Kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi on MTK:n uusi ruokakulttuuriasiamies

31.03.2010
Kasvatustieteen maisteri, kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi aloittaa MTK:n uutena ruokakulttuuriasiamiehenä 26. huhtikuuta. Hänen tehtävänään on edistää suomalaista ruokakulttuuria ja suomalaisen ruuan menekkiä.

Syväniemi työskenteli edelliset viisi vuotta Kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtajana ja Kotitalous-lehden toimittajana. Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa kehittämispäällikkönä Amiedussa ja ruokakaupan kouluttajana ja koulutuspäällikkönä K-instituutissa.

Ruuan arvostus lähtee kodista

Ruokakulttuuriasiamiehenä Syväniemi haluaa lisätä ruuan arvostusta. Hänestä arvostus lähtee kodista.

- Ruokakulttuuri on kotien kulttuuria. Jokainen meistä luo ja vie ruokakulttuuria eteenpäin omassa arjessaan ja juhlassaan. Suomessa puhutaan paljon ruoan turvallisuudesta ja terveellisyydestä, hyvä niin, mutta onko meiltä unohtunut kokonaan ruuan maku?, Syväniemi kysyy.

Hän ottaisi ruuan puheeksi vauvasta vaariin: Miltä ruoka maistuu? Mistä ruoka tulee? Miten ruoka tehdään?

- Jos ruoka on meille tärkeää, niin sille on annettava aikaa ja siitä pitää puhua. Ruoka ei ratkaise kaikkea, mutta ilman ruokaa ei ratkaista mitään! Niin tärkeä asia ruoka meille ihmisille on, uusi ruokakulttuuriasiamies muistuttaa.

Syväniemestä on tärkeää, että juuri julkisissa ruokapalveluissa kehitetään suomalaisen, lähellä tuotetun ruuan mahdollisuuksia.

- Agrologin tyttärenä ja agronomin vaimona maaseutu ja maatalous ovat aina olleet osa elämääni. Pellolta pöytään -ajattelutapa on minulle sydämen asia, hän sanoo.

MTK:n edellinen ruokakulttuuriasiamies, keittiömestari Jaakko Nuutila siirtyi alkuvuodesta kansainväliselle ravintolauralle Pietariin. (Ruokatieto)

Peruskoululaiset ansaitsevat lisää kotitalousopetusta (25.3.2010)
MTK:n Jaakko Nuutila siirtyy kansainväliselle hotelliuralle (16.12.2009)
Kotitalousopettajat kantavat huolta kouluruokailun toteutuksesta (11.9.2009)