Kestävät ruokakaupungit uusi haaste ruokastrategioihin

31.12.2014
Britanniassa kaupungit ja alueet voivat hakea kestävän ruokakaupungin arvonimeä, kun niiden julkiset ruokahankinnat ja hyvinvointipalvelut täyttävät tietyt kriteerit. Reilun kaupan kaupunkeja meillä jo on, tulevatko kestävät ruokakaupungit myös Suomeen.

Britannian luomusertifiointijärjestö Soil Association on kehittänyt yhdessä julkisten, yksityisten ja järjestötoimijoiden kanssa Sustainable Food Cities Network –aloitteen, jossa julkisen ruuan ja ruokapolitiikan suunnaksi otetaan kestävä hankinta ja ruokapalveluiden toteutus.

Ruokapolitiikan suunnaksi otetaan kestävä hankinta ja ruokapalveluiden toteutus.

Monta haastetta kerralla

Kestävyyttä punnitaan viiden teeman kautta. Ne ovat hyvinvointia ja terveyttä kaikille, ekologinen kestävyys, paikallistaloudellinen hyvinvointi, sitkeät yhteisöt sekä reiluus ruokaketjussa.

Monet aikamme haasteet liittyvät kesävään ruokapolitiikkaan.

Monet aikamme haasteet liittyvät kesävään ruokapolitiikkaan, aloitteen taustajoukot luettelevat. Kestävä ruoka on tapa hoitaa esimerkiksi ylipainoisuusepidemiaa, luonnon monimuotoisuutta, köyhyyttä, ilmastonmuutosta sekä hävikkiä ja jätteenkäsittelyä.

Kestävien ruokakaupunkien verkostosta pyritään Britanniassa luomaan strategioiden ja kokemusten jakamisen alusta eri kokoisille ja -taustaisille toimijoille ruokalautasen kaikilla reunoilla. (Ruokatieto)