Korpilahden koulukeittiö vei voiton tasaisessa kouluruokakilpailussa

16.03.2012
Korpilahden peruskoulunkoulun kokkijoukkue voitti ensimmäisen valtakunnallisen kouluruokakilpailun perjantaina. ISS Palveluiden keskuskeittiön Marjakimara-joukkueeseen kuuluvat kokit Tanja Varsell’, Marja Tuomi ja Pirjo Strang.

Tuomariston mukaan voittajatiimi oli tasaisesti onnistuneessa menussaan modernisoinut perinteisiä reseptejä. Ateriat olivat terveellisiä ja maistuvia, ja juureksia oli käytetty oivaltavasti.

Tottumus auttoi kisahulinassa

Korpilahden kisakeittiö tarjoili jauhelihakeittoa kauraleivän kera, kasvis-pastalasagnettea sekä kuhapyöryköitä ja intialaista hernekastiketta. Annokset maksoivat noin euron kappaleelta, mikä on kutakuinkin keskimääräinen kouluaterian raaka-aineiden hinta Suomessa.

Kokki Pirjo Strangin mukaan keittäminen lähti vieraassa keittiössä hyvin liikkeelle ja omat reseptithän olivat tuttuja.

- Tottumus auttoi keittiötyöskentelyssä. Keittoja ja lasagnea olimme jo tarjonneet koulussakin ja niistä saimme lapsilta paljon kehuja, vaikka he eivät tienneet niiden olevan osa kisamenutamme, sanoi urakan jälkeen.

Korpilahtelaiset olivat valmistautuneet kisaan keittämällä menun läpi viisi kertaa. Myös torstaina ravintolakollegoiden kesken mitelty Vuoden kokki -kilpailu jäi tiimiltä näkemättä oman valmistautumisen vuoksi. 

Puolen pisteen eroilla

Huipputasaisessa finaalissa Jyväskylään kuuluva Korpilahti päihitti Kirkkonummen koulukeskuksen tiimin Kirkkonummelta, Taalintehtaan koulun tiimi Kemiönsaarelta, Kyminkartanon koulun tiimi Kotkasta ja Hatanpään ravintokeskuksen tiimi Tampereelta.

Täyttä viittä pistettä tavoitelleet joukkueet sijoittuivat kaikki puolen pisteen sisälle toisistaan. Tuomariston mukaan moni keittiö oli sortunut hieman liialliseen suolan annosteluun.

Tuomaristossa aterioita arvioivat muun muassa ala- ja yläkouluikäiset lapset opettajineen, alan ammattilaiset ja päättäjät. Finaali keitettiin Gastro-messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Palkinnoksi voittajat lähtevät kesäkuussa opintomatkalle Brysseliin.

Uusia makuja isoista kattiloista

Kilpailun päätuomari, Elo-säätiön hallituksen edustaja Lasse Lehtinen sanoi, että kun koulukeittiöiden ammattilaiset voivat olla ylpeitä omasta osaamisestaan, nousee myös kouluruuan arvostus. Makuelämykset kuuluvat jokaiseen päivään ja niitä voi saada niin koulukeittiöstä kuin ravintolasta.

Kilpailun suojelija, pääministeri Jyrki Katainen totesi terveisissään, että koulujen kilpailumenuita luki kuin hyvän ravintolan ruokalistaa, ja niin sen pitää ollakin.

– Tuomarointi oli mukavaa, kun pääsi maistamaan erilaisia ruokia ja uusia makuja. Mutta ei tämä ihan helppoakaan ollut, totesi 5-luokkalainen Joni Kettunen Tapanilan koulusta Helsingistä.

Tapoja ja makuja

Yksi kilpailun tavoitteista on löytää uusia reseptejä ja iloa kouluruuan suunnitteluun. Finalistien keittojen ohjeet sekä kasvis-, liha- ja kalaruokien reseptit annetaankin käyttöön kaikille Suomen kouluille.

Makumaailman laajennuksen lisäksi kilpailulla halutaan parantaa koululaisten koko ruokakokemusta ja lisätä ruokatapojen opetusta kouluissa. Koulukeittäjillä ei tosin tässä enää aina ole suoraa roolia tai yhteyttä asiakkaisiinsa, koska keskuskeittiövetoisissa ruokapalveluissa keittiö ei sijaitse koulun yhteydessä. Viestinnän pitää silloin tapahtua muita väyliä pitkin.

Tuomaristoon kuuluneen tapa-asiantuntija Kaarina Suonperän mielestä olemme jättäneet lapset yksin pöytätapojen opettelussa. Kouluruokalassa ateriointiin on annettu liian vähän aikaa, eivätkä opettajat enää ruokaile lasten kanssa.

Myös toimitusjohtaja Seija Lintukangas Edutaru Oy:stä haluaa muuttaa vallitsevaa kulttuuria, jossa lapset pitäisi saada nopeasti syömään ja ruokalasta ulos muiden tieltä. Kiire on, sana, jota ei pitäisi viljellä ruokailun yhteydessä, Lintukangas napautti. (Ruokatieto)

Milloin on epic fail sanoa: ”Kouluruoka on pahaa”? (8.3.2012)
Kouluruokayhteisön sisälle herätellään keskustelua vuorovaikutustutkimuksessa (29.2.2012)
Kouluruoka on ikkuna yhteiskuntaan, talouteen ja kulttuuriin (22.2.2012)

Muualla verkossa:
Parempaa kouluruokaa -kisasivusto