Luolamiehen ruokavalio kiinnostaa jo pikaruokanakin

04.05.2012
Viime vuonna avattiin Berliinissä Euroopan ensimmäinen paleo-ravintola Sauvage. Sen ruokafilosofiaan kuuluvat myös slow-food, kotona tehty, luomutuotanto ja sesonkiajattelu. Piakkoin Kööpenhaminassa avataan mukaan otettavaa pikaruokaa myyvä ravintola, jonka kantavana teemana on kivikautisen ihmisen elintarvikevalikoima.

Ravintoloissa kivikautinen eli paleo-ruokavalio voidaan nähdä ennen kaikkea ruuan luonnollisuutta korostavana suuntauksena ja vastaiskuna liian muokatuille elintarvikkeille. Sitä noudatetaan myös terveyssyistä.

Mitä kivikaudella luonnosta löytyi

Paleo-ruokavalio koostuu vihanneksista, marjoista, lihasta, kalasta ja merenelävistä, munista, kasviöljyistä, pähkinöistä, siemenistä, sienistä, hunajasta ja yrteistä. Niitä luolamies saalisti ja keräsi luonnosta.

Ruokavalioon ei periaatteessa kuulu laisinkaan maito- eikä viljatuotteita, papuja, perunoita, puhdistettua sokeria, ruokasuolaa, prosessoituja rasvoja, alkoholia - eikä kahvia ja virvoitusjuomia.

Pizzan korvaa lihazza

Paleo-pikaruokapaikan avaa Michelin-kokki ja crossfit-treenaaja Thomas Rode Andersen. Aitoja makuja lupaavan yrityksen pikaruokaa voi ostaa Kööpenhaminan ruokaharrastajien paratiisista, Torvehallerne-kauppahalleilta, jotka ovat nähtävyys itsekin. Vasta valmistunut kokonaisuus palautti kauppahalli- ja torimyynnin Tanskan pääkaupungin keskustaan vuosikymmenten tauon jälkeen.

Ruoka muistuttaa pikaruokaa, mutta on tehty vain paleo-ruokavalioon kuuluvista elintarvikkeista. Pizzan tilalle on kehitetty lihazza. Se on jauhettua luomulihaa, jonka päällä on tomaatteja, sieniä ja persijapestoa. Luomutuotettu lihakin käy, koska riistaa ei riittäisi. Hot dog on munakääreeseen kietaistu purjomakkara. Risoton pohjana ovat riisin muotoon muotoillut sellerinsiemenet.

Thomas Rode Andersen kertoo noudattaneensa ruokavaliota jo seitsemän vuotta, mutta myöntää nautiskelevansa satunnaisesti lasin punaviiniä tai herkkuannoksen silliä, ruisleipää ja snapsin.

Sittenkin ravintolalle vain markkinointikikka?

Viinin suhteen myös Sauvage on laajamielinen. Viiniä sopii nautiskella ruoka-annoksen valmistumista odotellessa.

Ravintolan valitsemalle linjalle ilkkujat kiinnittävät huomiota muun muassa siihen, että kivikautisen ihmisen ateria on harvoin ollut näin monipuolinen kuin se ravintolassa eteen kannetaan. Lieneekö se edes ollut jalan kulkevalle ihmiselle mahdollista? Todellisuudessa ruokavalio on vaihdellut sesongin mukaan, joten talvisin ruokavalikoima on ollut varsin suppea.

Mutta ruokavalion noudattajat kehuvat, että iho on kirkas, hiukset pehmeämmät, tukka kiiltää, flunssia on vähemmän ja seksuaalinen vietti sekä henkinen tasapaino ovat kunnossa. On parempi olo ja painokin pysyy kurissa.

Kun elintarvikevalikoimaa rajoitetaan, se johtaa usein niukempaan energiansaantiin. Tässä painonpudotusta tukee myös vähintään riittävä proteiinin saanti.

Rasvat, suola ja sokeri kohdallaan

Pronutritionist-blogia pitävä laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen korostaa kirjoituksessaan, että paleoruokavalio on rasvan laadulta tavallista länsimaista ruokavaliota parempi, eikä sisällä ruokasuolaa eikä sokeria.

