Luomulampaanlihan tuottajien määrä kasvaa Suomessa

26.03.2013
Lammastilojen määrä kasvaa ja tilat laajentavat tuotantoaan. Etenkin luomulampaanlihaa saadaan yhä enemmän. Vuonna 2011 jo 13 prosenttia lammastiloista kasvatti luomulampaita. Kasvua edellisestä vuodesta oli 15 prosenttia.

Lammas on hyvin luomuinen tuotantosuunta, sanoo lammastalouden kehityspäällikkö Pia Parikka ProAgria Keskusten Liitosta.

- Suunta näyttää jatkuvan, sillä osaa uuhista syötetään luomurehuilla sellaisilla tiloilla, joissa pellot ovat jo luomussa, mutta eläimet eivät vielä, Parikka kertoo.

Karitsanliha viedään käsistä

Lammastilojen pitkään jatkunut lukumäärän lasku pysähtyi vuonna 2012. Alaa vievät eteenpäin luomu- ja lähiruuan kysynnän kasvu sekä keskustelu eläinten hyvinvoinnista. Niiden arvioidaan luoneen uusia markkinoita lampaanlihan tuottajille.

– Suomessa lampaanliha tuotetaan eettisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla. Lampaiden laidunnuksen avulla säilytetään uhanalaisia luontotyyppejä ja kansallismaisemaa, Parikka muistuttaa.

Ammattimaisia, uuhipalkkiota hakeneita lammastiloja oli 856, joilla pidettiin yhteensä 57 294 uuhta eli emolammasta. Lammastilojen keskimääräinen katraskoko oli 67 uuhta.

"Kaikki Suomessa tuotettu karitsanliha viedään käsistä."

– Monen vuoden laskun jälkeen on hienoa huomata, että alalle on saatu uusia yrittäjiä. Taustalla on kotimaisen lampaanlihan lisääntynyt kysyntä. Kaikki Suomessa tuotettu karitsanliha viedään käsistä, Parikka toteaa.

Kahvilla valeltua paistia

Pääsiäispöytään Pia Parikka suosittelee kokeilemaan kahvilla valeltua lampaanpaistia. Lapsille lammas maistuu lammaspyöryköiden muodossa.

Vuonna 2012 Suomessa kulutettiin lampaanlihaa yhteensä 3,5 miljoonaa kiloa, eli noin 0,7 kiloa henkeä kohden. Määrä on samaa luokkaa kuin vuotta aiemmin. Pääsiäisenä tästä syödään jopa neljäsosa, eli neljä kertaa enemmän kuin muina kuukausina keskimäärin.

Lampaanlihaa tuotettiin viime vuonna 0,8 miljoonaa kiloa ja se kattoi noin viidenneksen koko vuoden kulutuksesta. Loput noin 2,7 miljoonaa kiloa tuotiin Suomeen ulkomailta, pääasiassa Uudesta-Seelannista. Tiedot perustuvat Suomen Gallup Elintarviketiedon kokoaman Lihabarometriin ja ne julkaisi Lihatiedotus.

Viime vuosina lampaanlihaa on tuotettu aiempaa enemmän. Edelleen tuotanto on kuitenkin hieman alle puolet vuoden 1995 tasosta, jolloin lampaanlihaa tuotettiin Suomessa 2 miljoonaa kiloa. Tuolloin myös kulutusta oli saman verran. Suomalaislampurien tavoitteena on, että vuoteen 2015 mennessä puolet Suomessa syödystä karitsanlihasta on tuotettu Suomessa. (Ruokatieto)