenlasten kanssa, jolloin ruoka- ja kukkakauppiaiden lisäksi on myös muiden alojen myyjiä. Asiakkaat arvelevat, että torien hiljentymiseen vaikuttaa tuoretuotteiden siirtyminen kaupan valikoimiin. Pariskunta ehdottaakin, että torimyyjät voisivat jakaa omaa osaamistaan asiakkaille esimerkiksi jakamalla säilöntään ja kukkien hoitoon liittyviä vinkkejä. Hakaniemen torin tunnelmaa voisi myös piristää erilaiset esiintyjät ja musiikki.

Jututimme myös kahta vanhempaa herrasmiestä, jotka olivat tulleet tapaamaan toisiaan “teltalle”. Teltalla tarkoitetaan Hakaniemen torin yhtä tiettyä kahvilaa, jossa he tapaavat säännöllisesti. Kaverukset löysivät torien hiljentymisestä myös positiivisen puolen, kun torimyyjille tai kahville ei tarvitse jonottaa niin kauaa. Hakaniemen torille he kaipaavat muiden tavoin esiintymislavaa ja lisää tunnelmaa musiinkin avulla.

Rupattelujen perusteella toreja ja niiden tunnelmaa arvostetaan paljon ja erityisesti Hakaniemen torille löytyi useita kehitysideoita niin myyjiltä kuin asiakkailtakin. Me pidimme erityisesti siitä, kuinka tuoreilta tuotteet näyttivät ja kuinka houkuttelevasti ne oli laitettu esille. Torilla oli leppoisa ja seesteinen tunnelma. Jäimme pohtimaan millainen ensi kesä Hakaniemen torilla mahtaa olla, kun Hakaniemen kauppahalli siirtyy takaisin alkuperäiseen hallirakennukseen.