Kotitalousopetus ja marttailu palkittiin terveystyönä

06.11.2014
Vuoden 2014 Kansanterveyspalkinto on myönnetty Kotitalousopettajien liitolle ja Marttaliitolle. Ainutlaatuinen, kaikille suomalaisille järjestetty kotitalousopetus sekä koteja kurssittavat martat saivat kiitosta, että ovat pitkäjänteisesti vieneet käytäntöön ajankohtaisia ravitsemussuosituksia ja ohjeita.

Palkinnon jakajan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan martat ja kotitalousopettajat ovat vuosikymmenten ajan uraauurtavasti tukeneet suomalaista ravitsemuspolitiikkaa ja edistäneet suomalaisten terveellisiä ruokatottumuksia.

"Ravitsemus on avainasemassa."

Ravitsemus on avainasemassa, kun Suomi pyrkii Maailman terveysjärjestön WHO:n asettamaan tavoitteeseen vähentää kuolleisuutta kroonisiin tauteihin, THL linjaa.

Köksää 4. luokalta lähtien

Kotitalousopettajien liitosta palkintoa vastaanotti iloisesti yllättynyt puheenjohtaja Anneli Rantamäki Kansanterveyspäivillä Helsingissä torstaina. Hän totesi, että lasten ruokakasvatus on kokonaisvaltaista kasvatusta, jonka tulee olla positiivista ja ikäkaudelle sopivaa. Rantamäki opettaa kotitaloutta Riihimäellä.

- On hyvä muistaa, että kotitaloutta opetetaan tällä hetkellä vain 7.-luokkalaisille kolme viikkotuntia. Kotitalousopetusta voisi olla jo 4. luokasta ylöspäin, hän ehdotti.

"Huolestuttaa se, mitä ja miten kodeissa syödään."

Oppilaiden kanssa keskustellessa puheenjohtajaa huolestuttaa se, mitä ja miten kodeissa syödään. Sosiaalinen kanssakäyminen ruuan ympärillä on hänestä vähentynyt. Valmisruokien käyttö kodeissa on lisääntynyt ja pahimmillaan ne syödään lämmittämättä ja seisaaltaan.

Kouluterveyskyselyn mukaan jopa puolet oppilaista jättää aamupalan syömättä ja kolmannes ei syö kouluruokaa.

- Ravitsemuskasvatus on tärkeä osa kotitalousopetusta. Uusi ruokakolmio on erittäin onnistunut ja loistava opetusväline. Nuorten kanssa keskustelua on herättänyt etenkin kolmion huipun sattumat: "Eikö herkkuja saakaan syödä joka päivä.", Rintamäki kertoo.

Sata vuotta samalla viestillä

Martat todistavat, että ravitsemus- ja hyvinvointiviestintä on aina ajankohtaista. Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä kertoi, että martat ovat tehneet ruoka- ja ravitsemusneuvontatyötä jo 115 vuotta.

"Puoli kiloa kasviksia on ollut Martoilla aina mottona."

Härmälän viesti oli, että asiat eivät ole kovastikaan muuttuneet 115 vuodessa.

- Mitä silloin opetettiin, pätee yhä. Esimerkiksi puoli kiloa kasviksia on ollut Martoilla aina mottona, Härmälä kertasi.

Martat puhuivat jo 1970-luvulla terveellisen aamiaisen puolesta ja 1990-luvulla edistettiin pehmeiden rasvojen käyttöä ja neuvottiin suolan käytön vähentämiseen.

Painonhallintamateriaalia on ollut tarjolla kautta aikain, ja myös liikuntakasvatus on ollut aina näkyvästi esillä. Nyt niin trendikkäitä joogakursseja Martat järjestivät jo 1970-luvulla.

THL: Pohjoismaiden ruokavaliolla kroonisia tauteja vastaan

WHO on asettanut tavoitteen, että alle 70-vuotiaiden kuolleisuus sydäntauteihin, aivohalvauksiin, syöpiin, keuhkoahtaumatautiin ja diabetekseen vähenee jäsenmaissa neljänneksellä vuoteen 2025 mennessä. Terveellinen ravinto, riittävä liikunta ja painonhallinta suojaavat kaikilta kroonisilta sairauksilta.

THL:n mukaan terveellinen pohjoismainen ruokavalio on hyvä vaihtoehto Välimeren ruokavaliolle, kun ehkäistään kroonisia sairauksia.

Kansanterveyspalkintoa ei koskaan myönnetä terveydenhuollon toimijalle, vaan palkittavaksi valitaan terveydenhuollon ulkopuolisen tahon toiminta suomalaisen kansanterveyden edistämisessä. (Ruokatieto – Krista Korpela-Kosonen ja Laura Lounasheimo)

Terveellinen ravinto, riittävä liikunta ja painonhallinta suojaavat kaikilta kroonisilta sairauksilta.