Hänen mukaansa esi-isämme söivät vähemmän tyydyttynyttä ja trans-rasvaa, suolaa vain 2,4 grammaa päivässä, kuitua kaksi kertaa enemmän verrattuna nykysuositukseen ja omega-3-rasvahappoja kolme kertaa nykysuositusta enemmän.

Suomessa miesten ruoka sisältää suolaa noin 9 grammaa ja naisten noin 7 grammaa päivässä. Kuidun määrä jää muutaman gramman alle suosituksen, joka on 25–35 grammaa päivässä. Omega-3-rasvahappojen saanti on juuri ja juuri suosituksen mukaista ja omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhde on lähempänä suositusta kuin useimmissa muissa läntisissä maissa.

Opit voivat auttaa toteuttamaan ravitsemussuosituksia

Ruokavalio korostaa vihannesten, juuresten ja marjojen käyttöä. Ne ovat ruokavalion kuidun ja kalsiumin lähde.

Kokeellisissa tutkimuksissa koehenkilöt ovat syöneet kasviksia paljon vähemmän kuin esi-isämme. Kalsiumin saanti on siten jäänyt ravitsemussuositusta vähäisemmäksi, mutta toivottu kuidun määrä on ollut mahdollista kerätä ruokavaliosta ilman viljatuotteitakin.

Kaikki kivikauden ruokavalion tuomat muutokset edistäisivät sydänterveyttä. Jos ihminen muuttaa ruokavaliotaan tämän opin ansiosta, muutos voi viedä myös lähemmäs nykyisiä ravitsemussuosituksia ainakin joiltakin osin.

Toisaalta, kokonaisia peruselintarvikkeiden tuoteryhmiä, kuten maito- ja viljavalmisteita, rajoittavassa ruokavaliossa voi piillä myös ravintoainepuutoksen riski.

Runsas lihan määrä voi altistaa syövälle

Ruokavalio sallii runsaan lihan käytön. Vaikka liha olisi luonnonmukaisesti tuotettua tai riistaa, terveystutkimukset puoltavat lihan käyttöä vain osana kasvispainotteista ruokavaliota. Se olisi myös luonnon kannalta parempi.

Runsas punaisen lihan käyttö liitetään suurentuneeseen syöpäriskiin. Selityksenä on ennen kaikkea sian, naudan, lampaan ja riistan lihan suuri määrä hyvin imeytyvää rautaa eli hemirautaa. Myös lihan käsittelyllä ja kuumennuksella voi olla osuutta asiaan. Lisäksi runsaasti lihaa syövien ruokavaliossa on usein vain vähän kasviksia, jotka suojaavat monilta syöviltä.

Pienen syöpäriskin kannalta sopiva lihan käyttömäärä on puoli kiloa viikossa, kun se kivikautisessa ruokavaliossa on arveltu olevan 250 grammaa päivässä, jolloin viikossa syödään 1 750 grammaa lihaa. Suositus olisi siis tullut esi-isälle täyteen jo kahdessa päivässä, jos lihaa olisi ollut joka päivä saatavilla. Kivikautiset ihmiset elivät harvoin yli 40-vuotiaiksi, ja kuolinsyynä oli todennäköisesti jokin muu kuin syöpä.

Suomalaisten lihan käyttö on vähäisempää kuin Euroopan alueella yleensä. Tanskassa lihan kulutus on eurooppalaista keskiarvoa suurempaa.

Tanskalainen ravitsemuksen opettaja Thomas Meinert Larsen Kööpenhaminan yliopistosta toteaakin, että paleoruokavalio näyttää terveelliseltä, mutta sitä ei voi varauksettomasti suositella. Nykyistä runsaamman proteiinin ja lihan saannin vaikutuksia tanskalaisten terveyteen ei toistaiseksi tiedetä. (Ruokatieto – Taina Luova)

Muualla verkossa:
Food of Life: Stenalderkost er et modefænomen med lyspunkter
The Guardian 2.3.2012: Fast-food restaurant inspired by 'caveman diet' to open in Copenhagen
Pronutritionist: Kivikauden ruokavalio -ratkaisu kylläisyys- ja metaboliaongelmiin?
Jussi Huttusen kolumni Kivikauden miehen ruokavalio Duodecim-lehdessä (pdf)