Lounaslinjastolta kasataan kaksinkertaisia annoksia

21.11.2013
Lounasruokaloissa lautaselle tulee otettua yli kaksinkertaisia annoksia pääruokaa suositeltuun nähden, osoitti Ylen teettämä tuore selvitys. Sekä konttoreissa että telakalla työskentelevät syövät noin 800 gramman lounaita, kun 400 grammaakin riittäisi.

Henkilöstöravintoloiden pyörittäjät Fazer Food Services ja Sodexo selvittivät Yle Uutisten pyynnöstä yhteensä kuuden ravintolan asiakkaiden ruokailutottumuksia ja ruokien menekkiä erilaisilla työpaikoilla.

Vastausten perusteella yhtäläisyyksiä löytyi enemmän kuin eroja.

Puoli kiloa on hyvä lounas

Suositusten mukaan pääruokaa tulisi syödä aterialla 250 - 300 grammaa niin, että kolmasosa päivän energiasta saadaan aamulla, kolmasosa lounaalla ja loput iltapäivällä ja alkuillasta.

Salaattipöydästä on suositeltavaa ottaa 150 – 200 grammaa ja jälkiruuaksi nautitaan hedelmä. Näin ruokaa kertyisi lounasaikaan korkeintaan 500 grammaa.

Pankissa syötiin selvityksen perusteella kevyimmin, vaikkakaan ei kevyesti.

Pankissa syötiin selvityksen perusteella kevyimmin, vaikkakaan ei kevyesti. Keskimäärin lautasilta katosi 400 – 500 grammaa pääruokaa, kuten uunilohta, sekä 200 grammaa salaattipöydän antimia ja 90 grammaa jälkiruokaa. Yhteensä siis jopa 800 grammaa ruokaa.

Niin telakalla kuin kansainvälisessä it-firmassa työskentelevät painottivat ottimiaan salaattipöydän sijaan pääruokatarjoiluun. Näillä työpaikoilla syötiin keskimäärin 600 grammaa pääruokaa, 120 – 140 grammaa salaattia ja reilut 100 grammaa jälkiruokaa, esimerkiksi rahkaa tai kiisseliä.

Helposti siis upposi kaikkiaan noin 900 grammaa lounasta. Kyseessä on keskiarvo, joten moni syö vielä paljon enemmän.

Annostelijat takaisin?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija Ritva Prättälän mielestä määrät ovat armottomia.

- Ei kerralla pidä puntata noin paljon, hän päivittelee Yle uutisten haastattelussa.

Kotosalla tulee sitten syötyä lisää, ja paino nousee.

Prättälä muistuttaa, että vaikka lounaalla söisi kuinka paljon, niin iltaan mennessä maha on pumpannut itsensä tyhjäksi. Kotosalla tulee sitten syötyä lisää, ja paino nousee.

Onko itsepalvelu linjastojen kompastuskivi? Totutaan syömään silmillä ja annostelemaan yläkanttiin, eikä muu enää tunnu riittävältä. Moni valittaa olevansa pakotettu menemään nakkikioskille lautasille annostellun ravintolaruokailun jälkeen.

Annostelijat katosivat henkilöstöravintoloista vuosituhannen vaihteessa. Fazer Foodsin ravitsemusasiantuntija Leila Fogelholmin mukaan syynä ei ollut niinkään säästöjen hakeminen, vaan asiakkaiden toive.

- Nykyään tuntuisi jo oudolta sanoa joka päivä, että kiitos paljon ja laita nyt vähän enemmän. Tähän on tultu myös oppilaitoksissa ja kouluissa ekaluokasta lähtien, Fogelholm sanoo.

Prättälä toivottaisi Ylen kyselyn valossa annostelijat tervetulleeksi takaisin henkilöstöruokaloihin.

"Määrä, joka päivittäin pitää syödä liikaa lihoakseen, on hyvin pieni."

- Kun ruokaa annostellaan itse, sitä otetaan samaan hintaan oikein olan takaa. Määrä, joka päivittäin pitää syödä liikaa lihoakseen, on hyvin pieni. Kyllä annostelijoiden paluu tekisi hyvää ainakin suomalaisten ylipainolle. (Ruokatieto)