Kokoliha nousi haastamaan jauhelihan suosikkiruokien joukossa

12.06.2013
Suomalaisten suosituin ruokalaji on edelleen jauhelihakastike. Se on pitänyt pintansa jo vuosia. Myös kala innostaa, paistettu kala jäi täpärästi suosituimpien ruokalajien listalla kakkoseksi ja kolmanneksi nousi pihvi/leike ohi viime vuoden kolmosen lihapullien.

Kymmenen suosituimman ruokalajin joukko on säilynyt lähes ennallaan.

Kymmenen suosituimman ruokalajin joukko on säilynyt lähes ennallaan viime vuodesta, kertoo Suomen Gallup Elintarviketiedon tutkimus. Ainoastaan ruokalajien sijoitukset ovat hieman vaihtuneet.

Jauhelihaa monessa kärkikymmenikön ruuassa

Paistettu kala lähti nousuun vuonna 2009, jolloin se kipusi toiseksi yleisimmäksi ruokalajiksi. Nykyisin jauhelihakastike ja kala löytyvätkin vastaajien mukaan lähes yhtä usein ruokapöydistä.

Jauhelihan suosio perheiden arjessa on kuitenkin kiistaton. Suosittuja jauheliharuokia ovat myös neljänneksi suosituin lihapullat. Lisäksi seitsemänneksi suosituimpaan ruokaan, makaronilaatikkoon käytetään usein raaka-aineena jauhelihaa.

Lapsiperheissä kuumenee liha ja grilli

Lapsiperheissä syödään lihaa enemmän ja useammin kuin muissa kotitalouksissa. Lisäksi lapsiperhetalouksissa on kaikista ryhmistä vähiten kokonaan lihaa syömättömiä. Varsinkin suosikkien suosikki jauhelihakastike maistuu helppoutensa ansiosta erityisesti lapsiperheissä.

Alle kouluikäisten lasten perheistä grillausaikeita on jopa 97 prosentilla.

Kesällä liharuokia kypsyy entistä tiiviimpää tahtia, sillä lapsiperheet ovat myös innokkaimpia grillaajia. Täysi-ikäisistä suomalaisista 84 prosenttia aikoo grillata alkaneen kesän aikana. Alle kouluikäisten lasten perheistä samat aikeet on jopa 97 prosentilla.

Lihan kulutus jatkaa kasvuaan

Osa kuluttajasta sanoo pyrkivänsä vähentämään lihan syöntiä, mutta todellisuudessa lihan kulutuksen kasvu on jatkunut.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan kyse on ennemminkin pyrkimyksestä. Käytännössä perheen ruokavaliota koostettaessa liha on valtaosan mielestä osa terveellistä ruokavaliota.

Tulosten mukaan moni lihansyönnin vähentämistä suunnitteleva on myös henkilöitä, jotka eivät muutenkaan syö paljon lihaa, joten kulutusluvuissa heidän lihan syönnin vähentämisensä ei välttämättä näy.

96 prosenttia suomalaisista syö lihaa jossain muodossa.

Kyse ei ole vain siitä, että osa ottaa yhä useammin lihaa lautaselleen, vain lihan syömistä vähentävien joukko on myös harventunut. Syksyllä 2012 noin 10 prosenttia sanoi vähentäneensä lihan käyttöä ja kolme prosenttia lisänneensä. Maaliskuussa mitattaessa vähentäjiä oli enää 7 prosenttia väestöstä.

Ihmisiä, jotka eivät syö lihaa koskaan on 4 prosenttia. Toisin sanoen 96 prosenttia suomalaisista syö lihaa jossain muodossa.

Proteiinien suosio jatkuu

Proteiinipitoisten ruokien kulutus on kasvussa, sillä lihan lisäksi myös maidon, juuston ja kananmunien kulutus on noussut.  

Kulutuksen kasvu on ollut pääosin broilerivetoista.

Lihabarometristä ilmenee, että lihan kulutus on kasvanut Suomessa tänä vuonna tammi-huhtikuussa noin prosentin verran. Kulutuksen kasvu on ollut pääosin broilerivetoista. Kuluvalle vuodelle ennakoidaan lihan kulutuksen pysyvän lähes ennallaan, broilerinlihassa kasvu kuitenkin jatkuu.

Eurooppalaisittain lihaa kulutetaan kuitenkin edelleen Suomessa maltillisesti. Kun Suomessa lihaa syödään keskimäärin noin 75 kiloa henkeä kohden, EU:ssa keskimäärin lihaa kuluu lähes 85 kiloa per henkilö.

Tuorejuustoja ja rahkoja kulutetaan jopa 14 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Maidon kulutus on pysynyt vuoden aikana suunnilleen ennallaan, kun taas maitotuotteiden kulutus on kasvanut tänä vuonna noin 2 prosentilla. Kulutuksen kasvu tulee pääosin juustoista, joissa kasvu on lähes 5 prosenttia. Tuorejuustoja ja rahkoja kulutetaan jopa 14 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Kananmunia suomalaiset ovat syöneet kuluvana vuonna noin 2 prosenttia aiempaa enemmän.

Kulutusluvut ovat peräisin toukokuussa ilmestyneestä Elintarviketalous 2013 -julkaisusta. Suosituimmat ruokalajit julkaistaan Ruokatietoa 2013 -kirjassa, joka ilmestyy lokakuussa. (Ruokatieto)