Lampaanlihan tuotanto kasvanut neljänneksen Suomessa

02.04.2012
Lampaanlihaa tuotetaan tänä vuonna jopa neljännes viime vuotta enemmän, arvioi maatalouden neuvontajärjestö ProAgria. Lampurit ovat vastanneet myös kuluttaiien toiveeseen saada paikallista karitsaa ympäri vuoden, esimerkiksi kesällä grillaukseen.

Lammastalouden kehityspäällikkö Pia Parikka ProAgria Keskusten Liitosta pitää iIahduttavana, että suomalaiset osaavat nykyään käyttää lampaanlihaa monenlaisessa ruuanvalmistuksessa.

- Lampaanlihan kotimaisuusaste on nousussa, vaikka tietysti toivoisi sen olevan nykyistä 23 prosenttia huomattavasti korkeampi, Parikka sanoo.

Haudutus monipuolistaa ateroita

Lampaasta syntyy maukkaita patoja, keittoja ja lihapullia, joiden avulla hyödynnetään kaikki ruhonosat perinteisten fileiden, viulun, paistin ja kyljyksen lisäksi.

Monet kuluttajat ostavatkin jo suoraan tuottajalta puolikkaan lampaan lihat sopivasti paloiteltuna, jauhettuna ja vakuumiin pakattuna. Nykyään myös monen päivittäistavarakaupan pakatun lihan hyllystä löytyy tuoretta karitsanjauhelihaa nopeisiin arkiruokiin.

Ravintoloissa puolestaan on tartuttu hitaan kypsennyksen menetelmiin, jolloin esimerkiksi tyhjiöpakattu liha kesyyntyy vesihauteessa matalassa lämmössä suussa sulavan mureaksi. Näihin herkkuihin sopivat hyvin vaikkapa karitsan potka, niska ja rinta.

Kiinnostaa nuoria maaseutuyrittäjiä

Parikan mukaan lampaanlihalla on selkeästi aikaisempaa enemmän kysyntää erityisesti grillikautena ja keväällä. Lammasyrittäjät ovat ottaneet yhteiseksi tehtäväkseen saada karitsanlihan tuotanto ja kulutus kohtaamaan, ja tässä onkin Parikan mielestä onnistuttu jo verraten hyvin.

Suomessa erityisesti nuoret yrittäjät ovat löytäneet lampaan. Parikan mukaan tuotannon nousun voidaan olettaa jatkuvan ja omavaraisuusasteen parantuvan lähivuosina.

Liha on lammastalouden ykköstuote, jota nyt tukee myös lampaanvillan lisääntynyt kysyntä. Trendiin on vaikuttanut käsityöharrastuksen kasvaminen ja aitojen suomalaisten materiaalien arvostus.

Kulutus selvässä kasvussa

Lampaanlihaa tuotettiin Suomessa vuonna 2011 jo 900 000 kiloa. Kasvua viime vuoteen oli noin satatuhatta kiloa. Kulutus puolestaan nousi 3,4 miljoonaan kiloon, kun se on vuodesta 2009 asti ollut 3 miljoonan kilon tuntumassa. Keskimäärin suomalainen syö vuodessa 600 grammaa lampaanlihaa.

Suomen 850 ammattimaisella lammastilalla on yhteensä noin 60 000 uuhta. Keskimääräinen tilakoko on 67 uuhta. Lammasmäärät ovat kasvaneet etenkin Ahvenanmaalla. Muita vahvoja lammastuotannon alueita ovat Lappi, Varsinais-Suomi ja Pohjanmaa. (Ruokatieto)

Ruokatiedon pääsiäispäivän menusuositus, muun muassa Yrttikuorrutetut karitsanpaahtopaistit

Satakunnassa runsauden pulaa maakuntamenuta luotaessa (13.3.2012)
Lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomen ohjelmassa grillausta ja musiikkia (12.8.2011)
Karitsanpotka hautuu pääsiäispöydän suosikiksi (7.4.2011)

Muualla verkossa:
ProAgria: Lampaanlihan omavaraisuusaste nousussa - ala kehittänyt tarjontaa
myös keväälle ja kesälle